Ово је Сумин Партизан - луди летњи плес у Хумској!

Европски Партизан доминантно до победе над Малатијом! Фудбалери Партизана савладали су Малатију на свом стадиону са 3:1 у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу Европе.  Чекао је и чекао Партизан правог Сејдубу Суму и дочекао га. . . Омалени фудбалер из Гвинеје бриљирао је вечерас у Хумској и забележио гол и две асистенције за победу Партизана којом је корак ближе плеј-офу Лиге Европе.  Црно-бела олуја! Партизанови странци спаковали три комада пред реванш у Малатији.  Такума Асано дебитовао голом.

Фудбал 08.08.2019 | 23:20
Ово је Сумин Партизан - луди летњи плес у Хумској!
Партизан је положио најтежи тест ове сезоне! 

Убедљиво и допадљивом игром, уз многобројне мајсторије на противничкој половини, фудбалери Партизана дизали су публику на ноге и натерали их да уз њихов фудбал забораве и јак пљусак у Београду, а на крају то је потврђено и кроз резултат.

Сејдуба Сума био је апсолутно прва "звезда" утакмице са две асистенције и голом у 90. минуту којим је ипак "учињена правда", пошто Малатија није била лошија само за један погодак.

"Плесали" су по киши фудбалери Партизана, уз Суму још и стрелци Умар Садик и дебитант Такума Асано, а право је питање како црно-бели нису и убедљивије славили против лоших Турака, који су једну од две своје шансе преточили у гол за наду.

Партизан је сада ближи пласману у плеј-оф где их чека Молде, ако не буде изненађења Ариса, али ће црно-бели морати то да потврде и за седам дана у Турској.

ПАРТИЗАН - МАЛАТИЈА 3:1 (1:0)
/Садик 4, Асано 67, Сума 90п - Чебаке 83/

Већ после неколико размењених пасова видело се да ће вечерашња утакмица бити потпуно другачија од оних са Конас Кијем - пре свега јер су Турци дошли да играју "отворено". 

То је пријало и Партизану, играло се одмах у високом ритму што је подразумевало и већи број грешака, а прву су направили играчи Малатијаспора већ после 200 секунди, што се не би ни писало као лош потез - да Сејдуба Сума није савршено пратио путању лопте. 

Примио је дубинску лопту на груди, спустио је на траву, а онда кроз ноге упослио Умара Садика самог на висини пенала, па Нигеријцу није било тешко да затресе мрежу. 

Пробали су играчи Малатије да пребаце тежиште игре на противничку половину, међутим продори Фофане по левој страни и шутеви са дистанце нису били довољно квалитетни да теже "уздрмају" Стојковића, па је много више посла имао његов колега из Малатије - Фарнлое. 

Забележио је изузетну одбрану после велике шансе за Суму, потом имао среће да ударац Тошића "протутњи" само поред стативе, док су његови саиграчи били...неопрезни. 

Имали су много проблема са "слободом" Гвинејца кога је било на сваком делу терена, нису знали ко треба да га прати, а ко да га пушта, док је дилема било и када би Тошић и Стевановић улазили у средину са бока - и некако увек стварали вишак. 

Већ на полувремену Стевановић је остао на клупи, не због лоше игре - већ због картона, па је публика видела деби јапанског фудбалера Такуме Асана, највећег појачања ове сезоне. 

Јапанац се већ у 63. минуту представио голом, на асистенцију Суме, али вреди истаћи и да су обојица претходно забринула Сава Милошевића пошто су промашили по шансу у "један на један ситуацији", што је могао да казни Торе - који је погодио стативу у контри.

Деловало је да је Партизан ближи трећем, четвртом, па и петом голу него Турци, али су након корнера у 83. минуту успели да смање преко капитена Чебакеа.

Утисак је да би тај резултат можда и помало покварио одличан наступ Партизана, који није заслужио да само с голом предности оде у Турску, а упорност се исплатила када је после играња руком управо Чебакеа, после ударца Асана, управо Сума постигао гол са пенала.

Једина лоша ствар из читаве утакмице може да буде повреда Бојана Остојића који се пожалио на бол у препонама, након што је на мечу доказао колико је важан за Партизан.

Саво Милошевић је дуел са Малатијом најавио као утакмицу досадашњег тока сезоне. После меча са Турцима општа оцена је да ће она бити много успешнија но што су се и највећи оптимисти међу Партизановим навијачима надали, само ако црно-бели наставе да гурају идеју која им је у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу Европе донела 3:1 и игру још уверљивију од резултата за миран сан пред реванш у Турској.

Много битније, идеју која је учинила да Партизан после депресивне прошле сезоне поново заличи на тим са репом и главом, на тим са планом, енергијом и изнад свега играчима који све Милошевићеве замиси могу да спроведу у дело.

Отуд и спорадичне овације са источне трибине, и за Сејдубу Суму после два промашена зицера, па и за неуморног Умара Садика баш у тренуцима кад се онако висок, наизглед трапав, клизао по пљуском расквашеном терену у Хумској.

Партизанови странци, рачунајући ту и Такума Асана, који је голом обележио деби у црно-белом дресу, били су оно што се од странаца очекује. Играчи који праве разлику. Сума се после две протраћене године пресвукао у диригента у црно-белом смокингу, са истанчаним осећајем за игру хармонично је слао лопту час лево, час десно, увек унапред. Садик је противничку одбрану развлачио као питу, Асано је хитрим спринтовима наговестио да ће бити идеалан играч за Милошевићев неупоредиво бржи фудбал од оног који се играо прошле сезоне.

Не би наравно никако требало заборавити и учинак “доморадаца” у Партизановом тиму. Пре свих Саше Здјелара, који се по ко зна који пут потврдио у улози плућа црно-беле екипе. Ништа мање позитиван утисак није оставио ни Бојан Остојић, не тако давно заборављен на маргинама тима, сада неприкосновени командант Партизанове одбране.

Није она много допустила ривалу. И није Малатија заслужила ни тај један гол у мрежи Владимира Стојковића. Али десило се. И не треба за тиме плакати. Јер уз овакву игру резултат ће доћи.

Кренуло је као у сну. После непуна четири минута игра на семафору је писало 1:0. Ухватили су црно-бели госте на спавању пре но што су им се и капци спустили. Савршена лопта Немање Милетића за Сејдубу Суму, који је кретњом надмудрио чувара и потом као на тацни сервирао Умару Садику, коме није било тешко да да после првенца против Мачве постигне погоди празну мрежу за други гол у Партизановом дресу.

Већ тада се видело да Турци баш и нису екипа армирана у одбрани. Штавише, утисак је да је Партизан могао,  то и добро, пошто је ово ипак био први иоле озбиљнији изазов за изабранике Сава Милошевића у овој сезони.

Испоставило се међутим да Малатија заиста није тим кога се треба плашити. За првих 45 минута само један, истина опасан ударац Робина Јалчина са 20 и кусуру метара, али тај је покушај Владимир Стојковић спретно избио у корнер. Ровити Милетић вешто је замаскирао повреду зглоба, штоперски тандем Бојан Остојић – Страхиња Павловић функционисао је као швајцарски сат.

На другој страни, црно-бели могу да жале за ситуацијом из 27. минута када је Саша Здјелар сјајном паралелом проиграо Зорана Тошића, а овај као у најбољим данима ушао у центар игралишта и спојио са голом Сејдубу Суму. Нажалост, препорођени Сума није успео да у један на један шанси матира противничког голмана.

Негде отприлике у то време киша над Хумском претворила се у пљусак који је значајно утицао на наставак меча. Пас игру било је теже повезати, а Малатија није ризиковала са претерано амбициозним налетима. У таквим околностима бележимо још Тошићев ударац са ивице казненог простора, тик поред гола.

Гости су у наставку ипак кренули по гол у гостима и тек тада се видело на шта је Милош Јојић мислио када нам је говорио о недисциплини турских екипа у дефанзиви. У 53. минуту пресинг на последњу линију користи Павловић и одузима лопту на средини терена, Александар Шћекић је одлаже до Суме, али му Фабијен Кеди Фарнол скида и други зицер после чега је публиа са источне трибине везисту из Гвинеје наградила овацијама како не би психички потонуо.

Међутим, улазак Гокхана Тореа је размрдао и Малатију. У 58. минуту се изборио за простор поред Слободана Урошевића и са 18 метара уздрмао стативу после које је још један резервиста Гиљерме промашио празан гол. Тек да и Турци покажу да умеју. Штавише, можда су гости и погрешили што су меч почели без Тореа и Гиљермеа, двојице несумњиво највећих зналаца у тиму.

Милошевић је пак уочио да је овакав меч у овом тренутку ипак био превише за 16-годишњег Филипа Стевановића, па је он на полувремену уступио месту Такуи Асану, Јапанцу суперсоничне брзине, који је и сам могао да у 64. минуту одлучи меч после контре и правовременог Суминог паса, али је и он изашао као губитник из директног дуела са голманом Малатије Фарнолом. Наговестио је међутим да је играч који ће и те како моћи да прави проблеме сваком ривалу ако му остави простор.

Управо то се и десило у 67. минуту када је Партизанов Јапанац на асистенцију Саше Здјелара одличан деби крунисао голом за 2:0.

Киша је тада стала у Хумској, али хладан туш тек се спремао. У 83. минуту после корнера са леве стране Исам Чабаке је надскочио до тог тренутка безгрешног Павловића и удахнуо Малатији наду да ће у реваншу пред домаћом публиком успети да казни црно-беле за силне промашаје.

Правда је ипак задовољена у последњем минуту. Феноменални Асано је изнудио пенал погодивши у руку чувара, а Сума се са креча искупио за претходне промашаје.

Партизан у Турску носи капиталну предност. И још битније, сазнање да је много бољи тим од Малатије. А најбитније, носи и оцену да је на путу да прерасте у тим који може да се носи и са много озбиљнијим ривалима од вечерашњег.

ПАРТИЗАН – ЈЕНИ МАЛАТИЈА 3:1 (1:0)
/Садик 4, Асано 67, Сума 90пен – Чебаке 83/

Стадион: Партизана
Гледалаца:
Судија: Сергеј Иванов (Русија)

Партизан (4-2-3-1): Стојковић – Н.Р.Милетић,  Остојић (од 78. Вујачић), Павловић, Урошевић – Здјелар, Шћекић – Тошић, Сума, Стевановић (од 46. Асано) – Садик (од 84. Ожеговић).

Јени Малатија (4-1-4-1): Фарнол – Чебаке, Мина, Акбаш, Каш – Јалчин – Бифума (од 46.Торе), Џагиран (од 56. Гиљерме), Чалали (од 71. Јилдирим), Фофана – Јаховић.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар