ПЛ: Ливерпул убједљив на отварању, Алисон се повриједио!

Фудбалери Ливерпула са 4:1 победили су Норич у првој утакмици нове сезоне енглеске Премијер лиге.  Ливерпулова порука Пепу: Четири за полувреме, па полако. . .  Премијер лига 2019/20 почела је аутоголом капитена Норич ситија пред 53. 333 навијача на "Енфилду", који се надају да ће обележавање 30-годишњице од освајања последње титуле првака Енглеске бити срећно завршено 17. маја 2020. године.  Канаринцима летело перје за добродошлицу у Премијер лигу! Ливерпул демонстрирао моћ против Норича – 4:1.

Фудбал 09.08.2019 | 23:21
ПЛ: Ливерпул убједљив на отварању, Алисон се повриједио!
Ливерпулов "блицкриг" на отварању Премијерл лиге сигурно није прошао непримећено, пошто су "Редси" после свега 42 минута имали огромну предност од 4:0 и врло рано решили питање победника.

Први гол на мечу је био аутогол који је постигао Хенли, а свега 12 минута касније Мохамед Салах постиже нови гол и подиже предност Ливерпула на 2:0.

Један од најбољих играча Ливерпула из претходне сезоне, Вирџил ван Дајк у 28. минуту утакмице поставља 3:0, а Дивок Ориги комплетира Ливерпулов покер у првом полувремену у 42. минуту сусрета.

Навијачи Ливерпула ће ипак бити забринути пошто се њихов голман Алисон Бекер повредио током једног испуцавања лопте.

У другом делу меча, Ливерпул је имао неколико заиста добрих прилика за постизање петог гола, али је голман Норича све претње успео да отклони. Када промашите неколико прилика углавном будете кажњени и то се управо догодило, пошто је Пуки у 63. минуту постигао гол за "Канаринце".

До краја меча није било промене резултата, иако је било неколико врло добрих прилика за постизање поготка поготово када се ради о фудбалерима Ливерпула. Александер Арнолд је пред крај сусрета из слободног ударца одлично шутирао, али је Тим Крул био одлично постављен.

Убедљив тријумф Ливерпула у првом колу Премијер лиге ће дефинитивно усрећити све њихове навијаче, али ће наравно повреда Алисона оставити горак укус.

Шампион Европе и један од главних кандидата енглеског првенства пожелео је „топлу“ добродошлицу Норичу у Премијер лигу. Канаринци су прошли болну иницијацију на елитну сцену, плативши цех свог опредељења да покушају да играју фудбал на Енфилд Роуду. А против Ливерпула под вођством Јиргена Клопа то не иде баш тако лако.

На крају Норич може да буде задовољан коначним поразом (4:1), јер је шампион Европе од првог минута играо у пуној брзини. Као што ломе ривале у Лиги шампиона ученици Јиргена Клопа су помоћу енергије на терену и убитачног пресинга по кратком поступку убили наду Норича да може да извуче нешто више од, испоставиће се, подношљивог пораза.

Кроз прави кошмар су морали да прођу ученици Данијела Фарка у првом полувремену. Све је кренуло по злу за госте када је Хенли постигао већ у седмом минуту први гол у Премијер лиги ове сезоне. Само што је погодио сопствену мрежу.

Улио је тај потез додатну снагу играчима Ливерпула. Сваки напад доносио је мирис опасности пред мрежу Тима Крула. Ређале су се шансе, директан фудбал Јиргена Клопа био је на делу. Још када је у брзину више убацио Мо Салах... Египћанин је на асистенцију Роберта Фирмина повисио на 2:0 у 19. минуту.

Била је то класична рафална паљба Ливерпула. Иако је Норић имао идентичан број покушаја, до краја полувремена смо видели још два гола. На делу је био и Вирџил Ван Дајк који је закуцао лопту главом, затим је и Орђиђи преварио Крула.

Ако ништа друго Норичу се морати одати признање за доследност. И они су покушавали да гурају лопту напред. Нападали са великим бројем играча. Али није ово била њихова утакмица. Налетели су на бржу и јачу верзију.

Добили су сатисфакцију поготком Пукија. Сјајни фински нападач и најбољи стрелац Чемпионшипа показао је да би могао да настави терор и у најјачем рангу. Одлично је реаговао у 67. минуту и преварио Шпанца Адријана који је заменио Алисона.

Обележавање 30-годишњице од освајања 18. титуле првака Енглеске почело је овог петка увече пред 53.333 навијача на "Енфилду", који су уживали у преубедљивој победи актуелног шампиона Европе над освајачем Чемпионшипа из прошле сезоне.

Да ли ће ове свечаности бити завршене и освајањем предуго чекане титуле у Премијер лиги, сазнаћемо најкасније 17. маја наредне године када буде одиграно 38. коло овог популарног такмичења.

У првој утакмици 1. кола: Ливерпул - Норич 4:1 (4:0).

Голеаду на "премијери" у новој сезони отворио је већ у 7. минуту штопер "канаринаца, Грент Хенли, који је лопту Дивока Оригија са леве стране траљаво послао у своју мрежу, у коју су до полувремена по лопту послали Мохамед Салах левом и Вирџил ван Дајк и Ориги главом на центаршутеве Салаха из корнера и Трента Александер-Арнолда из игре. 

Пре одласка на одмор већ се била тресла пречка гола гостију, а седам минута раније од осталих у свлачионицу је морао голман "редса" Алисон Бекер, који је повредио задњу ложу приликом једног испуцавања у поље напада. Менаџер домаћих Јирген Клоп непланирано морао на терен да пошаље прекјуче ангажованог чувара мреже, Адријана.

Управо је Шпанац био следећи савладани голман на утакмици, иако је друго полувреме почело са два ударца играча Ливерпула у оквир гола, прво капитена Џордана Хендерсона, а потом и Роберта Фирмина. Све се одиграло у 48. минуту, с тим да је оба ударца претходно врховима прстију зауставио одлични Тим Крул.

Крул се истакао у 85. минуту, када је публика широм света могла на делу да види примену једно од нових правила у Премијер лиги, која ће 150. рођендан прве фудбалске утакмице дочекати са ВАР технологијом на свих 20 стадиона. Наиме, судија Мајкл Оливер досудио је слободан ударац на 20-ак метара од гола Норича искоса са леве стране, а тројица играча у црвеним дресовима поређала су се испред "живог зида" са петорицом играча у жуто-зеленој опреми. што ће убудуће бити дозвољено. Другим речима, играчи тима који напада немају право да се гурају "у" самом "живом зиду", али имају право да стану испред њега и покушају да отежају посао одбрани. Из те ситуације тукао је Александер-Арнолд, али је чувар мреже гостију био концентрисан.

Холандски ветеран забележио је први наступ у Премијер лиги од 10. марта 2015. године када је са Њукаслом примио шест голова на "Етихаду", а када је преживео невреме на старту другог полувремена и сам је могао да ужива у акцији саиграча из 64. минута, када је Емилијано Буендија лепо асистирао првом стрелцу друге лиге из прошле сезоне, Тему Пукију, за лагани првенац у елитном рангу.

Финац је овог петка увече осми пут у каријери постигао гол у првом мечу сезоне - из првог шута на утакмици!

Била је то опомена за Клопов тим да "четворка" са полувремена неће убити вољу за фудбалом код гостију, које је са клупе предводио његов некадашњи ученик из заједничких дана на "Вестфалену", Данијел Фарке. Он је у сезони 2018/19 уживао у 93 постигнута гола екипе на путу ка директној промоцији у Премијер лигу, у којој ће за опстанак бити потребно доста више, нарочито у дефанзивном смислу.

"Енфилд", наравно, није и неће бити стадион на ком ће тимови из доњег дела табеле освајати пресудне бодове, али ће ова "дојче" постава Норича већ у наредна два кола имати прилику да се "упишу" на табелу бодовима освојеним на свом "Кероу роуду" на који ће прво доћи Њукасл јунајед, а потом и Челси дебитанта у менаџерској конкуренцији, Френка Лампарда.

Ливерпул је иза себе већ имао одигран дуел Комјунити шилда на "Вемблију", који је Пеп Гвардиола "украо" на пенале, а наредне среде на стадиону Бешикташа у Истанбулу очекује га и УЕФА суперкуп ревија освајачем Лиге Европе, Челсијем.

После тога, екипа која са једним поразом и 97 бодова није успела да постане шампион Енглеске прошле сезоне, али јесте првак Европе, гостоваће Саутемптону, па дочекати једног од ривала са руба "топ 6" групе, Арсенал.

Ливерпул: Алисон (од 39. Адријан) - Александер-Арнолд, Гомез, Ван Дајк, Робертсон - Хендерсон, Фабињо, Вајналдум - Салах, Фирмино (од 86. Милнер), Ориги (од 74. Мане).

Норич сити: Крул - Аронс, Хенли, Годри, Луис - Меклин, Трујбол (од 70. Ернандез)- Буендија, Стиперман (од 58. Лајтнер), Кентвел - Пуки (од 83. Дрмић).

Резултати 1. кола:

петак

Ливерпул - Норич сити 4:1 (4:0)
/Хенли аг 7, Салах 19, Ван Дајк 28, Ориги 42 - Пуки 64/

субота

Вест хем - Манчестер сити 13.30
Борнмунт - Шефилд јунајтед 16.00
Барнли - Саутемптон
Кристал Палас - Евертон
Вотфорд - Брајтон
Тотенхем - Астон вила 18.30

недеља

Лестер сити - Вулверхемптон 15.00
Њукасл јунајтед - Арсенал 15.00
Манчестер јунајтед - Челси 17.30

Титуле првака Енглеске: Манчестер јунајтед 20, Ливерпул 18, Арсенал 13, Евертон 9, Астон вила 7, Сандерленд 6, Манчестер сити 6, Челси 6, Њукасл 5, Шефилд венздеј 4, Вулверхемптон 3, Лидс јунајтед 3, Хадерсфилд 3, Блекбурн 3, Престон 2, Тотенхем 2, Дерби каунти 2, Портсмут 2, Шефилд јунајтед 1, Вест бромвич албион 1, Ипсвич Таун 1, Нотингем форест 1, Лестер сити 1.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар