Ovo je Sumin Partizan - ludi letnji ples u Humskoj!

Evropski Partizan dominantno do pobede nad Malatijom! Fudbaleri Partizana savladali su Malatiju na svom stadionu sa 3:1 u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope.  Čekao je i čekao Partizan pravog Sejdubu Sumu i dočekao ga. . . Omaleni fudbaler iz Gvineje briljirao je večeras u Humskoj i zabeležio gol i dve asistencije za pobedu Partizana kojom je korak bliže plej-ofu Lige Evrope.  Crno-bela oluja! Partizanovi stranci spakovali tri komada pred revanš u Malatiji.  Takuma Asano debitovao golom.

Fudbal 08.08.2019 | 23:20
Ovo je Sumin Partizan - ludi letnji ples u Humskoj!
Partizan je položio najteži test ove sezone! 

Ubedljivo i dopadljivom igrom, uz mnogobrojne majstorije na protivničkoj polovini, fudbaleri Partizana dizali su publiku na noge i naterali ih da uz njihov fudbal zaborave i jak pljusak u Beogradu, a na kraju to je potvrđeno i kroz rezultat.

Sejduba Suma bio je apsolutno prva "zvezda" utakmice sa dve asistencije i golom u 90. minutu kojim je ipak "učinjena pravda", pošto Malatija nije bila lošija samo za jedan pogodak.

"Plesali" su po kiši fudbaleri Partizana, uz Sumu još i strelci Umar Sadik i debitant Takuma Asano, a pravo je pitanje kako crno-beli nisu i ubedljivije slavili protiv loših Turaka, koji su jednu od dve svoje šanse pretočili u gol za nadu.

Partizan je sada bliži plasmanu u plej-of gde ih čeka Molde, ako ne bude iznenađenja Arisa, ali će crno-beli morati to da potvrde i za sedam dana u Turskoj.

PARTIZAN - MALATIJA 3:1 (1:0)
/Sadik 4, Asano 67, Suma 90p - Čebake 83/

Već posle nekoliko razmenjenih pasova videlo se da će večerašnja utakmica biti potpuno drugačija od onih sa Konas Kijem - pre svega jer su Turci došli da igraju "otvoreno". 

To je prijalo i Partizanu, igralo se odmah u visokom ritmu što je podrazumevalo i veći broj grešaka, a prvu su napravili igrači Malatijaspora već posle 200 sekundi, što se ne bi ni pisalo kao loš potez - da Sejduba Suma nije savršeno pratio putanju lopte. 

Primio je dubinsku loptu na grudi, spustio je na travu, a onda kroz noge uposlio Umara Sadika samog na visini penala, pa Nigerijcu nije bilo teško da zatrese mrežu. 

Probali su igrači Malatije da prebace težište igre na protivničku polovinu, međutim prodori Fofane po levoj strani i šutevi sa distance nisu bili dovoljno kvalitetni da teže "uzdrmaju" Stojkovića, pa je mnogo više posla imao njegov kolega iz Malatije - Farnloe. 

Zabeležio je izuzetnu odbranu posle velike šanse za Sumu, potom imao sreće da udarac Tošića "protutnji" samo pored stative, dok su njegovi saigrači bili...neoprezni. 

Imali su mnogo problema sa "slobodom" Gvinejca koga je bilo na svakom delu terena, nisu znali ko treba da ga prati, a ko da ga pušta, dok je dilema bilo i kada bi Tošić i Stevanović ulazili u sredinu sa boka - i nekako uvek stvarali višak. 

Već na poluvremenu Stevanović je ostao na klupi, ne zbog loše igre - već zbog kartona, pa je publika videla debi japanskog fudbalera Takume Asana, najvećeg pojačanja ove sezone. 

Japanac se već u 63. minutu predstavio golom, na asistenciju Sume, ali vredi istaći i da su obojica prethodno zabrinula Sava Miloševića pošto su promašili po šansu u "jedan na jedan situaciji", što je mogao da kazni Tore - koji je pogodio stativu u kontri.

Delovalo je da je Partizan bliži trećem, četvrtom, pa i petom golu nego Turci, ali su nakon kornera u 83. minutu uspeli da smanje preko kapitena Čebakea.

Utisak je da bi taj rezultat možda i pomalo pokvario odličan nastup Partizana, koji nije zaslužio da samo s golom prednosti ode u Tursku, a upornost se isplatila kada je posle igranja rukom upravo Čebakea, posle udarca Asana, upravo Suma postigao gol sa penala.

Jedina loša stvar iz čitave utakmice može da bude povreda Bojana Ostojića koji se požalio na bol u preponama, nakon što je na meču dokazao koliko je važan za Partizan.

Savo Milošević je duel sa Malatijom najavio kao utakmicu dosadašnjeg toka sezone. Posle meča sa Turcima opšta ocena je da će ona biti mnogo uspešnija no što su se i najveći optimisti među Partizanovim navijačima nadali, samo ako crno-beli nastave da guraju ideju koja im je u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope donela 3:1 i igru još uverljiviju od rezultata za miran san pred revanš u Turskoj.

Mnogo bitnije, ideju koja je učinila da Partizan posle depresivne prošle sezone ponovo zaliči na tim sa repom i glavom, na tim sa planom, energijom i iznad svega igračima koji sve Miloševićeve zamisi mogu da sprovedu u delo.

Otud i sporadične ovacije sa istočne tribine, i za Sejdubu Sumu posle dva promašena zicera, pa i za neumornog Umara Sadika baš u trenucima kad se onako visok, naizgled trapav, klizao po pljuskom raskvašenom terenu u Humskoj.

Partizanovi stranci, računajući tu i Takuma Asana, koji je golom obeležio debi u crno-belom dresu, bili su ono što se od stranaca očekuje. Igrači koji prave razliku. Suma se posle dve protraćene godine presvukao u dirigenta u crno-belom smokingu, sa istančanim osećajem za igru harmonično je slao loptu čas levo, čas desno, uvek unapred. Sadik je protivničku odbranu razvlačio kao pitu, Asano je hitrim sprintovima nagovestio da će biti idealan igrač za Miloševićev neuporedivo brži fudbal od onog koji se igrao prošle sezone.

Ne bi naravno nikako trebalo zaboraviti i učinak “domoradaca” u Partizanovom timu. Pre svih Saše Zdjelara, koji se po ko zna koji put potvrdio u ulozi pluća crno-bele ekipe. Ništa manje pozitivan utisak nije ostavio ni Bojan Ostojić, ne tako davno zaboravljen na marginama tima, sada neprikosnoveni komandant Partizanove odbrane.

Nije ona mnogo dopustila rivalu. I nije Malatija zaslužila ni taj jedan gol u mreži Vladimira Stojkovića. Ali desilo se. I ne treba za time plakati. Jer uz ovakvu igru rezultat će doći.

Krenulo je kao u snu. Posle nepuna četiri minuta igra na semaforu je pisalo 1:0. Uhvatili su crno-beli goste na spavanju pre no što su im se i kapci spustili. Savršena lopta Nemanje Miletića za Sejdubu Sumu, koji je kretnjom nadmudrio čuvara i potom kao na tacni servirao Umaru Sadiku, kome nije bilo teško da da posle prvenca protiv Mačve postigne pogodi praznu mrežu za drugi gol u Partizanovom dresu.

Već tada se videlo da Turci baš i nisu ekipa armirana u odbrani. Štaviše, utisak je da je Partizan mogao,  to i dobro, pošto je ovo ipak bio prvi iole ozbiljniji izazov za izabranike Sava Miloševića u ovoj sezoni.

Ispostavilo se međutim da Malatija zaista nije tim koga se treba plašiti. Za prvih 45 minuta samo jedan, istina opasan udarac Robina Jalčina sa 20 i kusuru metara, ali taj je pokušaj Vladimir Stojković spretno izbio u korner. Roviti Miletić vešto je zamaskirao povredu zgloba, štoperski tandem Bojan Ostojić – Strahinja Pavlović funkcionisao je kao švajcarski sat.

Na drugoj strani, crno-beli mogu da žale za situacijom iz 27. minuta kada je Saša Zdjelar sjajnom paralelom proigrao Zorana Tošića, a ovaj kao u najboljim danima ušao u centar igrališta i spojio sa golom Sejdubu Sumu. Nažalost, preporođeni Suma nije uspeo da u jedan na jedan šansi matira protivničkog golmana.

Negde otprilike u to vreme kiša nad Humskom pretvorila se u pljusak koji je značajno uticao na nastavak meča. Pas igru bilo je teže povezati, a Malatija nije rizikovala sa preterano ambicioznim naletima. U takvim okolnostima beležimo još Tošićev udarac sa ivice kaznenog prostora, tik pored gola.

Gosti su u nastavku ipak krenuli po gol u gostima i tek tada se videlo na šta je Miloš Jojić mislio kada nam je govorio o nedisciplini turskih ekipa u defanzivi. U 53. minutu presing na poslednju liniju koristi Pavlović i oduzima loptu na sredini terena, Aleksandar Šćekić je odlaže do Sume, ali mu Fabijen Kedi Farnol skida i drugi zicer posle čega je publia sa istočne tribine vezistu iz Gvineje nagradila ovacijama kako ne bi psihički potonuo.

Međutim, ulazak Gokhana Torea je razmrdao i Malatiju. U 58. minutu se izborio za prostor pored Slobodana Uroševića i sa 18 metara uzdrmao stativu posle koje je još jedan rezervista Giljerme promašio prazan gol. Tek da i Turci pokažu da umeju. Štaviše, možda su gosti i pogrešili što su meč počeli bez Torea i Giljermea, dvojice nesumnjivo najvećih znalaca u timu.

Milošević je pak uočio da je ovakav meč u ovom trenutku ipak bio previše za 16-godišnjeg Filipa Stevanovića, pa je on na poluvremenu ustupio mestu Takui Asanu, Japancu supersonične brzine, koji je i sam mogao da u 64. minutu odluči meč posle kontre i pravovremenog Suminog pasa, ali je i on izašao kao gubitnik iz direktnog duela sa golmanom Malatije Farnolom. Nagovestio je međutim da je igrač koji će i te kako moći da pravi probleme svakom rivalu ako mu ostavi prostor.

Upravo to se i desilo u 67. minutu kada je Partizanov Japanac na asistenciju Saše Zdjelara odličan debi krunisao golom za 2:0.

Kiša je tada stala u Humskoj, ali hladan tuš tek se spremao. U 83. minutu posle kornera sa leve strane Isam Čabake je nadskočio do tog trenutka bezgrešnog Pavlovića i udahnuo Malatiji nadu da će u revanšu pred domaćom publikom uspeti da kazni crno-bele za silne promašaje.

Pravda je ipak zadovoljena u poslednjem minutu. Fenomenalni Asano je iznudio penal pogodivši u ruku čuvara, a Suma se sa kreča iskupio za prethodne promašaje.

Partizan u Tursku nosi kapitalnu prednost. I još bitnije, saznanje da je mnogo bolji tim od Malatije. A najbitnije, nosi i ocenu da je na putu da preraste u tim koji može da se nosi i sa mnogo ozbiljnijim rivalima od večerašnjeg.

PARTIZAN – JENI MALATIJA 3:1 (1:0)
/Sadik 4, Asano 67, Suma 90pen – Čebake 83/

Stadion: Partizana
Gledalaca:
Sudija: Sergej Ivanov (Rusija)

Partizan (4-2-3-1): Stojković – N.R.Miletić,  Ostojić (od 78. Vujačić), Pavlović, Urošević – Zdjelar, Šćekić – Tošić, Suma, Stevanović (od 46. Asano) – Sadik (od 84. Ožegović).

Jeni Malatija (4-1-4-1): Farnol – Čebake, Mina, Akbaš, Kaš – Jalčin – Bifuma (od 46.Tore), Džagiran (od 56. Giljerme), Čalali (od 71. Jildirim), Fofana – Jahović.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar