Zašto niko nije htio da gradi bolnicu "Srbija"?

Da li je izgradnja i opremanje bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu zaista koštala mnogo više nego što je realno, kako tvrde u opoziciji, ili je sva ta priča dio političkog nadmudrivanja?

Republika Srpska 10.08.2019 | 08:21
Zašto niko nije htio da gradi bolnicu "Srbija"?
Ovo pitanje podiglo prašinu nakon konferencije za štampu bivšeg ministra zdravlja Slobodana Stanića (SDS) i oštrog odgovora na optužbe iz Ministarstva zdravlja RS.

Mada su iz Ministarstva odlučno demantovali Stanićeve optužbe za navodne zloupotrebe pri nabavci opreme za ovu bolnicu, potvrdili su da se na za izgradnju i opremanje bolnice “Srbija” prijavilo 19 zainteresovanih, a njih 18 je odustalo. Vlada RS je tako prihvatila ponudu firmi „Marković invest-RM” d.o.o. Laktaši i „Medical” d.o.o. Mostar – jedino koja je pristigla.

Zašto su se ponuđači naprasno razbježali i ima li nečeg sumnjivog u navedenom tenderu?

Ekonomista Damir Miljević kaže da je situacije prilično zanimljiva.

– Dokumentaciju je preuzelo 19 ponuđača, a dostavljena je samo jedna ponuda. To može da znači da su ostale firme koje su preuzele dokumentaciju u međuvremenu saznale nešto što mi ne znamo, pa odustale, ili da su u tenderu navedeni takvi uslovi kakve, od svih firmi na svijetu, s obzirom na to da je bio međunarodni tender, može da ispuni samo jedan ponuđač, odnosno firme iz Laktaša i Mostara – kaže Miljević. Zanimljivo je, takođe, navodi on, da je raspisan tender za izgradnju i opremanje bolnice kojim je bila predviđena cijena od oko 42,7  miliona KM, a prihvaćena je ponuda od 54,5 miliona KM.

– Iako se prijavio samo jedan ponuđač, Vlada RS nije bila obavezna da takvu ponudu prihvati, pogotovo što je za gotovo 12 miliona KM prelazila planiranu vrijednost – kaže Miljević.

Dodaje da je takođe zanimljivo da je od izvođača traženo da finansira, odnosno kreditira izgradnju i opremanje bolnice, s tim da Vlada RS taj dug isplati u ratama, za 6 godina.

– To nije baš uobičajen način finansiranja javnih investicija – zaključuje Miljević.

(Srpskainfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

VRS

10.08.2019 08:58

Rodbinske veze sa MD!!! To znaju svi i zbog toga su i odustali!! Zna se ko i tendere odlucuje "veliki baja"

ODGOVORITE
Name

Jaffa

10.08.2019 10:15

Kum Ranko.

Name

SNSD

10.08.2019 19:14

Ta bolnica nije ni trebala da se gradi, uzalud bacene pare , pored Sarajeva je suvisno bilo, jedino bolji dom zdravlja da se napravio jer je mali broj stanovnika. Za 50 miliona je Integral inzinjering mogao izgraditi autoput Banja luka Prijedor.

Name

Лука

10.08.2019 09:20

Mute li, mute..pametnom je jasno da se radi, u najmanju ruku, o zakulisnim radnjama. Ta bolnica je trebala biti napravljena jos prije desetak godina tada, je predracunska vrijednost bila oko 27,5 miliona KM, ali price oko sportske dvorane u Laktasima i zgrade Vlade u I. Sarajevu su vec poznate svima.

ODGOVORITE
Name

Е

10.08.2019 09:57

Добро ти то поброја. Баш ме занима ко је то све градио и изградио а исто тако и шта су они градили и изградили.

Name

re Luka

10.08.2019 10:09

Ta bilnica je trebala da se napravi prije skoro 20 godina iz donacije Grcke vlade. Medjutim u isto vrijeme se pocelo sa gradnjom sportske dvorane u Laktasima, pa je tadasnja vlada procijenila sta je prioritet, a narod Romanijskog i Sarajevskog okruga se lijecio i danas se vecim dijelom lijeci u objektima koje je sagradila Austrougarska prije vise od 100 godina. Zvuci bas zanimljivo to sto je od toliko firmi koje su bile zainteresovane ostale Laktaska i Mostarska? Na ovo ce sendvicari da kazu ''sto je vise kleveta i lazi, Mile nam je miliji i drazi''

Name

RE RE LUKA

10.08.2019 12:08

Jeste da su objekti iz doba Austrougarske, zato je ljekarski kadar iz Osmanlijskog carstva

Name

ZNANJE

10.08.2019 10:47

Poznata je praksa solidarnosti naših tajkuna tako da više njih konkuriše, onda odustanu svi u korist jednog i onda investitor mora da prihvati uslove koje diktira preostali ponuđač. To tako ide u krig pod pokroviteljstvom partijskog vrha, odnosno SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

neko

10.08.2019 16:01

Bolnica je vrlo moderna i ovaj narod je zaslužio jedan takav objekat, nakon niza godina liječenja u neuslovnoj bolnici u nehumanim uslovima. Zaista ne razumijem da nekome smeta postojanje jednog tako respektabilnog objekta koji je izgrađen na radost svih stanovnika sarajevsko-romanijske regije, zaista strašno,može li išta biti urađeno na dobrobit ovog naroda, a da se ne nađe neki pametnjaković koji će to sve da omalovaži i nipodaštava, jer mu se eto tako može.

ODGOVORITE
Name

Па

10.08.2019 17:05

Може. Станић је направио 5 таквих а јевтинијих болница.

Name

Мирослав

10.08.2019 17:37

Неко одкуд Марковић инвесту толика лова , дали се неко питао.