Умјесто одласка на посао, радије остају с бебама

Млади очеви у Херцеговини почели су користити породиљско боловање, па послове, углавном у јавном сектору, на неколико мјесеци замјењују мијењањем пелена својој беби.

Република Српска 10.08.2019 | 08:02
Умјесто одласка на посао, радије остају с бебама
Претече у овој причи, која није довољно заживјела у цијелом региону, а поготово не у још патријархалној Херцеговини, јесу Гачани.

Према подацима до којих је дошла Српскаинфо, право на породиљско одсуство у Руднику и Термоелектрани Гацко један отац је искористио чак прије 9 година.

– У РС у посљедње вријеме је све чешћа појава да и очеви користе право на породиљско боловање, које по Закону о раду РС могу користити једнако као и мајке. У претходном периоду ово право искористила су 4 радника Рудника и Термоелектране Гацко, а сада имамо још један захтјев који ће бити позитивно ријешен, у складу с одредбама овог Закона – каже Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката РС и дугогодишњи предсједник синдиката гатачког Рудника и Термоелектране.

Он објашњава да су различити разлози зашто су се мушкарци одлучили да иду на породиљско боловање.

– То је превасходно случај у вишечланим породицам с малом дјецом, гдје је потребно старање оба родитеља. Такође, очеви узимају породиљско боловање и  у породицама гдје је мајка запослена у приватном сектору или на некој за колектив важној позицији, па због  својих обавеза на радном мјесту не може да у потпуности искористи право на породиљско одсуство – објашњава Тепавчевић.

Према сазнањима Српскаинфо, и неколико мушкараца запослених у пословницама “м:тела” у овом дијелу Српске је користило породиљско боловање, али потврду ових информација нисмо успјели добити.

 У одговору на наше питање да ли су и у којим пословницама у Херцеговини мушкарци користили породиљско боловање и шта су навели као разлоге, стигао је одговор да „нису у могућности доставити личне податке радника који су то право искористили, јер би тако угрозили њихову приватност“. 

– Компанија “м:тел” послује у складу са законом и свако ко затражи породиљско одсуство, без обзира на пол, а има законске основе за то, може искористити породиљско одсуство онако како је то законом предвиђено – наводи се у одговору из ове компаније.

У неколико случајева очеви су користили породиљско боловање и у требињским јавним предузећима.

Правник у требињском Центру за социјални рад Мишо Петровић као један од разлога што мало очева користи законско право под одређеним условима наводи и слабију информисаност о овом праву.

– Мајка треба да буде уз бебу, ако је у могућности. Ако је запослена на таквим пословима гдје не може бити све вријеме уз бебу или постоје неки други разлози, онда је добро да очеви могу користити породиљско – сматра он.

Додаје да је било случајева и да Фонд за дјечју заштиту РС није одобрио рефундацију плате раднику за породиљско боловање, а да су послодавци излазили у сусрет својм запосленима.

Према Закону о раду РС, за вријеме трудноће, порођаја и његе дјетета жена има право на породиљско одсуство у трајању од годину дана, а за близанце, треће и свако наредно дијете у трајању од 18 мјесеци.

Родитељи дјетета могу се споразумјети да породиљско одсуство, након истека 60 дана од рођења дјетета, умјесто мајке настави да користи запослени отац дјетета. Ово право отац има и када је мајка незапослена.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ре

10.08.2019 06:15

То су феминизирани типови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одг

10.08.2019 06:16

Они би требало да почну да носи и сукњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

10.08.2019 16:53

То је давно рекла једна стара бака из мог комшилука!

Name

Клик

10.08.2019 07:36

СВЕ ЈЕ ПОШЛО НАОПАКО......РОДИТЕЉИ У ДОМОВЕ А ПСИ У КУЦИ....ОЧЕВИ УЗ БЕБЕ А МАЈКЕ У ПРОВОД. ПРИХВАТИЛИ СМО НАЈГОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

10.08.2019 08:22

Користис породиљско и радис. Добијас двије плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

10.08.2019 12:12

После рата код нас зене мијењају мускарце а мускарци зене!они само не радјају све друго раде а оне само роде и остало је на супругу!ако хице ако неце развод !и тако они купају бебу хране перу пеглају југају набавка а оне у провод или на посао јос ако је странка и будзет код јуце никад и није а и кад је никакве вајде!! слабе домацице а и они су слузавке висе него домацини и та заједница теско одрзива а дијете само плати цијену свега тога!!! неуредјен однос окренуто све наопако заједница се распада !!

Name

АК

10.08.2019 16:51

Откуд право ако је мајка незапослена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДО ВРИЈЕМЕ

10.08.2019 20:29

САД И ДЈЕЦА ПОЧЕЛА СИСАТИ ТАТУ МОШ МИСЛИТИ КОЛИКО ЋЕ БИТИ ПАМЕТНИЈА И БЉА У СВАКОМ ПОГЛЕДУ

ОДГОВОРИТЕ