СЛУЧАЈ ПИРАЛЕН: Подземне воде нису загађене?!

Код свих пет узорака подземних вода узетих у Пословној зони "Инцел" у Бањалуци анализом је утврђено да су вриједности пиралена, тешких метала и полицикличних ароматичних угљоводоника у границама прописаним Уредбом о класификацији вода и категоризацији водотока, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Република Српска 09.08.2019 | 16:00
СЛУЧАЈ ПИРАЛЕН: Подземне воде нису загађене?!
У саопштењу се наводи да је 2. августа по налогу републичке водне инспекције у "Инцелу" узето пет узорака подземних вода, те да је узорковање и анализе извршила овлаштена и акредитована лабораторија "Институт за воде" из Бијељине.

За потребе узорковања, како се наглашава, обављено је бушење и постављање четири пијезометра на локацијама на којима је ранијим анализама потврђено присуство пиралена и тешких метала, а кориштен је и један постојећи пијезометар.

"За воде друге класе којој припадају и Врбас и Врбања дефинисана је вриједност полихророваних бифенила /ПЦБ/ 0,02 милиграма по метру кубном, а анализама је утврђена вриједност од 0,01 милиграм по метру кубном", појашњавају из Инспекторату.

У саопштењу се наглашава да је анализом присуства тешких метала у два узорка утврђено повећано присуство олова које одговара параметрима прописаним за воде треће класе, а у свим узорцима утврђено је повећано присуство бакра чије вриједности одговарају параметрима за воде треће и четврте класе.

Анализом параметара полицикличних ароматичних угљоводоника, додаје се у саопштењу, утврђена су одступања која одговарају параметрима прописаним за воде четврте и пете класе, што је директна посљедица рада хемијске индустрије на локацији Пословне зоне "Инцел" у протеклих 30 до 40 година, с обзиром на технолошке процесе који су кориштени од самог почетка.

Информације о резултатима анализа достављене су експертском тиму који ће у сарадњи са међународним консултантима радити на проналажењу рјешења за санацију земљишта.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Боскиц

09.08.2019 14:09

Ма да , како да не. Уствари у Инцелу није био обицни Пирален него ЕКО ПИРАЛЕН , он цак има и нека љековита својства ,забиљезени су цак и слуцајеви излецења најтезих болести код болесника који су користили дневно пар капи Бањалуцког ЕКО ПИРАЛЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики мики

10.08.2019 13:37

Хахахах који коментар свака част .Слазем се.Еко центар Инцел

Name

Р.И.П.

09.08.2019 14:18

50-55% састава пиралена је ХЛОР који је као сто знамо изузетно токсицан. Сагоријевањем пиралена настају отровни гасови ФОЗГЕН И ДИФОЗГЕН који су користени као бојни отрови у првом и другом свјетском рату. Приликом позара у Инцелу градјани БЛ и сире околине , докле год је вјетар носио отровни дим, прилицно добро су инхалирани отровима а да тог нису ни свјесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

09.08.2019 16:00

То сто пиралена како казу нема у Врбасу и Врбањи низводно од мјеста акцидента је у сваком слуцају захваљујуци највјероватније саставу земљиста, то јест његовој слабој пропустљивости. Да се радило о земљисту са доста пијеска у слоју на малим дубинама велико је питање да ли би нас до данас на опасност упозорило недао бог плутање мртве рибе Врбасом у вецим колицинама. И то кад се деси тако на поврсини се појави риба дна, то јест доминирају рибље врсте које претезно зиве на ријецном дну. То је онда сигуран знак да је у питању тровање оловом, зивом и солима теских метала. Драско са сарадницима је свакако спријецио ко зна какву катастрофу, јер ако су ове анализе тацне, јос постоји велика санса да се поврсина земљиста гдје је пирален у високим дозама ископа и на припремљену и добро изолирану поврсину измјести и тако заустави његово продирање ка подземним водама, а ради се свакако о хиљадама и хиљадама кубика земље које треба измјестити. Интересантно је у овом свему да ни министарка, ни градонацелник колико ово пратим и не помисљају на оставку.

Name

Скептик

09.08.2019 14:25

Ако је тако нека наш градоначелник Игор Р. покаже личним примјером да је подземне воде нису загађене, нека оде у Инцел и јавно се напије те воде. Пред камерама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.08.2019 16:35

Њему је викендица низводно , можда га то секира или можда кружни токови.

Name

Wодолија

09.08.2019 14:57

У овакве налазе могу само наивни да вјерују. Благо ономе ко вјерује "институцијама". Тај мозе безбризно да зиви док не оболи од карцинома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРДЈА

09.08.2019 15:20

Разапети саторе на контаминираном земљисту у Пословној зони Инцел ,и довести да са породицама бораве у Еко Кампу све који су на власти у Граду БЛ , нацелнике сектора ,Еколоске инспекторе града БЛ, министра екологије РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познати певач

09.08.2019 16:37

Ма јок!Ту ће додиков мали да сади јабуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.08.2019 00:15

Нароцито нису кад падне киса. :)))

ОДГОВОРИТЕ