Danas je Sveti Pantelejmon, slava Bijeljine

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju Svetog Pantelejmona, koji je i slava grada Bijeljina.

Republika Srpska 09.08.2019 | 07:25
Danas je Sveti Pantelejmon, slava Bijeljine
Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. To je i slava grada Bijeljina. Tim povodom u 9 časova i 30 minuta biće služena liturgija u Crkvi Svetog Đorđa, potom će litija proći gradskim ulicama. Lomljenje slavskog kolača na platou ispred zgrade Gradske uprave najavljeno je za 11 časova i 30 minuta. 

Danas se vjernici sjećaju dobročinstva i žrtve Svetog Pantelejmona.

Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu u Turskoj) od majke hrišćanke i oca neznabošca. Majka mu se zvala Evula, a otac Evstorgije.

Kao mladić, Pantelejmon je izučio ljekarske nauke. Sveštenik Ermolaj prizva ga k sebi, nauči ga vjeri Hristovoj i krsti ga.

Sveti Pantelejmon čudotvorno je izliječio jednoga slijepca, koji se nakon toga krstio. To je izazvalo zavist ljekara koji su uzalud pokušavali da izliječe ovog čovjeka. Stoga su oni optužili Pantelejmona kao hrišćanina.

Pantelejmon izađe na sud pred cara Maksimijana, gdje objavi da je hrišćanin. Pred carem izliječi jednog uzetog čoveka od dugotrajne bolesti. Ovo čudo mnoge neznabošce privuče hrišćanstvu. 

Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i iscjeljivao ga je. Na kraju, na gubilištu, on je kleknuo i počeo da se moli. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao posjeći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga posijeku.

Sveti Pantelejmon postradao je 304. godine. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju.

Dijelovi svetih moštiju ovog velikomučenika nalaze se u manastiru Hilandaru, kao i u tri crkve u Beogradu: u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Kalemegdanu (crkva Ružica), zatim u hramu Svetog Arhangela Gavrila i u podvorju Moskovske patrijaršije, odnosno u hramu Svete Trojice (takozvana Ruska crkva).

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije.

Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Реп. Српска

09.08.2019 10:03

Срећна слава Св. Пантелејмон свим грађанима Бијељине.

ODGOVORITE
Name

Ilija Izvornjak...

09.08.2019 10:19

Svim Srbima sa obe strane Drine cestitam Krsnu Slavu Svetog Pantelejmona.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

09.08.2019 11:00

SLAVA BOGU I NJEGOVIM SVECIMA.

ODGOVORITE
Name

Poznati pevač

09.08.2019 15:37

Koju si ti školu pohađao?

Name

Д

09.08.2019 11:57

Сретна слава Бијељини

ODGOVORITE
Name

MM

09.08.2019 15:12

Svim vjernicima koji danas proslavljaju svoju Krsnu Slavu neka je u zdravlju proslave.Slava Bogu na visini,a na zemlji mir.Sv.Pantelejmonu pomozi nam.

Name

Budala kao i ti

09.08.2019 15:38

Je li svim građanima?