RS: Povrće i voće nikad skuplje, pazari sve tanji

Na bijeljinskoj kvantaškoj pijaci u Agrotržnom centru „Knez Ivo od Semberije“ ponuda povrća i voća je smanjena, a cijene dva, čak i tri puta veće u odnosu na prethodnu godinu.

Republika Srpska 10.08.2019 | 08:13
RS: Povrće i voće nikad skuplje, pazari sve tanji
Pijaca je, prema tvrdnjama prodavaca, slabo posjećena. Sa druge strane, kupci tvrde da su poljoprivredni proizvodi preskupi za njihov standard.

Velika ponuda, mala potražnja, nekada su obarali cijene, a sada je suprotno. Gajba paradajza prošle godine u ovo vrijeme koštala je od 5 do 10 maraka, sada košta od 15 do 17 maraka. Vrećica krastavaca je takođe tri do četiri puta skuplja.

Na cijeni su i paprike koje se prodaju do marku i po kilogramu na veliko, a prošle godine toliko je koštala vrećica od tri kilograma. Kupus u kartonima je od 10 do 13 KM, a u vrećama 5 KM. Velike vreće krompira “idu” od 4 do 5 maraka, a male po 2.

Slavko Marinković iz Batkovića kaže da je rod smanjen, ali povećani troškovi proizvodnje, pa je – uprkos većim cijenama – dobit ista.

– Naprimjer, prošle godine kilogram lubenice bio je 15 pfeniga, a sad je 30. Ali prošle godine je bio prinos po hektaru oko osam tona, a ove godine će biti tri, najviše četiri tone. Kad se uzmu u obzir sva ostala poskupljenja, nema nas nigdje – kaže ovaj semberski povrtar, koji povrće proizvodi na tri hektara.


 
Da je sve skuplje, a ponuda lošija, potvrđuju i prodavci. Cijene variraju, kaže Miroslava Živanović.

– Kada ima kupaca roba je na cijeni, a čim se smanji potražnja, cijene naglo padaju. Neki samo dođu, vide, žale se na poskupljenja, ali ima i onih koji prokomentarišu pa ipak kupe. Mi bismo bili najsretniji da imamo obezbijeđen plasman, pa da svu robu prodamo “na pragu”, ali šta je tu je – kaže ona.

Bijeljinska kvantaška pijaca jedna je od najpoznatijih u regiji. Voće i povrće iz Semberije nekada se prodavalo na pijacama u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, a sada se na njoj najčešće snabdijevaju Bijeljinci, mještani Ugljevika, Lopara, Zvornika i Brčkog. Kupci su zadovoljni ponudom, ali ne i cijenama.



Sena Imamović kaže da povrće kupuje na malo. Nada se da će do sezone pripremanja zimnice povrće pojeftiniti. 

– Pravim turšiju, ajvar, kiselim kupus. Znači, kupujem paprike, patlidžan, zeleni paradajz, mrkvu, karfiol. Jeste da se nabere, ali domaće je domaće. Ove godine je mnogo skuplje, pa ako cijene ostanu ovakve, vidjeću šta ću i koliko moći – kaže ova domaćica.

I Ana Modraković redovno dolazi na kvantašku pijacu.

– Nekako sam navikla da ovdje kupujem na veće. Cijene su ipak niže nego na zelenoj pijaci. A malo se i cjenkam pa dobijem i jeftinije. Ove godine sve je poskupjelo, ali razumijem i poljoprivrednike. Poharalo nevrijeme plastenike, uništilo povrće na otvorenom. Kad saberu uloženo, nažalost, nemaju izbora – kaže ova Bijeljinka.
 
Kupovna moć je ostala ista, dok su poljoprivredni proizvodi skuplji, kažu u Udruženju potrošača ’Zvono’’ Bijeljina. Upozoravaju da najveći ceh plaćaju kupci.

– Bilo je lošeg vremena, nepogoda, ali smatramo da nije baš toliko uništena ovogodišnja proizvodnja da bi cijene bile toliko uvećane u odnosu na prošlogodišnje – ističe predsjednik ovog Udruženja Jovan Vasilić.

Zbog nesigurnog tržišta i gubitaka proizvodnja povrća u Semberiji posljednjih godina smanjena je za skoro 40 odsto, kaže potpredsjednik Udruženja povrtara RS Rade Jovičević.

On smatra da bi se smanjenje povrtarske proizvodnje moglo zaustaviti otvaranjem punktova za otkup, sa mini linijama za sortiranje i pakovanje, gdje bi se roba ekstra kvaliteta odvajala za izvoz, a druga klasa za industriju. Ovu inicijativu povrtari Srpske uputiće resornom ministarstvu.

(Srpskainfo)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

ok

10.08.2019 06:21

Cijene moraju biti visoke kad svi oce da jedu a vecina nece da radi

ODGOVORITE
Name

re

10.08.2019 08:07

I nikad lošije. Bez ikakvog ukusa, voće suvo. Majka priroda sve vraća.

Name

Sejo

10.08.2019 09:47

Ja kupujem u svicarskoj u Aldiju i sve je jeftinije 5 puta nego u Bosni.Aldi je zakon i najjfetiniji a ni Lidl nije los...Ako Lidl i Aldi dodju u Bosnu sa istim cjenama kakve su u Svicarskoj,Njemackoj i ostatku EU to ce biti spas za narod u Bosni.

Name

Banja Luka

10.08.2019 14:21

Re: Sejo... Kao prvo Aldi i Lidl nikada nece doci u BiH ili RS jer ovdje da bi otvorio bilo kakav biznis moras da spremis veliki reket politicarima! A druga stvar je da i kada bi otvorili svoje radnje ovdje, sta mislis odakle oni nabavljaju robu? Jel mislis da bi je dovozili iz Svice gdje je jeftinije? Ajde molim te ne lupaj gluposti!

Name

re Sejo

11.08.2019 08:43

Bio bi to i cunami za nasu poljoprivredu.Ako bi kupovali voce, povrce,mlijecne proizvode kod nas,onda bi to cak i pozdravio.

Name

Odg

10.08.2019 06:28

Tako je to kad sva omladina pobegne sa sela pa hoće da živi u gradu i na budžetu i državnim jaslama, a to je sve na račun pojačanog zaduživanja, da bi bilo voća i povrća mora se narod vratiti na selo sa koga je pobegao.

ODGOVORITE
Name

bodrel

10.08.2019 08:31

Vrati se ko ti brani, pa kad shvatis da moras sam odrzavat i put i vodu i most itd... a da su ostali otisli u Njemacku onda uzivaj u svom selu ha ha

Name

Nn

10.08.2019 07:10

Motiku u ruku, pa vidi da li ti je skupo. Pitali se iko za muku tih ljudi.

ODGOVORITE
Name

Re:

10.08.2019 16:14

То ће радије на социјални казан, али га пушком нећеш натјерати да из града оде негдје у село себи узгојити!

Name

P

11.08.2019 06:44

Sad' izašao iz plastenika, temp. u 8,40 je u njemu 39 stepeni, a tek u podne. Treba raditi a ne kukati. Neka su cijene visoke. Većina ljudi neće da radi, sve se pogospodilo. Sem gradskih jezgri, svako domaćinstvo može sebi priuštiti manji plastenik koji je dovoljan da jedna porodica ima povrća za svoje potrebe. Ali... Treba raditi, lakše je kupovati i napadati ljude da je sve skupo. U Federaciji sam prolazeći vidio da veliki broj domaćinstava ima plastenike za svoje potrebe, dok je kod nas u RS to manje izraženo. Lijeni smo, to je zaključak.

Name

E bas

12.08.2019 12:53

Neka je skupo.Jadni seljak radi dan,dan noc da proizvede hranu,dok dzabalebarosa ima na sve strane.Jos poskupiti,nikakva grehota.Radije ce lezati u hladu gladni,nego raditi.

Name

MILENA

10.08.2019 07:56

Drage domacice nije povrce skupo nego ste se vi lose udale

ODGOVORITE
Name

re MILENA

10.08.2019 09:11

Znaci po tebi,nije nista skupo ako se ona stvar dobro unovci,jadno da jadnije ne moze biti dokle je moral dosao.

Name

Skeptik

10.08.2019 11:28

Upravo tako, ko nema para taj kuka da je hrana skupa i ima na stotine primjedbi . Onaj ko ima para uopšte ne gleda cijene, bira i kupuje najbolje i najkvalitetnije i nema nikakvih primjedbi.

Name

MILENA

10.08.2019 19:22

Jesam unovčila, pa šta, jel vam krivo što i vi ne možete da unovčite.

Name

Е

10.08.2019 08:16

Поврће и воће уопште није скупо. Ја га сваки дан узимам у гранапу од своје јадне пензије и сасвим сам задовољан. Нећу да радим, хоћу да платим, сасвим нормално. Ма иди бре све голи нерадник од мене па надаље а само кукате и кмечите. Што рече овај мотику у руке али не него тастатуру па удри по читав дан и само кукате.

ODGOVORITE
Name

re

11.08.2019 09:00

Idem nedjeljom ovdje u jedan lokal.Radi od 9 ujutro.Ima radnika vise, u smjenama.Ima i jedan povratnik iz USA.Cini se da je tamo nesto i naucio.On se namece kao sef.Stalno progoni ove druge,koji su realno katastrofa.Jedan, koga su na kraju otjerali,meni jednom, kada sam dosao tacno u 9, rece da ako mogu kasnije da navratim,jer on hoce sada da malo cisti.Rece da navratim za jedno pola sata.Strasno.U zadnje vrijeme otvara gazda,svaki puta kasni makar 10 minuta,ali me on makar odmah pusti unutra.Neradnici smo u dusi.I naopaki radnici.Kako nas dozivljavaju na Zapadu mogu samo nagadam .

Name

iskusni trgovac

10.08.2019 09:03

Pelcujem paprike vrlo povoljno

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.08.2019 10:37

Kad dodje jesen, tad je najjeftinije posto tad su cijene cijene voca i povrca najnize.

ODGOVORITE
Name

Сељак

10.08.2019 16:11

Да је у граду тежак живот, не би се свима толико лијепили ђонови за бетон! Плаћаћете ви још скупље, а ја ћу увијек бити у плусу! Што не продам, бацићу мојим крмцима, па ћу вам онда продати и њих!

ODGOVORITE
Name

Н

11.08.2019 07:08

Није ништа скупо колико изискује рада и труда ови што су сишли са села њима је све сада скупо ако вам је скупо вратите се радите на својој земљи па да видим јели лако све узгаити,народ би бадава да једе и пије нема хљеба без мотике колико год се трудили.Нико не разумије сељака или пољопривредника на асвалту ништа не расте само има пикаваца,смећа и бачених жвака,нису скупе цигаре и жваке а јесте воће и поврће ако нека је скупо треба имати мало и логике а не причати како је све скупо а сједити по кафићима и шетати по улици, сигурно све је јефтино чим народ може да вири из кафића и башта у кафићима цио дан.

ODGOVORITE