МЛАДЕН ИВАНИЋ поручује: СНСД је пристао на НАТО

- Очигледно је СНСД пристао на неку врсту споразума, документа који ће бити послат НАТО-у, а који ће НАТО тумачити као почетак активације МАП-а. Мислим да Изетбеговић није одустао. Могли смо чути и Комшића који каже да мандатар слиједи након МАП-а. Данас нема реакције на Комшићеву изјаву, што показује да је СНСД у основи прихватио, поручио је бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

Република Српска 08.08.2019 | 20:34
МЛАДЕН ИВАНИЋ поручује: СНСД је пристао на НАТО
СНСД је у основи прихватио Акциони план за чланство БиХ у НАТО, казао је бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

''Занимљива је изјава господина Изетбеговића који је рекао да је нашао неку средину. Овдје нема средине. Или има МАП-а или нема, шта је у њему написано, то је мање важно. Из овога што видим по медијима, ту стичем утисак да је српска страна, мислим на Додика – попустила. Они говоре да би нови документ требало да прође све кључне фазе и потврду Републике Српске.

Дакле, очигледно се пристало на неку врсту споразума, документа који ће бити послат НАТО-у, а који ће НАТО тумачити као почетак активације МАП-а. Мислим да Изетбеговић није одустао. Могли смо чути и Комшића који каже да мандатар слиједи након МАП-а. Данас нема реакције на Комшићеву изјаву, што показује да је СНСД у основи прихватио'', рекао је Иванић.

Индикативно је да Бакир Изетбеговић брани Додика, тврди Иванић.

‘’Не знам да ли је икада икога бранио из СЗП, напротив, мислим да је често нападао. Чињеница када вас неко брани ко вас је до јуче нападао мене упућује да будем врло опрезан и врло резервисан. Милим да постоје неки други фактори који могу утицати на то да тога не буде, ширег значаја’’, казао је он.

Говорећи о ширим импликацијама по регион, Иванић каже:

''По регион би то могле бити мање импликације. Више би могло утицати на односе САД – Русија. Руска Федерација је сматрала да овдје има простор захваљујући господину Додику, да се заустави ширење НАТО-а. Милим да Додик може имати озбиљне реперкусије ако би прихватио ширење НАТО-а и ушао у фазу одобравања националног програма. Они сматрају да су на неки начин помогли Додику и да са друге стране нема активације МАП-а''.

Иванић сматра да споразум неће доживјети успјех.
 
''Мислим да Додик неће издржати све ово. Могао би домаћој јавности продати ту причу, али због ових глобалних односа врло тешко то може урадити. Такође, постоји читав низ проблема у ФБиХ који су сада прикривени. Шта је са изборним законом? Да ли ће Хрвати добити посебну изборну јединицу или неће? Сумњам да ће Човић правити Владу Федерације без тога, а сумњам и да ће Изетбеговић правити Савјет министара без Владе Федерације.

Искрено, они су се овдје покушавали додворити међународној заједници да покажу да су фини, а сада ће почети међусобно оптуживање које крив што се споразум не проводи. Ко брани да већ буде именован мандатар? То је могло да се уради за два дана, данас! Очигледно је да је ово тек почетак једног препуцавања који ће потрајати читав низ дана, ако не и мјесеци. Сумњам да ће доћи до имплементације''.

Оно што је сигурно јесте да заиста постоји коалиција СНСД-СДА-ХДЗ, поручује Иванић.

''То је наставак онога што се догађало у прошлости. То се видјело и раније, па чак и када је СДА напала име Републике Српске, СНСД је одбранила Братића да остане потпредсједник НС РС. Преко ноћи су се договорили и око низа других питања, па и Представничког дома и Дома народа. Све друго је политичка игра и додворавање сопственом дијелу јавности. Ако би споразум био имплементиран онда се мора послати национални план, а то је огроман Додиков пораз који он не може сакрити'', казао је бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић гостујући на БН ТВ.



БН ТВ

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Вијетнамац

08.08.2019 19:03

у цему је проблем, уласком у Нато овдје нема рата, наса војска и сада иде у мировне мисије, цијело окрузење је усло у Нато осим Србије која це такодје приступити цим јој додје из гузице у главу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

08.08.2019 20:11

Додикови ботови, принципјелни сте као и вас узорити и велецасни сеф. Данас једна прица, сутра друга, а народ нека гледа гдје је сигурније и гдје има висе инвестиција. То РС са овим резимом и вама глупанима сигурно није.

Name

Борик Бања Лука

08.08.2019 20:32

Проблем је у томе сто је Нато убијао србе и српску дјецу. Помагали су хрватима, помагали су муслиманима, помагали су сиптарима. Бомбардовали су Републику Српску 1995. године и Србију 1999. године. И сад послије тога свега срби треба да буду за Нато. Ето гдје је проблем. Ста казес, цијело окрузење је усло у Нато, и иду у мировне мисије. Видио сам то прије пар дана, када је један хрват погинуо у Авганистану. Нато користи људе из насег окрузења да иду по свијету ратовати због њиховог интереса. Немој бити смијесан.

Name

Директ

08.08.2019 20:47

Хајдемо да скоцимо са моста! Скоцили су многи, хајмо и ми! Никакав проблем сто ми не знамо пливати. :)))

Name

Ре Борик

08.08.2019 22:51

Није то проблем. И Њемацка се дан данас извињава за своје злоцине и сви су је нападали, знас ли засто? Јер су били на страни зла. Тако сте и ви напали Хрватску, БиХ, Косово па сад прицас како вас је НАТО бомбардовао...па нормално!

Name

Цупс

09.08.2019 00:14

Па нису плацени да беру љубицице

Name

Дарwилл

09.08.2019 07:07

Додик издао? Кога је издао? Народ? Који народ? Је ли онај који га држи на власти скоро 20 година? Да, тај народ. Ако је то тај народ онда није издао никог' јер му народ вјерује и даје подршку. Не треба бити љут на Додика уопште. Није њега бирао народ Молдавије него Републике Српске. Зато покријте се по ушима. А успут, није улазак у НАТО ништа страшно. Опет је боље него под Руском чизмом, јер када си у НАТО барем знаш гдје си и шта си, а под Русима, нашом браћом смо увијек и сигурно доњи.

Name

Директ

09.08.2019 15:45

НАТО нема подрску код српског народа.

Name

КО ГДЕ ПРИПАДА????

08.08.2019 19:11

Без НАТО нема нема напретка инвестиција али нај вазније нема сукоба убијања у БИХ Сведска Аустрија нису цланице НАТО али оне су под кисобраном сигурности а то јако добро плацају Ми то не моземо Не у НАТО знаци јос веци одлив младости и памети

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

08.08.2019 20:21

Ето ако БиХ удје у Нато млади це остати,вецу глупост нисам чуо, Мадјарска,Румунија,Бугарска па и Хрватска чланице Нато савеза као и ЕУ па им се становниство масовно иселило.

Name

Борик Бања Лука

08.08.2019 20:25

Ста казес, нема сукоба ни убијања. Па Нато је убијао српску дјецу, о цему ти прицас. Нато је бомбардовао Републику Српску 1995. године и Савезну Републику Југославију 1999. године. Бомбардовали су осиромасеним уранијумом, а акцију су назвали "милосрдни андјео". Нато је уцествовао у акцији "Олуја", помагао је муслиманима у рату, помагао сиптарима. И сад послије свега, срби требају да буду за Нато. Нато је католицка војна организација (у коју је назалост залутало и пар православних земаља). Европска унија је католицка политицко-економска организација (у коју је назалост залутало и пар православних земаља). Хаски суд је католицка правно-судска организација. Ватикан је католицка вјерска организација. Све те организације раде само у корист католика и католицких земаља, а на стету православних и некатолицких земаља. Ја као србин православац сматрам да Република Српска и Србија не требају бити цланице Нато пакта и ЕУ. И јос несто, описмени се мало. Нигдје ниси ставио ни тацку, ни зарез. Да не спомињем то сто си написао "нај вазније". Види се да си бот СНСД-а и да слијепо вјерујес Мили. А тог истог Милу је Нато први пут довео на власт, на тенковима. Толико.

Name

Директ

08.08.2019 20:51

НАТО це само убрзати процес одласка, јер коста, а ми пара немамо.

Name

За овог мог Бањалучанина из Борика

08.08.2019 21:57

Колико Ја видим, ти си дијете оних што се у БЛ доселише послије земљотреса, јер, толика доза мржње према свему што није српско и православно, од Бањалучанина старосједиоца се не може чути.Ова мржња и зло из твојих уста долази из твоје куће и од оних који те тако одгојише, а 100 % сам сигуран да је мој ђед твога гањао по шумама послије другог свјетског рата.Стид ме што сам живио поред овакве стоке...Свим мојим добрим Бањалучанима , који нажалост остадоше да живе са овом шовинистичком багром желим све најбоље у животу.Лијеп поздрав за праву и фину Бањалучку рају...

Name

Дјенерал

09.08.2019 04:38

Да ли си размишљао како ће власт навући од 1,5 до 2,5% посто из националног БДП-а и трошкове за униформе,гориво,исхрану,путовања,лечења. Милион тачки по којима се у НАТО уплаћују средства за одбрану од случајног напада земаља,не чланица НАТО. Шта мислиш може ли наша бедна државица да то исфинансира... И о каквом напретку говориш,ето ти погледај напретке земаља у окружењу па ћеш видети. Смјешно је кад површни људи дају по ршне информације а тако нам је у целој држави... На жалост.

Name

ре дарwил

09.08.2019 15:44

Бурле никада није побиједио у РС,Побиједио је Графомарк и Гацо ,фалсификујући листиће.

Name

Расо

08.08.2019 20:13

Јенс Столтенберг зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

08.08.2019 23:02

Па шта.Ко сав нормалан свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.08.2019 23:31

Свабе побисе толико народа па сви опет иду у Њемацку.Гдје це вам памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.08.2019 00:37

Господине Иваницу, васа дузност у Предсједниству је била да гласате против Стратегије вањских послова у којој стоји улазак БиХ у НАТО и да улозите вето на такву одлуку јер је супротна Резолуцији Републике Спске о војној неутралности. Зато је боље да цутите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

09.08.2019 08:44

Радмановић снсд је потписао за приступање НАТО пакту. Који дио не разумеш ? До када ће вам други бити криви за ваше одлуке ? Клели сте се да нећете у НАТО а види сад ? Сами себе сте сахранили хахха

Name

Милан

09.08.2019 10:03

Разлика је у томе сто за мандата Радмановица није било Резулуције Републике Српске о војној неутралности, а за вријеме Иваница је била та Резолуција. Зато је то огромна разлика. Врло јасно је да Иваниц није реаговао да застити Републику Српску и зато му је боље да сад цути.

Name

Директ

09.08.2019 15:59

За вријеме Иваница у Предсједниству БиХ, сви смо малтене заборавили на НАТО, а онда је досао Додик и од прице која је скоро па утихнула, направио прицу о којој се (поново) јако пуно прица и тако уз ЕУ на дугом стапу, добили смо и НАТО на дугом стапу, док економија стагнира и народ одлази.

Name

@Роки

09.08.2019 04:45

Мој Иванићу , превише си поштен, културан и паметан да се бориш против човека који је као дечак пунио вреће паприка са ПВЦ цјеви фи 150 и пелцовао их а кад је порастао шверц у рату а Данас предсједник .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МИлан

09.08.2019 15:48

Љепојевићу плати станарину моле те из Милошева Брда не брукај Козарчане.

Name

цифрар

09.08.2019 05:34

Дајте референдум за НАТО, бице сви Босњаци и остали ЗА (50.11% + 2.73%), сви Хрвати ЗА (15.43%) и барем трецина Срба (10.15%). Знаци, бице преко 76% подрске за НАТО у БиХ, а то је двотрецинска вецина. Испада да нас све заеббава она једна трецина од УКУПНОГ броја становника који нам пију крв на сламку све ове године, а продају прицу о некаквој угрозености овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.08.2019 16:03

Овако је поцео и рат, зато прегласавање народа не долази у обзир, посто БиХ на неки нацин функционисе као ЕУ. Ако је неко против, онда ниста од тога.

Name

Вјецити опозиционар

09.08.2019 05:40

Снсд је пристао на све само да не изгубе паре за лични интерес. Шта би они урадили да је Г. Иваниц нешто тако урадио, а додик издао све и то за лични и интерес снсд-а и они то рекламирају као успјех. Срам вас било оних 23000 погинулих бораца. Вама је свеједно вама су битне паре. Подсјетите се мало књиге Домагоја Маргетица : крваве балканске милијарде и опрани - покрадени новац од градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.08.2019 07:11

Гдје се мозе набавити књига Домагоја Маргетица!!! хвалаа

Name

масала

09.08.2019 07:02

Ма само у НАТО,па и Америка је бомбардовала Јапан,Њемачка пола свијета па шта опет по паре у Њемачку ало брацо Срби у памет,треба гледати од чега се живи а не од чега се србује,јер србовање на гладан стомак не иде !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.08.2019 16:09

НАТО не доноси паре, НАТО односи јер ниста није дзаба посто они костају, униформе костају, а и морацемо дати дзабе милијарде КМ вриједну земљу! Е то је цијена уласка у НАТО! Да ли је ико нормалан и рационалан спреман да је плати? Не бих рекао.

Name

Док

09.08.2019 07:34

Док је Додик говорио да ја против НАТО, опозиција је мудро ћутала и говорила да то не може рјешавати техничка влада. Сад кад је Додик промијенио плочу, она га жестоко напада. Дамо се такмичи у пустом србовању. НАТО је још далеко, пут ка њему је потписан и прича готова. Жељан сам нормалне опозиције у РС која ће се окренути животним темама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.08.2019 16:19

Да је готово, неби досло до оног уговора, вец једноставно би се десило цланство у НАТО-у и то је то. Оцигледно да смо далеко од НАТО савеза јос једно 10-15 година, посто многе ствари нису усагласене са НАТО савезом, укљуцујуци и војну имовину, која је ако не и главна препрека за цланство БиХ у НАТО. Укратко, тек смо на поцетку, који, ево одузио се вец 10-15 година и ту се и стало, тако да само дзаба губимо вријеме на јалове теме, умјесто да се позабавимо оним од цега цемо зивјети, економијом. Све остало је млацење празне сламе.

Name

ја

09.08.2019 08:40

Црвени се уцутали . Занијемили. А толико су се дерњали против НАТО. Оптуживали Иванића да је за НАТО хаххахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ја

09.08.2019 15:51

Црвени знају само за пљачку они и незнају шта је нато:бурле мисли да је то пелцовање паприка у Мрчевцима код тате Богољуба.