SLUČAJ PIRALEN: Podzemne vode nisu zagađene?!

Kod svih pet uzoraka podzemnih voda uzetih u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci analizom je utvrđeno da su vrijednosti piralena, teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Republika Srpska 09.08.2019 | 16:00
SLUČAJ PIRALEN: Podzemne vode nisu zagađene?!
U saopštenju se navodi da je 2. avgusta po nalogu republičke vodne inspekcije u "Incelu" uzeto pet uzoraka podzemnih voda, te da je uzorkovanje i analize izvršila ovlaštena i akreditovana laboratorija "Institut za vode" iz Bijeljine.

Za potrebe uzorkovanja, kako se naglašava, obavljeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar.

"Za vode druge klase kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja definisana je vrijednost polihrorovanih bifenila /PCB/ 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom", pojašnjavaju iz Inspektoratu.

U saopštenju se naglašava da je analizom prisustva teških metala u dva uzorka utvrđeno povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za vode treće klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode treće i četvrte klase.

Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika, dodaje se u saopštenju, utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode četvrte i pete klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone "Incel" u proteklih 30 do 40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka.

Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.

(Srna)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Boskic

09.08.2019 14:09

Ma da , kako da ne. Ustvari u Incelu nije bio obicni Piralen nego EKO PIRALEN , on cak ima i neka ljekovita svojstva ,zabiljezeni su cak i slucajevi izlecenja najtezih bolesti kod bolesnika koji su koristili dnevno par kapi Banjaluckog EKO PIRALENA

ODGOVORITE
Name

miki miki

10.08.2019 13:37

Hahahah koji komentar svaka čast .Slazem se.Eko centar Incel

Name

R.I.P.

09.08.2019 14:18

50-55% sastava piralena je HLOR koji je kao sto znamo izuzetno toksican. Sagorijevanjem piralena nastaju otrovni gasovi FOZGEN I DIFOZGEN koji su koristeni kao bojni otrovi u prvom i drugom svjetskom ratu. Prilikom pozara u Incelu gradjani BL i sire okoline , dokle god je vjetar nosio otrovni dim, prilicno dobro su inhalirani otrovima a da tog nisu ni svjesni.

ODGOVORITE
Name

!!!

09.08.2019 16:00

To sto piralena kako kazu nema u Vrbasu i Vrbanji nizvodno od mjesta akcidenta je u svakom slucaju zahvaljujuci najvjerovatnije sastavu zemljista, to jest njegovoj slaboj propustljivosti. Da se radilo o zemljistu sa dosta pijeska u sloju na malim dubinama veliko je pitanje da li bi nas do danas na opasnost upozorilo nedao bog plutanje mrtve ribe Vrbasom u vecim kolicinama. I to kad se desi tako na povrsini se pojavi riba dna, to jest dominiraju riblje vrste koje pretezno zive na rijecnom dnu. To je onda siguran znak da je u pitanju trovanje olovom, zivom i solima teskih metala. Drasko sa saradnicima je svakako sprijecio ko zna kakvu katastrofu, jer ako su ove analize tacne, jos postoji velika sansa da se povrsina zemljista gdje je piralen u visokim dozama iskopa i na pripremljenu i dobro izoliranu povrsinu izmjesti i tako zaustavi njegovo prodiranje ka podzemnim vodama, a radi se svakako o hiljadama i hiljadama kubika zemlje koje treba izmjestiti. Interesantno je u ovom svemu da ni ministarka, ni gradonacelnik koliko ovo pratim i ne pomisljaju na ostavku.

Name

Skeptik

09.08.2019 14:25

Ako je tako neka naš gradonačelnik Igor R. pokaže ličnim primjerom da je podzemne vode nisu zagađene, neka ode u Incel i javno se napije te vode. Pred kamerama!

ODGOVORITE
Name

Ре

09.08.2019 16:35

Њему је викендица низводно , можда га то секира или можда кружни токови.

Name

Wodolija

09.08.2019 14:57

U ovakve nalaze mogu samo naivni da vjeruju. Blago onome ko vjeruje "institucijama". Taj moze bezbrizno da zivi dok ne oboli od karcinoma.

ODGOVORITE
Name

MRDJA

09.08.2019 15:20

Razapeti satore na kontaminiranom zemljistu u Poslovnoj zoni Incel ,i dovesti da sa porodicama borave u Eko Kampu sve koji su na vlasti u Gradu BL , nacelnike sektora ,Ekoloske inspektore grada BL, ministra ekologije RS...

ODGOVORITE
Name

Poznati pevač

09.08.2019 16:37

Ma jok!Tu će dodikov mali da sadi jabuke

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.08.2019 00:15

Narocito nisu kad padne kisa. :)))

ODGOVORITE