Слиједи двомеч Србија - Литванија, Сале: У месо!

Селектор "орлова" каже да екипа не смије да се штеди у припремним утакмицама, јер само тако може да изгради чврстину неопходну за велико такмичење какво је Мундобаскет.

Кошарка 09.08.2019 | 18:27
Слиједи двомеч Србија - Литванија, Сале: У месо!
Репрезентација Србије по завршетку припрема на Копаонику одмјерава снаге са све озбиљнијим ривалима. Послије Борца из Чачка услиједила је Финска у Зрењанину (95:75), а послије Финаца је на реду Литванија, једна од најквалитетнијих селекција у Европи и свијету.

Први меч у "Штарк арени" игра се у суботу од 21.00 и за њега је већ продато 11.000 улазница, а Литванци ће узвратити гостопримство у понедјељак у Каунасу.

Селектор Александар Ђорђевић констатовао је да су на окупу сви играчи, укључујући највећу звијезду Николу Јокића, али није сигуран да ли ће пред београдску публику истрчати Богдан Богдановић.

Њему ће, као и Марку Гудурићу, бити потребно неко вријеме да уђу у жељени ритам и уклопе се са остатком тима. Немања Бјелица и Василије Мицић требало би да наступе, након што су из предострожности паузирали по неколико дана и нису играли против Финске.

"Утакмица ће бити физички захтјевна. Литванци гаје стил који им доноси резултате - јака кошарка, физички дуели и то нам је неопходно у склопу припрема. Играћемо и у Литванији, што је веома добро, јер они имају апсолутно најбоље навијаче који прате кошаркашки тим једне земље. Радује ме што смо у Београду и што је толико карата већ отишло. Потрудићемо се да што више напунимо Арену, момцима је то веома значајно, то им помаже и захвални смо за тај вјетар у леђа".

Селектор се захвалио Дејану Тодоровићу, Николи Јовановићу и Алекси Аврамовићу, који од четвртка више нису на припремама.

"Одрадили су сјајан посао, замијенивши играче који нису били у могућности да од почетка буду са нама. Поздрављамо их и желимо им срећу".

Ђорђевић је у сриједу имао много замјерки на приступ обавезама на терену и очекује да на том пољу види напредак, већ од суботе.

"Имам мото да је свака сљедећа утакмица најважнија у каријери. На нама је да што прије изградимо ту карактеристику, која нас је красила када смо дошли до добрих резултата - физичка игра, 'у месо', да се не чувамо... јер не можемо другачије да играмо", поручио је он.

"Одбрамбени дио је база за све и то је била моја примједба, да се окренемо одбрани и да не размишљамо још о нападачкој форми. Мноштво асистенција је за мене, као тренера, знак да екипа жели да сарађује и да не постоји себичност. На томе градимо нападачку филозофију, али одбрамбена мора да се још више искристалише".

''Нема изговора!''

Једно од новинарских питања односило се на НБА играче, који су до прије неколико дана тренирали мимо остатка екипе, што увијек представља потешкоћу.

"Физички су у добром стању. Ако на крају све буде како се надамо и чему тежимо, рећи ћемо да је то било супер. Ако не буде, биће то изговор, а то не волим. Данас сам имао разговор са Богдановићем и разјаснили смо да не волим изговоре. Мислим да ће припреме и Акрополис куп помоћи играчима да дођу до форме, као и три утакмице у Кини пред почетак СП. Немамо више простора за тренинге, већ за утакмице, али тако је како је...".

Литванија као противник није изабрана насумице...

"То су увијек специфичне утакмице. Мислим да постоји много ривалстава међу националним селекцијама. Ако се сјећате, прије 5-6 година је била Француска, тражили смо да играмо што више утакмица против њих, јер су тада физички били најдоминантнија, најснажнија екипа. Тако смо схватили шта нам је потребно да достигнемо тај ниво физике и атлетике, који је њима омогућио да освоје злато (на Европском првенству - прим. аут) у Словенији 2013", подсјетио је Сале Национале

"Литванија је увијек имала фантастичне атлете. Тај начин њихове игре смо окусили 2015, када су нас у полуфиналу добили у физичким дуелима и то је добра провјера за све нас у овом тренутку. Показаће нам шта и како је потребно да се оде на Свјетско првенство. Свим репрезентацијама које буду играле, први аспект ће бити физички, атлетски, па све остало. У овом тренутку је то основна карактеристика свих екипа које играју на врхунском нивоу и имају циљ да освоје медаљу", јасан је Ђорђевић.

Поново упитан за амбиције Србије, одговорио је да сами себи постављају највећи притисак и циљеве.

"Хоћемо велика такмичења и велике утакмице. Наравно да неће бити тако лако, јер су у кошарци 'два плус два' некад три, некад пет, никад четири. Морамо да заборавимо све што је било у историји и да покушамо да освојимо нову медаљу. Хоћемо да побиједимо у свим утакмицама, свјесни да смо ово правили и претходних година и осјећамо се почаствовано".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар