Тегелтија упутио писмо Ларс-Гунару Вигемарку

Поводом дописа шефа Делегације и Специјалног представника ЕУ у БиХ Ларса Гунара Вигемарка, упућеног Високом судском и тужилачком савјету Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) 1. августа 2019. године, предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија је данас упутио одговор Вигемарку.  

Босна и Херцеговина 09.08.2019 | 12:59
Тегелтија упутио писмо Ларс-Гунару Вигемарку
"Ваша екселенцијо, поштовани господине Вигемарк,

примио сам Ваше писмо, које указује на проблем продужења мандата додатном судији Кантоналног суда у Сарајеву Хусеину Делалићу. У цјелости дијелим Ваше оцјене и забринутости садржане у писму, међутим, желим да Вас обавијестим о сљедећем:

Још крајем 2017. године указивао сам јавно на проблем недостајућег система провјере прошлости (бацкгроунд цхецк) приликом доношења одлука о именовању судија и тужилаца у Босни и Херцеговини те, сјетићете се, предвидио могућност оваквих ситуација.

Управо због тога инсистирали смо на инкорпорацији система провјере прошлости (бацкгроунд цхецк) у систем именовања судија и тужилаца. Поводом тога Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ/Савјет) је и донио закључке који су, у то вријеме, били оспоравани у јавности, вјероватно усљед неразумијевања дубине проблема и свих консеквенци које тај недостатак система може произвести. У коначници, у сарадњи са Европском комисијом, ове године организован је и ТАИЕX семинар на ту тему те се надам да ће, као један од резултата и тог семинара, произаћи квалитетно нормативно рјешење за овај истински и дубоки проблем именовања судија и тужилаца у БиХ.

У поводу конкретног случаја, желим да Вас обавијестим да је Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а БиХ суспендовала додатног судију Хусеина Делалића са дужности, до окончања дисциплинског поступка, чији је предмет тужба Канцеларија дисциплинског тужиоца (УДТ/Уред) ВСТС-а БиХ против наведеног судије ради давања нетачних података, односно, управо сакривање података о ранијој осуђиваности истог. Након окончања дисциплинског поступка и утврђивања свих чињеница и околности предметног случаја, Дисциплинска комисија ће донијети коначну одлуку.

У погледу продужења мандата овог додатног судије, желим да Вас обавијестим да се овдје није радило о именовању које пролази кроз конкурсну процедуру, него продужењу мандата. Само именовање истог на прву правосудну функцију, након проведене реформе, било је 1.1. 2004. године на позицију тужиоца Кантоналног тужилаштва Сарајево, да би исти дана 1. 8. 2011. године био именован на позицију додатног судије Кантоналног суда у Сарајеву, од када му је сваке двије године продужаван мандат додатног судије. Приликом продужавања мандата не проводи се посебна конкурсна процедура, него се исти продужава на основу приједлога предсједника суда који указује да још постоји потреба за додатним судијом те потврде надлежног министарства о обезбјеђењу финансијских средстава за даље финансирање додатног судије, након чега Комисија за правосудну управу даје приједлог за продужење мандата додатном судији ВСТС-у БиХ. На основу ових параметара долази до продужења мандата додатним судијама, који се само једном именују и то је у овом случају било 1.8.2011. године.

Прегледом транскрипта сједнице, установио сам да на сједници ВСТС-а БиХ, на којој се одлучивало о продужењу мандата додатном судији Хусеину Делалићу, чланови Савјета нису били обавијештени о дисциплинском поступку и његовом предмету тужбе против именованог, тако да су одлуку о продужењу донијели немајући то сазнање.

Такође, желим да Вас обавијестим да приликом процедуре продужења мандата додатним судијама саставни дио пропратних материјала не чине подаци о текућим дисциплинским поступцима и предметима тих дисциплинских тужби.

Услијед свега тога дошло је до продужења мандата Хусеину Делалићу.

Овај случај указује на озбиљан и дубок проблем недостајуће провјере прошлости (бацкгроунд цхецк) који истичемо од 2017. године те се надам да ће ово бити додатни мотив и стимуланс да се ово изузетно важно питање брзо и квалитетно нормативно уреди, како би смо у будућности избјегли или максимално редуцирали могућност за овакве ситуације.

С поштовањем", стоји у писму Милана Тегелтије, предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Бијели зуб

09.08.2019 11:12

Овај је одлучио да пише и да се брани. Покусава да скрене ствари на криви колосјек. Сви у БЛ знају ко је он и колико је до лаката уплетен у резимски криминал. Све сто му пису а он потписује га не мозе опрати. Бијели зуб и црни задах не иду заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

09.08.2019 13:09

Ништа о поткивању, о пожару у Суду у БЛ, о скренутим процесима, о заштити тајкуна и политичара...

Name

Худич ре Јаффа

09.08.2019 14:03

Колико видим, тај ваш Милан заштичен ко медвед у Словенији. Може да ти ради шта хоче, а ти му ништа не смеш. Сам мислио мој земјак че нешто предузети, али пак ништа, превеч му драг новац што узима сваки месец, 25000 еура... Тужно!

Name

ЛИЦЕМЈЕРУ

09.08.2019 16:55

А кад ћеш одговорити на питање које је постављено прије 500 дана,КО ЈЕ УБИО ДАВИДА

Name

Праведник

12.08.2019 20:00

Овај слуцај говори о томе да се све у ВСТВ-у знало јер постоји закон у ВСТВ-у који регулисе провјеру. Били сте дузни да провјерите код дисциплинске комисије да ли се води икакав слуцај. Али, како је дотицни лик вас цовјек нисте то ни радили. Да није Вигемарк писао након Зурналове објаве не би сте мрднули прстом око овога. А Вигемарк је морао јер је све брујало о томе. ВСТВ је скуп криминалаца подржан од странаца сто се и овај пут показало као истинито, а све у спрези са домаћим политичким моћницима који су френдови и који су у љубавј са странцима. Народу глупом само мажу очи! Потврда на потврду! Ко ће М.Тегелтију да лустрира за поткивање? Ко це да испита његову криминалну прослост птиликом скакања са позиције на лозицију? Слусам Транспаренси, лупају као Маxим по дивизији....па има ли игдје правника у тим слузбама да знају законе, цитати правилнике? Све купљено и наруцено....

Name

буффало.билл.бл

09.08.2019 11:15

Ко ће провјерити прошлост Милану Тегелтији, или "бацкгроунд цхецк", како он то назива? Има пуно аргумената који указују на то да је нешто нерегуларно у његовом школовању! Ако је Милан Тегелтија регуларан у сваком погледу, зашто не достави на увид своје дипломе? Чега се он боји? Ово што он пише Вигемарку, је чисти фол, све у договору са дотичним, да скрене пажњу са себе, тј. афере "Поткивање". То је и малом дјетету јасно! А ово у вези дотичног судије... Па, свако ко има приступ ЦМС-у може да провјери све о сваком грађанину БИХ, а камо ли о особи на високој функцији. Само треба отипкати његово име! Или можда је и то тешко? Нешто је труло у држави Данској!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Бабић

09.08.2019 11:39

Иако се у принципу не слажем са Г. Тегелтиом, али у правосудје су изабрани неки који се сумњиче за ратне злочине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

09.08.2019 11:44

Заборавио је да изнесе своју забринутост о самом себи, о поткивању самог себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

09.08.2019 11:44

Крива јавност, криви странци, сви криви само он душица наша није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од А до Ш

09.08.2019 11:55

Твоја садашњост ти не даје за право да оцјењујеш било чију прошлост, садашњост и будућност. Потковани ван!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хк

09.08.2019 12:08

Урадити бацкгроунд цхецк за Тегелтију... кад се већ за то залаже, онако искрено... па да видимо откуд диплома и напредак у тако сјајној каријери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.08.2019 15:41

Напредак му је кренуо са Основног Суда 2005 године кад затаскао доказе и ослободио Милорада Додика и Новака Кондића.

Name

Село гори а баба се чешља

13.08.2019 07:52

Тегелтија је чист као Врбас послије кише....њему ће Ружица Јукић и Додо правити бацкгроунд.....