Свађа Америке и Француске због Ирана?

 "Француској није потребно одобрење како би изразила своје мишљење", изјавио је шеф дипломтије Француске Жан Ив ле Дријан одговарајуц́и Доналду Трампу.

Свијет 09.08.2019 | 21:24
Свађа Америке и Француске због Ирана?
"Поводом Ирана Француска изражава своје суверено мишљење. Она жели мир и безбједност у региону и смањење напетости и није јој потребно ничије одобрење за то", наводи се у изјави Ле Дријана, коју је објавила прес-служба француског Министарства иностраних послова.

Шеф ресора је нагласио да Париз наставља да поштује Бечки споразум из 2015. године "као што то раде други учесници споразума, осим САД, и инсистирају на томе да се Иран врати реализацији својих обавеза".

Министар је нагласио да је за наставак дијалога, у условима заоштравања напетости – потребна политичка иницијатива.

"То је управо оно што ради предсједник Макрон, у потпуно транспарентном маниру са нашим партнерима, прије свега са европским државама, потписницима споразума. Природно – он информише америчке власти. Потребно је ујединити напоре да се та конфликтна ситуација не би претворила у опасну конфронтацију", закључио је Ле Дријан.

Јуче је Трамп изјавио да САД у дијалогу са Ираном могу без посредника који шаљу Исламској држави "противрјечне сигнале", као на примјер предсједник Француске Емануел Макрон. Он је нагласио да нико није овлашц́ен да представља САД у дијалогу са Ираном.

Како су раније саопштили у Техерану – на крају телефонског разговора Хасана Роханија са Макроном, француски лидер је нагласио важност постизања таквог резултата у ситуацији око нуклеарног споразума, који би био прихватљив за све државе и који би осигурао интересе Ирана.

(Спутњик)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Познати певач

09.08.2019 22:36

А шта каже лазански и галијашевић?

ОДГОВОРИТЕ