Svađa Amerike i Francuske zbog Irana?

 "Francuskoj nije potrebno odobrenje kako bi izrazila svoje mišljenje", izjavio je šef diplomtije Francuske Žan Iv le Drijan odgovarajući Donaldu Trampu.

Svijet 09.08.2019 | 21:24
Svađa Amerike i Francuske zbog Irana?
"Povodom Irana Francuska izražava svoje suvereno mišljenje. Ona želi mir i bezbjednost u regionu i smanjenje napetosti i nije joj potrebno ničije odobrenje za to", navodi se u izjavi Le Drijana, koju je objavila pres-služba francuskog Ministarstva inostranih poslova.

Šef resora je naglasio da Pariz nastavlja da poštuje Bečki sporazum iz 2015. godine "kao što to rade drugi učesnici sporazuma, osim SAD, i insistiraju na tome da se Iran vrati realizaciji svojih obaveza".

Ministar je naglasio da je za nastavak dijaloga, u uslovima zaoštravanja napetosti – potrebna politička inicijativa.

"To je upravo ono što radi predsjednik Makron, u potpuno transparentnom maniru sa našim partnerima, prije svega sa evropskim državama, potpisnicima sporazuma. Prirodno – on informiše američke vlasti. Potrebno je ujediniti napore da se ta konfliktna situacija ne bi pretvorila u opasnu konfrontaciju", zaključio je Le Drijan.

Juče je Tramp izjavio da SAD u dijalogu sa Iranom mogu bez posrednika koji šalju Islamskoj državi "protivrječne signale", kao na primjer predsjednik Francuske Emanuel Makron. On je naglasio da niko nije ovlašćen da predstavlja SAD u dijalogu sa Iranom.

Kako su ranije saopštili u Teheranu – na kraju telefonskog razgovora Hasana Rohanija sa Makronom, francuski lider je naglasio važnost postizanja takvog rezultata u situaciji oko nuklearnog sporazuma, koji bi bio prihvatljiv za sve države i koji bi osigurao interese Irana.

(Sputnjik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Poznati pevač

09.08.2019 22:36

A šta kaže lazanski i galijašević?

ODGOVORITE