Данас је Свети Пантелејмон, слава Бијељине

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају Светог Пантелејмона, који је и слава града Бијељина.

Република Српска 09.08.2019 | 07:25
Данас је Свети Пантелејмон, слава Бијељине
Српска православна црква прославља данас празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону. То је и слава града Бијељина. Тим поводом у 9 часова и 30 минута биће служена литургија у Цркви Светог Ђорђа, потом ће литија проћи градским улицама. Ломљење славског колача на платоу испред зграде Градске управе најављено је за 11 часова и 30 минута. 

Данас се вјерници сјећају доброчинства и жртве Светог Пантелејмона.

Свети Пантелејмон родом је из Никомидије (данашњи град Измиту у Турској) од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула, а отац Евсторгије.

Као младић, Пантелејмон је изучио љекарске науке. Свештеник Ермолај призва га к себи, научи га вјери Христовој и крсти га.

Свети Пантелејмон чудотворно је излијечио једнога слијепца, који се након тога крстио. То је изазвало завист љекара који су узалуд покушавали да излијече овог човјека. Стога су они оптужили Пантелејмона као хришћанина.

Пантелејмон изађе на суд пред цара Максимијана, гдје објави да је хришћанин. Пред царем излијечи једног узетог човека од дуготрајне болести. Ово чудо многе незнабошце привуче хришћанству. 

Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцјељивао га је. На крају, на губилишту, он је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посјећи док није завршио молитву и сам рекао да га посијеку.

Свети Пантелејмон пострадао је 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

Дијелови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације.

Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реп. Српска

09.08.2019 08:03

Срећна слава Св. Пантелејмон свим грађанима Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Изворњак...

09.08.2019 08:19

Свим Србима са обе стране Дрине цеститам Крсну Славу Светог Пантелејмона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

09.08.2019 09:00

СЛАВА БОГУ И ЊЕГОВИМ СВЕЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познати певач

09.08.2019 13:37

Коју си ти школу похађао?

Name

Д

09.08.2019 09:57

Сретна слава Бијељини

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

09.08.2019 13:12

Свим вјерницима који данас прослављају своју Крсну Славу нека је у здрављу прославе.Слава Богу на висини,а на земљи мир.Св.Пантелејмону помози нам.

Name

Будала као и ти

09.08.2019 13:38

Је ли свим грађанима?