РС: Поврће и воће никад скупље, пазари све тањи

На бијељинској кванташкој пијаци у Агротржном центру „Кнез Иво од Семберије“ понуда поврћа и воћа је смањена, а цијене два, чак и три пута веће у односу на претходну годину.

Република Српска 10.08.2019 | 08:13
РС: Поврће и воће никад скупље, пазари све тањи
Пијаца је, према тврдњама продаваца, слабо посјећена. Са друге стране, купци тврде да су пољопривредни производи прескупи за њихов стандард.

Велика понуда, мала потражња, некада су обарали цијене, а сада је супротно. Гајба парадајза прошле године у ово вријеме коштала је од 5 до 10 марака, сада кошта од 15 до 17 марака. Врећица краставаца је такође три до четири пута скупља.

На цијени су и паприке које се продају до марку и по килограму на велико, а прошле године толико је коштала врећица од три килограма. Купус у картонима је од 10 до 13 КМ, а у врећама 5 КМ. Велике вреће кромпира “иду” од 4 до 5 марака, а мале по 2.

Славко Маринковић из Батковића каже да је род смањен, али повећани трошкови производње, па је – упркос већим цијенама – добит иста.

– Напримјер, прошле године килограм лубенице био је 15 пфенига, а сад је 30. Али прошле године је био принос по хектару око осам тона, а ове године ће бити три, највише четири тоне. Кад се узму у обзир сва остала поскупљења, нема нас нигдје – каже овај семберски повртар, који поврће производи на три хектара.


 
Да је све скупље, а понуда лошија, потврђују и продавци. Цијене варирају, каже Мирослава Живановић.

– Када има купаца роба је на цијени, а чим се смањи потражња, цијене нагло падају. Неки само дођу, виде, жале се на поскупљења, али има и оних који прокоментаришу па ипак купе. Ми бисмо били најсретнији да имамо обезбијеђен пласман, па да сву робу продамо “на прагу”, али шта је ту је – каже она.

Бијељинска кванташка пијаца једна је од најпознатијих у регији. Воће и поврће из Семберије некада се продавало на пијацама у Љубљани, Загребу, Сарајеву, а сада се на њој најчешће снабдијевају Бијељинци, мјештани Угљевика, Лопара, Зворника и Брчког. Купци су задовољни понудом, али не и цијенама.



Сена Имамовић каже да поврће купује на мало. Нада се да ће до сезоне припремања зимнице поврће појефтинити. 

– Правим туршију, ајвар, киселим купус. Значи, купујем паприке, патлиџан, зелени парадајз, мркву, карфиол. Јесте да се набере, али домаће је домаће. Ове године је много скупље, па ако цијене остану овакве, видјећу шта ћу и колико моћи – каже ова домаћица.

И Ана Модраковић редовно долази на кванташку пијацу.

– Некако сам навикла да овдје купујем на веће. Цијене су ипак ниже него на зеленој пијаци. А мало се и цјенкам па добијем и јефтиније. Ове године све је поскупјело, али разумијем и пољопривреднике. Похарало невријеме пластенике, уништило поврће на отвореном. Кад саберу уложено, нажалост, немају избора – каже ова Бијељинка.
 
Куповна моћ је остала иста, док су пољопривредни производи скупљи, кажу у Удружењу потрошача ’Звоно’’ Бијељина. Упозоравају да највећи цех плаћају купци.

– Било је лошег времена, непогода, али сматрамо да није баш толико уништена овогодишња производња да би цијене биле толико увећане у односу на прошлогодишње – истиче предсједник овог Удружења Јован Василић.

Због несигурног тржишта и губитака производња поврћа у Семберији посљедњих година смањена је за скоро 40 одсто, каже потпредсједник Удружења повртара РС Раде Јовичевић.

Он сматра да би се смањење повртарске производње могло зауставити отварањем пунктова за откуп, са мини линијама за сортирање и паковање, гдје би се роба екстра квалитета одвајала за извоз, а друга класа за индустрију. Ову иницијативу повртари Српске упутиће ресорном министарству.

(Српскаинфо)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

ок

10.08.2019 06:21

Цијене морају бити високе кад сви оце да једу а вецина неце да ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.08.2019 08:07

И никад лошије. Без икаквог укуса, воће суво. Мајка природа све враћа.

Name

Сејо

10.08.2019 09:47

Ја купујем у свицарској у Алдију и све је јефтиније 5 пута него у Босни.Алди је закон и најјфетинији а ни Лидл није лос...Ако Лидл и Алди додју у Босну са истим цјенама какве су у Свицарској,Њемацкој и остатку ЕУ то це бити спас за народ у Босни.

Name

Бања Лука

10.08.2019 14:21

Ре: Сејо... Као прво Алди и Лидл никада неце доци у БиХ или РС јер овдје да би отворио било какав бизнис морас да спремис велики рекет политицарима! А друга ствар је да и када би отворили своје радње овдје, ста мислис одакле они набављају робу? Јел мислис да би је довозили из Свице гдје је јефтиније? Ајде молим те не лупај глупости!

Name

ре Сејо

11.08.2019 08:43

Био би то и цунами за насу пољопривреду.Ако би куповали воце, поврце,млијецне производе код нас,онда би то цак и поздравио.

Name

Одг

10.08.2019 06:28

Тако је то кад сва омладина побегне са села па хоће да живи у граду и на буџету и државним јаслама, а то је све на рачун појачаног задуживања, да би било воћа и поврћа мора се народ вратити на село са кога је побегао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бодрел

10.08.2019 08:31

Врати се ко ти брани, па кад схватис да морас сам одрзават и пут и воду и мост итд... а да су остали отисли у Њемацку онда узивај у свом селу ха ха

Name

Нн

10.08.2019 07:10

Мотику у руку, па види да ли ти је скупо. Питали се ико за муку тих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

10.08.2019 16:14

То ће радије на социјални казан, али га пушком нећеш натјерати да из града оде негдје у село себи узгојити!

Name

П

11.08.2019 06:44

Сад' изашао из пластеника, темп. у 8,40 је у њему 39 степени, а тек у подне. Треба радити а не кукати. Нека су цијене високе. Већина људи неће да ради, све се погосподило. Сем градских језгри, свако домаћинство може себи приуштити мањи пластеник који је довољан да једна породица има поврћа за своје потребе. Али... Треба радити, лакше је куповати и нападати људе да је све скупо. У Федерацији сам пролазећи видио да велики број домаћинстава има пластенике за своје потребе, док је код нас у РС то мање изражено. Лијени смо, то је закључак.

Name

Е бас

12.08.2019 12:53

Нека је скупо.Јадни сељак ради дан,дан ноц да произведе храну,док дзабалебароса има на све стране.Јос поскупити,никаква грехота.Радије це лезати у хладу гладни,него радити.

Name

МИЛЕНА

10.08.2019 07:56

Драге домацице није поврце скупо него сте се ви лосе удале

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МИЛЕНА

10.08.2019 09:11

Знаци по теби,није ниста скупо ако се она ствар добро уновци,јадно да јадније не мозе бити докле је морал досао.

Name

Скептик

10.08.2019 11:28

Управо тако, ко нема пара тај кука да је храна скупа и има на стотине примједби . Онај ко има пара уопште не гледа цијене, бира и купује најбоље и најквалитетније и нема никаквих примједби.

Name

МИЛЕНА

10.08.2019 19:22

Јесам уновчила, па шта, јел вам криво што и ви не можете да уновчите.

Name

Е

10.08.2019 08:16

Поврће и воће уопште није скупо. Ја га сваки дан узимам у гранапу од своје јадне пензије и сасвим сам задовољан. Нећу да радим, хоћу да платим, сасвим нормално. Ма иди бре све голи нерадник од мене па надаље а само кукате и кмечите. Што рече овај мотику у руке али не него тастатуру па удри по читав дан и само кукате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.08.2019 09:00

Идем недјељом овдје у један локал.Ради од 9 ујутро.Има радника висе, у смјенама.Има и један повратник из УСА.Цини се да је тамо несто и науцио.Он се намеце као сеф.Стално прогони ове друге,који су реално катастрофа.Један, кога су на крају отјерали,мени једном, када сам досао тацно у 9, реце да ако могу касније да навратим,јер он хоце сада да мало цисти.Реце да навратим за једно пола сата.Страсно.У задње вријеме отвара газда,сваки пута касни макар 10 минута,али ме он макар одмах пусти унутра.Нерадници смо у дуси.И наопаки радници.Како нас дозивљавају на Западу могу само нагадам .

Name

искусни трговац

10.08.2019 09:03

Пелцујем паприке врло повољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.08.2019 10:37

Кад додје јесен, тад је најјефтиније посто тад су цијене цијене воца и поврца најнизе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

10.08.2019 16:11

Да је у граду тежак живот, не би се свима толико лијепили ђонови за бетон! Плаћаћете ви још скупље, а ја ћу увијек бити у плусу! Што не продам, бацићу мојим крмцима, па ћу вам онда продати и њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

11.08.2019 07:08

Није ништа скупо колико изискује рада и труда ови што су сишли са села њима је све сада скупо ако вам је скупо вратите се радите на својој земљи па да видим јели лако све узгаити,народ би бадава да једе и пије нема хљеба без мотике колико год се трудили.Нико не разумије сељака или пољопривредника на асвалту ништа не расте само има пикаваца,смећа и бачених жвака,нису скупе цигаре и жваке а јесте воће и поврће ако нека је скупо треба имати мало и логике а не причати како је све скупо а сједити по кафићима и шетати по улици, сигурно све је јефтино чим народ може да вири из кафића и башта у кафићима цио дан.

ОДГОВОРИТЕ