Tegeltija uputio pismo Lars-Gunaru Vigemarku

Povodom dopisa šefa Delegacije i Specijalnog predstavnika EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka, upućenog Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) 1. avgusta 2019. godine, predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija je danas uputio odgovor Vigemarku.  

Bosna i Hercegovina 09.08.2019 | 12:59
Tegeltija uputio pismo Lars-Gunaru Vigemarku
"Vaša ekselencijo, poštovani gospodine Vigemark,

primio sam Vaše pismo, koje ukazuje na problem produženja mandata dodatnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu Huseinu Delaliću. U cjelosti dijelim Vaše ocjene i zabrinutosti sadržane u pismu, međutim, želim da Vas obavijestim o sljedećem:

Još krajem 2017. godine ukazivao sam javno na problem nedostajućeg sistema provjere prošlosti (background check) prilikom donošenja odluka o imenovanju sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini te, sjetićete se, predvidio mogućnost ovakvih situacija.

Upravo zbog toga insistirali smo na inkorporaciji sistema provjere prošlosti (background check) u sistem imenovanja sudija i tužilaca. Povodom toga Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine (VSTS BiH/Savjet) je i donio zaključke koji su, u to vrijeme, bili osporavani u javnosti, vjerovatno usljed nerazumijevanja dubine problema i svih konsekvenci koje taj nedostatak sistema može proizvesti. U konačnici, u saradnji sa Evropskom komisijom, ove godine organizovan je i TAIEX seminar na tu temu te se nadam da će, kao jedan od rezultata i tog seminara, proizaći kvalitetno normativno rješenje za ovaj istinski i duboki problem imenovanja sudija i tužilaca u BiH.

U povodu konkretnog slučaja, želim da Vas obavijestim da je Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH suspendovala dodatnog sudiju Huseina Delalića sa dužnosti, do okončanja disciplinskog postupka, čiji je predmet tužba Kancelarija disciplinskog tužioca (UDT/Ured) VSTS-a BiH protiv navedenog sudije radi davanja netačnih podataka, odnosno, upravo sakrivanje podataka o ranijoj osuđivanosti istog. Nakon okončanja disciplinskog postupka i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predmetnog slučaja, Disciplinska komisija će donijeti konačnu odluku.

U pogledu produženja mandata ovog dodatnog sudije, želim da Vas obavijestim da se ovdje nije radilo o imenovanju koje prolazi kroz konkursnu proceduru, nego produženju mandata. Samo imenovanje istog na prvu pravosudnu funkciju, nakon provedene reforme, bilo je 1.1. 2004. godine na poziciju tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, da bi isti dana 1. 8. 2011. godine bio imenovan na poziciju dodatnog sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, od kada mu je svake dvije godine produžavan mandat dodatnog sudije. Prilikom produžavanja mandata ne provodi se posebna konkursna procedura, nego se isti produžava na osnovu prijedloga predsjednika suda koji ukazuje da još postoji potreba za dodatnim sudijom te potvrde nadležnog ministarstva o obezbjeđenju finansijskih sredstava za dalje finansiranje dodatnog sudije, nakon čega Komisija za pravosudnu upravu daje prijedlog za produženje mandata dodatnom sudiji VSTS-u BiH. Na osnovu ovih parametara dolazi do produženja mandata dodatnim sudijama, koji se samo jednom imenuju i to je u ovom slučaju bilo 1.8.2011. godine.

Pregledom transkripta sjednice, ustanovio sam da na sjednici VSTS-a BiH, na kojoj se odlučivalo o produženju mandata dodatnom sudiji Huseinu Delaliću, članovi Savjeta nisu bili obaviješteni o disciplinskom postupku i njegovom predmetu tužbe protiv imenovanog, tako da su odluku o produženju donijeli nemajući to saznanje.

Takođe, želim da Vas obavijestim da prilikom procedure produženja mandata dodatnim sudijama sastavni dio propratnih materijala ne čine podaci o tekućim disciplinskim postupcima i predmetima tih disciplinskih tužbi.

Uslijed svega toga došlo je do produženja mandata Huseinu Delaliću.

Ovaj slučaj ukazuje na ozbiljan i dubok problem nedostajuće provjere prošlosti (background check) koji ističemo od 2017. godine te se nadam da će ovo biti dodatni motiv i stimulans da se ovo izuzetno važno pitanje brzo i kvalitetno normativno uredi, kako bi smo u budućnosti izbjegli ili maksimalno reducirali mogućnost za ovakve situacije.

S poštovanjem", stoji u pismu Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Bijeli zub

09.08.2019 13:12

Ovaj je odlučio da piše i da se brani. Pokusava da skrene stvari na krivi kolosjek. Svi u BL znaju ko je on i koliko je do lakata upleten u rezimski kriminal. Sve sto mu pisu a on potpisuje ga ne moze oprati. Bijeli zub i crni zadah ne idu zajedno.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

09.08.2019 15:09

Ništa o potkivanju, o požaru u Sudu u BL, o skrenutim procesima, o zaštiti tajkuna i političara...

Name

Hudič re Jaffa

09.08.2019 16:03

Koliko vidim, taj vaš Milan zaštičen ko medved u Sloveniji. Može da ti radi šta hoče, a ti mu ništa ne smeš. Sam mislio moj zemjak če nešto preduzeti, ali pak ništa, preveč mu drag novac što uzima svaki mesec, 25000 eura... Tužno!

Name

LICEMJERU

09.08.2019 18:55

A kad ćeš odgovoriti na pitanje koje je postavljeno prije 500 dana,KO JE UBIO DAVIDA

Name

Pravednik

12.08.2019 22:00

Ovaj slucaj govori o tome da se sve u VSTV-u znalo jer postoji zakon u VSTV-u koji regulise provjeru. Bili ste duzni da provjerite kod disciplinske komisije da li se vodi ikakav slucaj. Ali, kako je doticni lik vas covjek niste to ni radili. Da nije Vigemark pisao nakon Zurnalove objave ne bi ste mrdnuli prstom oko ovoga. A Vigemark je morao jer je sve brujalo o tome. VSTV je skup kriminalaca podržan od stranaca sto se i ovaj put pokazalo kao istinito, a sve u sprezi sa domaćim političkim moćnicima koji su frendovi i koji su u ljubavj sa strancima. Narodu glupom samo mažu oči! Potvrda na potvrdu! Ko će M.Tegeltiju da lustrira za potkivanje? Ko ce da ispita njegovu kriminalnu proslost ptilikom skakanja sa pozicije na loziciju? Slusam Transparensi, lupaju kao Maxim po diviziji....pa ima li igdje pravnika u tim sluzbama da znaju zakone, citati pravilnike? Sve kupljeno i naruceno....

Name

buffalo.bill.bl

09.08.2019 13:15

Ko će provjeriti prošlost Milanu Tegeltiji, ili "background check", kako on to naziva? Ima puno argumenata koji ukazuju na to da je nešto neregularno u njegovom školovanju! Ako je Milan Tegeltija regularan u svakom pogledu, zašto ne dostavi na uvid svoje diplome? Čega se on boji? Ovo što on piše Vigemarku, je čisti fol, sve u dogovoru sa dotičnim, da skrene pažnju sa sebe, tj. afere "Potkivanje". To je i malom djetetu jasno! A ovo u vezi dotičnog sudije... Pa, svako ko ima pristup CMS-u može da provjeri sve o svakom građaninu BIH, a kamo li o osobi na visokoj funkciji. Samo treba otipkati njegovo ime! Ili možda je i to teško? Nešto je trulo u državi Danskoj!

ODGOVORITE
Name

B. Babić

09.08.2019 13:39

Iako se u principu ne slažem sa G. Tegeltiom, ali u pravosudje su izabrani neki koji se sumnjiče za ratne zločine.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

09.08.2019 13:44

Zaboravio je da iznese svoju zabrinutost o samom sebi, o potkivanju samog sebe...

ODGOVORITE
Name

Milko

09.08.2019 13:44

Kriva javnost, krivi stranci, svi krivi samo on dušica naša nije.

ODGOVORITE
Name

Od A do Š

09.08.2019 13:55

Tvoja sadašnjost ti ne daje za pravo da ocjenjuješ bilo čiju prošlost, sadašnjost i budućnost. Potkovani van!

ODGOVORITE
Name

Hk

09.08.2019 14:08

Uraditi background check za Tegeltiju... kad se već za to zalaže, onako iskreno... pa da vidimo otkud diploma i napredak u tako sjajnoj karijeri

ODGOVORITE
Name

Re

10.08.2019 17:41

Napredak mu je krenuo sa Osnovnog Suda 2005 godine kad zataskao dokaze i oslobodio Milorada Dodika i Novaka Kondića.

Name

Selo gori a baba se češlja

13.08.2019 09:52

Tegeltija je čist kao Vrbas poslije kiše....njemu će Ružica Jukić i Dodo praviti background.....