Хашки трибунал прикривао ратну документацију ВРС

Хашки трибунал прикривао је ратну документацију Војске Републике Српске (ВРС) јер није омогућио њено кориштење одбранама првог предсједника Српске Радована Караџића и некадашњег команданта Главног штаба ВРС генерала Ратка Младића, рекао је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Република Српска 09.08.2019 | 14:11
Хашки трибунал прикривао ратну документацију ВРС
– У тој документацији могло је бити материјалних доказа који би знатно утицали на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу, а касније и на другостепену пресуду Радовану Караџићу – изјавио је Којић.

Он каже да се то најбоље потврђује у предмету против генерала Младића, јер су прије годину дана у Хагу дали приступ неким документима, која уопште више нису била потребна, јер је првостепени поступак давно био завршен.

– Потпуно је апсурдно и недопустиво да неко влада ратном документацијом и не учини је доступном одбранама оптужених у Хашком трибуналу, као и оно што је верификовано пресудама – истакао је Којић. 

Којић је подсјетио да је Република Српска не само уступала документацију Хашком трибуналу, него су чак и припадници СФОР насилно улазили у приватне посједе и куће, одузимали документацију без било каквих записника од званичних институција.

Он је рекао да је Хашки трибунал раније обавијестио Републику Српску да ратна архива ВРС остаје у Хагу до краја рада Механизма за међународне судове.

– Власти Републике Српске, у складу са закључцима Владе и Народне скупштине, инсистирају да све оно што је предато или насилно одузето од институција Српске и појединаца треба да буде враћено Републици. Законима је предвиђено да је власник архиве онај код кога је настала – истакао је Којић.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Домаци

09.08.2019 13:12

Све осмисљено и спроведwно. Гдје смо сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwилл

09.08.2019 14:35

Један од већих увлакача. Његово знање о послу институције на чијем је челу је равно нули. Научио неколико фраза и стално то раубује. Истраживати ратне злочине и причати о рату неможе онај ко у том несретном рату није био. Може, али од тог' посла нема ништа. Овај зна само трошити наше паре. Са нашим парама је неколико пута путовао у Хаг, гдје су резултати. Када престане бити директо хоће ли онда ићи у Хаг? Колико је тај његов институт пронашао несталих српских бораца и цивлиа. Нити једног. А имали смо у некадашњој комисији за тражење несталих фантастичне људе који су прекрстарили ову земљу уздуж и попријеко тражечи људи, тражечи масовне гробнице. И имали су резултате, али су склоњени да могу доћи "експерти" на чело. Јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарwиллциноооо

09.08.2019 15:56

Ста прицас, урадио је висе него сви прије њега деценијама, децко се бори колико мозе и брине о свему. Помого је свима.

Name

Дарwилл

09.08.2019 18:35

Само наведи аргументовано шта је урадио? Али аргументовано? И којим деценијама? О чему причаш режимски плаћениче.