Umjesto odlaska na posao, radije ostaju s bebama

Mladi očevi u Hercegovini počeli su koristiti porodiljsko bolovanje, pa poslove, uglavnom u javnom sektoru, na nekoliko mjeseci zamjenjuju mijenjanjem pelena svojoj bebi.

Republika Srpska 10.08.2019 | 08:02
Umjesto odlaska na posao, radije ostaju s bebama
Preteče u ovoj priči, koja nije dovoljno zaživjela u cijelom regionu, a pogotovo ne u još patrijarhalnoj Hercegovini, jesu Gačani.

Prema podacima do kojih je došla Srpskainfo, pravo na porodiljsko odsustvo u Rudniku i Termoelektrani Gacko jedan otac je iskoristio čak prije 9 godina.

– U RS u posljednje vrijeme je sve češća pojava da i očevi koriste pravo na porodiljsko bolovanje, koje po Zakonu o radu RS mogu koristiti jednako kao i majke. U prethodnom periodu ovo pravo iskoristila su 4 radnika Rudnika i Termoelektrane Gacko, a sada imamo još jedan zahtjev koji će biti pozitivno riješen, u skladu s odredbama ovog Zakona – kaže Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS i dugogodišnji predsjednik sindikata gatačkog Rudnika i Termoelektrane.

On objašnjava da su različiti razlozi zašto su se muškarci odlučili da idu na porodiljsko bolovanje.

– To je prevashodno slučaj u višečlanim porodicam s malom djecom, gdje je potrebno staranje oba roditelja. Takođe, očevi uzimaju porodiljsko bolovanje i  u porodicama gdje je majka zaposlena u privatnom sektoru ili na nekoj za kolektiv važnoj poziciji, pa zbog  svojih obaveza na radnom mjestu ne može da u potpunosti iskoristi pravo na porodiljsko odsustvo – objašnjava Tepavčević.

Prema saznanjima Srpskainfo, i nekoliko muškaraca zaposlenih u poslovnicama “m:tela” u ovom dijelu Srpske je koristilo porodiljsko bolovanje, ali potvrdu ovih informacija nismo uspjeli dobiti.

 U odgovoru na naše pitanje da li su i u kojim poslovnicama u Hercegovini muškarci koristili porodiljsko bolovanje i šta su naveli kao razloge, stigao je odgovor da „nisu u mogućnosti dostaviti lične podatke radnika koji su to pravo iskoristili, jer bi tako ugrozili njihovu privatnost“. 

– Kompanija “m:tel” posluje u skladu sa zakonom i svako ko zatraži porodiljsko odsustvo, bez obzira na pol, a ima zakonske osnove za to, može iskoristiti porodiljsko odsustvo onako kako je to zakonom predviđeno – navodi se u odgovoru iz ove kompanije.

U nekoliko slučajeva očevi su koristili porodiljsko bolovanje i u trebinjskim javnim preduzećima.

Pravnik u trebinjskom Centru za socijalni rad Mišo Petrović kao jedan od razloga što malo očeva koristi zakonsko pravo pod određenim uslovima navodi i slabiju informisanost o ovom pravu.

– Majka treba da bude uz bebu, ako je u mogućnosti. Ako je zaposlena na takvim poslovima gdje ne može biti sve vrijeme uz bebu ili postoje neki drugi razlozi, onda je dobro da očevi mogu koristiti porodiljsko – smatra on.

Dodaje da je bilo slučajeva i da Fond za dječju zaštitu RS nije odobrio refundaciju plate radniku za porodiljsko bolovanje, a da su poslodavci izlazili u susret svojm zaposlenima.

Prema Zakonu o radu RS, za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od godinu dana, a za blizance, treće i svako naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci.

Roditelji djeteta mogu se sporazumjeti da porodiljsko odsustvo, nakon isteka 60 dana od rođenja djeteta, umjesto majke nastavi da koristi zaposleni otac djeteta. Ovo pravo otac ima i kada je majka nezaposlena.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

re

10.08.2019 08:15

To su feminizirani tipovi.

ODGOVORITE
Name

odg

10.08.2019 08:16

Oni bi trebalo da počnu da nosi i suknju.

ODGOVORITE
Name

Ha ha ha

10.08.2019 18:53

To je davno rekla jedna stara baka iz mog komšiluka!

Name

Klik

10.08.2019 09:36

SVE JE POŠLO NAOPAKO......RODITELJI U DOMOVE A PSI U KUCI....OČEVI UZ BEBE A MAJKE U PROVOD. PRIHVATILI SMO NAJGORE.

ODGOVORITE
Name

Romanija

10.08.2019 10:22

Koristis porodiljsko i radis. Dobijas dvije plate.

ODGOVORITE
Name

Ovo

10.08.2019 14:12

Posle rata kod nas zene mijenjaju muskarce a muskarci zene!oni samo ne radjaju sve drugo rade a one samo rode i ostalo je na suprugu!ako hice ako nece razvod !i tako oni kupaju bebu hrane peru peglaju jugaju nabavka a one u provod ili na posao jos ako je stranka i budzet kod juce nikad i nije a i kad je nikakve vajde!! slabe domacice a i oni su sluzavke vise nego domacini i ta zajednica tesko odrziva a dijete samo plati cijenu svega toga!!! neuredjen odnos okrenuto sve naopako zajednica se raspada !!

Name

AK

10.08.2019 18:51

Otkud pravo ako je majka nezaposlena?

ODGOVORITE
Name

LUDO VRIJEME

10.08.2019 22:29

SAD I DJECA POČELA SISATI TATU MOŠ MISLITI KOLIKO ĆE BITI PAMETNIJA I BLJA U SVAKOM POGLEDU

ODGOVORITE