PL: Liverpul ubjedljiv na otvaranju, Alison se povrijedio!

Fudbaleri Liverpula sa 4:1 pobedili su Norič u prvoj utakmici nove sezone engleske Premijer lige.  Liverpulova poruka Pepu: Četiri za poluvreme, pa polako. . .  Premijer liga 2019/20 počela je autogolom kapitena Norič sitija pred 53. 333 navijača na "Enfildu", koji se nadaju da će obeležavanje 30-godišnjice od osvajanja poslednje titule prvaka Engleske biti srećno završeno 17. maja 2020. godine.  Kanarincima letelo perje za dobrodošlicu u Premijer ligu! Liverpul demonstrirao moć protiv Noriča – 4:1.

Fudbal 09.08.2019 | 23:21
PL: Liverpul ubjedljiv na otvaranju, Alison se povrijedio!
Liverpulov "blickrig" na otvaranju Premijerl lige sigurno nije prošao neprimećeno, pošto su "Redsi" posle svega 42 minuta imali ogromnu prednost od 4:0 i vrlo rano rešili pitanje pobednika.

Prvi gol na meču je bio autogol koji je postigao Henli, a svega 12 minuta kasnije Mohamed Salah postiže novi gol i podiže prednost Liverpula na 2:0.

Jedan od najboljih igrača Liverpula iz prethodne sezone, Virdžil van Dajk u 28. minutu utakmice postavlja 3:0, a Divok Origi kompletira Liverpulov poker u prvom poluvremenu u 42. minutu susreta.

Navijači Liverpula će ipak biti zabrinuti pošto se njihov golman Alison Beker povredio tokom jednog ispucavanja lopte.

U drugom delu meča, Liverpul je imao nekoliko zaista dobrih prilika za postizanje petog gola, ali je golman Noriča sve pretnje uspeo da otkloni. Kada promašite nekoliko prilika uglavnom budete kažnjeni i to se upravo dogodilo, pošto je Puki u 63. minutu postigao gol za "Kanarince".

Do kraja meča nije bilo promene rezultata, iako je bilo nekoliko vrlo dobrih prilika za postizanje pogotka pogotovo kada se radi o fudbalerima Liverpula. Aleksander Arnold je pred kraj susreta iz slobodnog udarca odlično šutirao, ali je Tim Krul bio odlično postavljen.

Ubedljiv trijumf Liverpula u prvom kolu Premijer lige će definitivno usrećiti sve njihove navijače, ali će naravno povreda Alisona ostaviti gorak ukus.

Šampion Evrope i jedan od glavnih kandidata engleskog prvenstva poželeo je „toplu“ dobrodošlicu Noriču u Premijer ligu. Kanarinci su prošli bolnu inicijaciju na elitnu scenu, plativši ceh svog opredeljenja da pokušaju da igraju fudbal na Enfild Roudu. A protiv Liverpula pod vođstvom Jirgena Klopa to ne ide baš tako lako.

Na kraju Norič može da bude zadovoljan konačnim porazom (4:1), jer je šampion Evrope od prvog minuta igrao u punoj brzini. Kao što lome rivale u Ligi šampiona učenici Jirgena Klopa su pomoću energije na terenu i ubitačnog presinga po kratkom postupku ubili nadu Noriča da može da izvuče nešto više od, ispostaviće se, podnošljivog poraza.

Kroz pravi košmar su morali da prođu učenici Danijela Farka u prvom poluvremenu. Sve je krenulo po zlu za goste kada je Henli postigao već u sedmom minutu prvi gol u Premijer ligi ove sezone. Samo što je pogodio sopstvenu mrežu.

Ulio je taj potez dodatnu snagu igračima Liverpula. Svaki napad donosio je miris opasnosti pred mrežu Tima Krula. Ređale su se šanse, direktan fudbal Jirgena Klopa bio je na delu. Još kada je u brzinu više ubacio Mo Salah... Egipćanin je na asistenciju Roberta Firmina povisio na 2:0 u 19. minutu.

Bila je to klasična rafalna paljba Liverpula. Iako je Norić imao identičan broj pokušaja, do kraja poluvremena smo videli još dva gola. Na delu je bio i Virdžil Van Dajk koji je zakucao loptu glavom, zatim je i Orđiđi prevario Krula.

Ako ništa drugo Noriču se morati odati priznanje za doslednost. I oni su pokušavali da guraju loptu napred. Napadali sa velikim brojem igrača. Ali nije ovo bila njihova utakmica. Naleteli su na bržu i jaču verziju.

Dobili su satisfakciju pogotkom Pukija. Sjajni finski napadač i najbolji strelac Čempionšipa pokazao je da bi mogao da nastavi teror i u najjačem rangu. Odlično je reagovao u 67. minutu i prevario Španca Adrijana koji je zamenio Alisona.

Obeležavanje 30-godišnjice od osvajanja 18. titule prvaka Engleske počelo je ovog petka uveče pred 53.333 navijača na "Enfildu", koji su uživali u preubedljivoj pobedi aktuelnog šampiona Evrope nad osvajačem Čempionšipa iz prošle sezone.

Da li će ove svečanosti biti završene i osvajanjem predugo čekane titule u Premijer ligi, saznaćemo najkasnije 17. maja naredne godine kada bude odigrano 38. kolo ovog popularnog takmičenja.

U prvoj utakmici 1. kola: Liverpul - Norič 4:1 (4:0).

Goleadu na "premijeri" u novoj sezoni otvorio je već u 7. minutu štoper "kanarinaca, Grent Henli, koji je loptu Divoka Origija sa leve strane traljavo poslao u svoju mrežu, u koju su do poluvremena po loptu poslali Mohamed Salah levom i Virdžil van Dajk i Origi glavom na centaršuteve Salaha iz kornera i Trenta Aleksander-Arnolda iz igre. 

Pre odlaska na odmor već se bila tresla prečka gola gostiju, a sedam minuta ranije od ostalih u svlačionicu je morao golman "redsa" Alison Beker, koji je povredio zadnju ložu prilikom jednog ispucavanja u polje napada. Menadžer domaćih Jirgen Klop neplanirano morao na teren da pošalje prekjuče angažovanog čuvara mreže, Adrijana.

Upravo je Španac bio sledeći savladani golman na utakmici, iako je drugo poluvreme počelo sa dva udarca igrača Liverpula u okvir gola, prvo kapitena Džordana Hendersona, a potom i Roberta Firmina. Sve se odigralo u 48. minutu, s tim da je oba udarca prethodno vrhovima prstiju zaustavio odlični Tim Krul.

Krul se istakao u 85. minutu, kada je publika širom sveta mogla na delu da vidi primenu jedno od novih pravila u Premijer ligi, koja će 150. rođendan prve fudbalske utakmice dočekati sa VAR tehnologijom na svih 20 stadiona. Naime, sudija Majkl Oliver dosudio je slobodan udarac na 20-ak metara od gola Noriča iskosa sa leve strane, a trojica igrača u crvenim dresovima poređala su se ispred "živog zida" sa petoricom igrača u žuto-zelenoj opremi. što će ubuduće biti dozvoljeno. Drugim rečima, igrači tima koji napada nemaju pravo da se guraju "u" samom "živom zidu", ali imaju pravo da stanu ispred njega i pokušaju da otežaju posao odbrani. Iz te situacije tukao je Aleksander-Arnold, ali je čuvar mreže gostiju bio koncentrisan.

Holandski veteran zabeležio je prvi nastup u Premijer ligi od 10. marta 2015. godine kada je sa Njukaslom primio šest golova na "Etihadu", a kada je preživeo nevreme na startu drugog poluvremena i sam je mogao da uživa u akciji saigrača iz 64. minuta, kada je Emilijano Buendija lepo asistirao prvom strelcu druge lige iz prošle sezone, Temu Pukiju, za lagani prvenac u elitnom rangu.

Finac je ovog petka uveče osmi put u karijeri postigao gol u prvom meču sezone - iz prvog šuta na utakmici!

Bila je to opomena za Klopov tim da "četvorka" sa poluvremena neće ubiti volju za fudbalom kod gostiju, koje je sa klupe predvodio njegov nekadašnji učenik iz zajedničkih dana na "Vestfalenu", Danijel Farke. On je u sezoni 2018/19 uživao u 93 postignuta gola ekipe na putu ka direktnoj promociji u Premijer ligu, u kojoj će za opstanak biti potrebno dosta više, naročito u defanzivnom smislu.

"Enfild", naravno, nije i neće biti stadion na kom će timovi iz donjeg dela tabele osvajati presudne bodove, ali će ova "dojče" postava Noriča već u naredna dva kola imati priliku da se "upišu" na tabelu bodovima osvojenim na svom "Kerou roudu" na koji će prvo doći Njukasl junajed, a potom i Čelsi debitanta u menadžerskoj konkurenciji, Frenka Lamparda.

Liverpul je iza sebe već imao odigran duel Komjuniti šilda na "Vembliju", koji je Pep Gvardiola "ukrao" na penale, a naredne srede na stadionu Bešiktaša u Istanbulu očekuje ga i UEFA superkup revija osvajačem Lige Evrope, Čelsijem.

Posle toga, ekipa koja sa jednim porazom i 97 bodova nije uspela da postane šampion Engleske prošle sezone, ali jeste prvak Evrope, gostovaće Sautemptonu, pa dočekati jednog od rivala sa ruba "top 6" grupe, Arsenal.

Liverpul: Alison (od 39. Adrijan) - Aleksander-Arnold, Gomez, Van Dajk, Robertson - Henderson, Fabinjo, Vajnaldum - Salah, Firmino (od 86. Milner), Origi (od 74. Mane).

Norič siti: Krul - Arons, Henli, Godri, Luis - Meklin, Trujbol (od 70. Ernandez)- Buendija, Stiperman (od 58. Lajtner), Kentvel - Puki (od 83. Drmić).

Rezultati 1. kola:

petak

Liverpul - Norič siti 4:1 (4:0)
/Henli ag 7, Salah 19, Van Dajk 28, Origi 42 - Puki 64/

subota

Vest hem - Mančester siti 13.30
Bornmunt - Šefild junajted 16.00
Barnli - Sautempton
Kristal Palas - Everton
Votford - Brajton
Totenhem - Aston vila 18.30

nedelja

Lester siti - Vulverhempton 15.00
Njukasl junajted - Arsenal 15.00
Mančester junajted - Čelsi 17.30

Titule prvaka Engleske: Mančester junajted 20, Liverpul 18, Arsenal 13, Everton 9, Aston vila 7, Sanderlend 6, Mančester siti 6, Čelsi 6, Njukasl 5, Šefild venzdej 4, Vulverhempton 3, Lids junajted 3, Hadersfild 3, Blekburn 3, Preston 2, Totenhem 2, Derbi kaunti 2, Portsmut 2, Šefild junajted 1, Vest bromvič albion 1, Ipsvič Taun 1, Notingem forest 1, Lester siti 1.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar