Haški tribunal prikrivao ratnu dokumentaciju VRS

Haški tribunal prikrivao je ratnu dokumentaciju Vojske Republike Srpske (VRS) jer nije omogućio njeno korištenje odbranama prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Republika Srpska 09.08.2019 | 14:11
Haški tribunal prikrivao ratnu dokumentaciju VRS
– U toj dokumentaciji moglo je biti materijalnih dokaza koji bi znatno uticali na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, a kasnije i na drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću – izjavio je Kojić.

On kaže da se to najbolje potvrđuje u predmetu protiv generala Mladića, jer su prije godinu dana u Hagu dali pristup nekim dokumentima, koja uopšte više nisu bila potrebna, jer je prvostepeni postupak davno bio završen.

– Potpuno je apsurdno i nedopustivo da neko vlada ratnom dokumentacijom i ne učini je dostupnom odbranama optuženih u Haškom tribunalu, kao i ono što je verifikovano presudama – istakao je Kojić. 

Kojić je podsjetio da je Republika Srpska ne samo ustupala dokumentaciju Haškom tribunalu, nego su čak i pripadnici SFOR nasilno ulazili u privatne posjede i kuće, oduzimali dokumentaciju bez bilo kakvih zapisnika od zvaničnih institucija.

On je rekao da je Haški tribunal ranije obavijestio Republiku Srpsku da ratna arhiva VRS ostaje u Hagu do kraja rada Mehanizma za međunarodne sudove.

– Vlasti Republike Srpske, u skladu sa zaključcima Vlade i Narodne skupštine, insistiraju da sve ono što je predato ili nasilno oduzeto od institucija Srpske i pojedinaca treba da bude vraćeno Republici. Zakonima je predviđeno da je vlasnik arhive onaj kod koga je nastala – istakao je Kojić.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Domaci

09.08.2019 13:12

Sve osmisljeno i sprovedwno. Gdje smo sada?

ODGOVORITE
Name

Darwill

09.08.2019 14:35

Jedan od većih uvlakača. Njegovo znanje o poslu institucije na čijem je čelu je ravno nuli. Naučio nekoliko fraza i stalno to raubuje. Istraživati ratne zločine i pričati o ratu nemože onaj ko u tom nesretnom ratu nije bio. Može, ali od tog' posla nema ništa. Ovaj zna samo trošiti naše pare. Sa našim parama je nekoliko puta putovao u Hag, gdje su rezultati. Kada prestane biti direkto hoće li onda ići u Hag? Koliko je taj njegov institut pronašao nestalih srpskih boraca i civlia. Niti jednog. A imali smo u nekadašnjoj komisiji za traženje nestalih fantastične ljude koji su prekrstarili ovu zemlju uzduž i poprijeko tražeči ljudi, tražeči masovne grobnice. I imali su rezultate, ali su sklonjeni da mogu doći "eksperti" na čelo. Jadno.

ODGOVORITE
Name

Darwillcinoooo

09.08.2019 15:56

Sta pricas, uradio je vise nego svi prije njega decenijama, decko se bori koliko moze i brine o svemu. Pomogo je svima.

Name

Darwill

09.08.2019 18:35

Samo navedi argumentovano šta je uradio? Ali argumentovano? I kojim decenijama? O čemu pričaš režimski plaćeniče.