Slijedi dvomeč Srbija - Litvanija, Sale: U meso!

Selektor "orlova" kaže da ekipa ne smije da se štedi u pripremnim utakmicama, jer samo tako može da izgradi čvrstinu neophodnu za veliko takmičenje kakvo je Mundobasket.

Košarka 09.08.2019 | 18:27
Slijedi dvomeč Srbija - Litvanija, Sale: U meso!
Reprezentacija Srbije po završetku priprema na Kopaoniku odmjerava snage sa sve ozbiljnijim rivalima. Poslije Borca iz Čačka uslijedila je Finska u Zrenjaninu (95:75), a poslije Finaca je na redu Litvanija, jedna od najkvalitetnijih selekcija u Evropi i svijetu.

Prvi meč u "Štark areni" igra se u subotu od 21.00 i za njega je već prodato 11.000 ulaznica, a Litvanci će uzvratiti gostoprimstvo u ponedjeljak u Kaunasu.

Selektor Aleksandar Đorđević konstatovao je da su na okupu svi igrači, uključujući najveću zvijezdu Nikolu Jokića, ali nije siguran da li će pred beogradsku publiku istrčati Bogdan Bogdanović.

Njemu će, kao i Marku Guduriću, biti potrebno neko vrijeme da uđu u željeni ritam i uklope se sa ostatkom tima. Nemanja Bjelica i Vasilije Micić trebalo bi da nastupe, nakon što su iz predostrožnosti pauzirali po nekoliko dana i nisu igrali protiv Finske.

"Utakmica će biti fizički zahtjevna. Litvanci gaje stil koji im donosi rezultate - jaka košarka, fizički dueli i to nam je neophodno u sklopu priprema. Igraćemo i u Litvaniji, što je veoma dobro, jer oni imaju apsolutno najbolje navijače koji prate košarkaški tim jedne zemlje. Raduje me što smo u Beogradu i što je toliko karata već otišlo. Potrudićemo se da što više napunimo Arenu, momcima je to veoma značajno, to im pomaže i zahvalni smo za taj vjetar u leđa".

Selektor se zahvalio Dejanu Todoroviću, Nikoli Jovanoviću i Aleksi Avramoviću, koji od četvrtka više nisu na pripremama.

"Odradili su sjajan posao, zamijenivši igrače koji nisu bili u mogućnosti da od početka budu sa nama. Pozdravljamo ih i želimo im sreću".

Đorđević je u srijedu imao mnogo zamjerki na pristup obavezama na terenu i očekuje da na tom polju vidi napredak, već od subote.

"Imam moto da je svaka sljedeća utakmica najvažnija u karijeri. Na nama je da što prije izgradimo tu karakteristiku, koja nas je krasila kada smo došli do dobrih rezultata - fizička igra, 'u meso', da se ne čuvamo... jer ne možemo drugačije da igramo", poručio je on.

"Odbrambeni dio je baza za sve i to je bila moja primjedba, da se okrenemo odbrani i da ne razmišljamo još o napadačkoj formi. Mnoštvo asistencija je za mene, kao trenera, znak da ekipa želi da sarađuje i da ne postoji sebičnost. Na tome gradimo napadačku filozofiju, ali odbrambena mora da se još više iskristališe".

''Nema izgovora!''

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na NBA igrače, koji su do prije nekoliko dana trenirali mimo ostatka ekipe, što uvijek predstavlja poteškoću.

"Fizički su u dobrom stanju. Ako na kraju sve bude kako se nadamo i čemu težimo, reći ćemo da je to bilo super. Ako ne bude, biće to izgovor, a to ne volim. Danas sam imao razgovor sa Bogdanovićem i razjasnili smo da ne volim izgovore. Mislim da će pripreme i Akropolis kup pomoći igračima da dođu do forme, kao i tri utakmice u Kini pred početak SP. Nemamo više prostora za treninge, već za utakmice, ali tako je kako je...".

Litvanija kao protivnik nije izabrana nasumice...

"To su uvijek specifične utakmice. Mislim da postoji mnogo rivalstava među nacionalnim selekcijama. Ako se sjećate, prije 5-6 godina je bila Francuska, tražili smo da igramo što više utakmica protiv njih, jer su tada fizički bili najdominantnija, najsnažnija ekipa. Tako smo shvatili šta nam je potrebno da dostignemo taj nivo fizike i atletike, koji je njima omogućio da osvoje zlato (na Evropskom prvenstvu - prim. aut) u Sloveniji 2013", podsjetio je Sale Nacionale

"Litvanija je uvijek imala fantastične atlete. Taj način njihove igre smo okusili 2015, kada su nas u polufinalu dobili u fizičkim duelima i to je dobra provjera za sve nas u ovom trenutku. Pokazaće nam šta i kako je potrebno da se ode na Svjetsko prvenstvo. Svim reprezentacijama koje budu igrale, prvi aspekt će biti fizički, atletski, pa sve ostalo. U ovom trenutku je to osnovna karakteristika svih ekipa koje igraju na vrhunskom nivou i imaju cilj da osvoje medalju", jasan je Đorđević.

Ponovo upitan za ambicije Srbije, odgovorio je da sami sebi postavljaju najveći pritisak i ciljeve.

"Hoćemo velika takmičenja i velike utakmice. Naravno da neće biti tako lako, jer su u košarci 'dva plus dva' nekad tri, nekad pet, nikad četiri. Moramo da zaboravimo sve što je bilo u istoriji i da pokušamo da osvojimo novu medalju. Hoćemo da pobijedimo u svim utakmicama, svjesni da smo ovo pravili i prethodnih godina i osjećamo se počastvovano".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar