MLADEN IVANIĆ poručuje: SNSD je pristao na NATO

- Očigledno je SNSD pristao na neku vrstu sporazuma, dokumenta koji će biti poslat NATO-u, a koji će NATO tumačiti kao početak aktivacije MAP-a. Mislim da Izetbegović nije odustao. Mogli smo čuti i Komšića koji kaže da mandatar slijedi nakon MAP-a. Danas nema reakcije na Komšićevu izjavu, što pokazuje da je SNSD u osnovi prihvatio, poručio je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić gostujući u Dnevniku 2 BN televizije.

Republika Srpska 08.08.2019 | 20:34
MLADEN IVANIĆ poručuje: SNSD je pristao na NATO
SNSD je u osnovi prihvatio Akcioni plan za članstvo BiH u NATO, kazao je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

''Zanimljiva je izjava gospodina Izetbegovića koji je rekao da je našao neku sredinu. Ovdje nema sredine. Ili ima MAP-a ili nema, šta je u njemu napisano, to je manje važno. Iz ovoga što vidim po medijima, tu stičem utisak da je srpska strana, mislim na Dodika – popustila. Oni govore da bi novi dokument trebalo da prođe sve ključne faze i potvrdu Republike Srpske.

Dakle, očigledno se pristalo na neku vrstu sporazuma, dokumenta koji će biti poslat NATO-u, a koji će NATO tumačiti kao početak aktivacije MAP-a. Mislim da Izetbegović nije odustao. Mogli smo čuti i Komšića koji kaže da mandatar slijedi nakon MAP-a. Danas nema reakcije na Komšićevu izjavu, što pokazuje da je SNSD u osnovi prihvatio'', rekao je Ivanić.

Indikativno je da Bakir Izetbegović brani Dodika, tvrdi Ivanić.

‘’Ne znam da li je ikada ikoga branio iz SZP, naprotiv, mislim da je često napadao. Činjenica kada vas neko brani ko vas je do juče napadao mene upućuje da budem vrlo oprezan i vrlo rezervisan. Milim da postoje neki drugi faktori koji mogu uticati na to da toga ne bude, šireg značaja’’, kazao je on.

Govoreći o širim implikacijama po region, Ivanić kaže:

''Po region bi to mogle biti manje implikacije. Više bi moglo uticati na odnose SAD – Rusija. Ruska Federacija je smatrala da ovdje ima prostor zahvaljujući gospodinu Dodiku, da se zaustavi širenje NATO-a. Milim da Dodik može imati ozbiljne reperkusije ako bi prihvatio širenje NATO-a i ušao u fazu odobravanja nacionalnog programa. Oni smatraju da su na neki način pomogli Dodiku i da sa druge strane nema aktivacije MAP-a''.

Ivanić smatra da sporazum neće doživjeti uspjeh.
 
''Mislim da Dodik neće izdržati sve ovo. Mogao bi domaćoj javnosti prodati tu priču, ali zbog ovih globalnih odnosa vrlo teško to može uraditi. Takođe, postoji čitav niz problema u FBiH koji su sada prikriveni. Šta je sa izbornim zakonom? Da li će Hrvati dobiti posebnu izbornu jedinicu ili neće? Sumnjam da će Čović praviti Vladu Federacije bez toga, a sumnjam i da će Izetbegović praviti Savjet ministara bez Vlade Federacije.

Iskreno, oni su se ovdje pokušavali dodvoriti međunarodnoj zajednici da pokažu da su fini, a sada će početi međusobno optuživanje koje kriv što se sporazum ne provodi. Ko brani da već bude imenovan mandatar? To je moglo da se uradi za dva dana, danas! Očigledno je da je ovo tek početak jednog prepucavanja koji će potrajati čitav niz dana, ako ne i mjeseci. Sumnjam da će doći do implementacije''.

Ono što je sigurno jeste da zaista postoji koalicija SNSD-SDA-HDZ, poručuje Ivanić.

''To je nastavak onoga što se događalo u prošlosti. To se vidjelo i ranije, pa čak i kada je SDA napala ime Republike Srpske, SNSD je odbranila Bratića da ostane potpredsjednik NS RS. Preko noći su se dogovorili i oko niza drugih pitanja, pa i Predstavničkog doma i Doma naroda. Sve drugo je politička igra i dodvoravanje sopstvenom dijelu javnosti. Ako bi sporazum bio implementiran onda se mora poslati nacionalni plan, a to je ogroman Dodikov poraz koji on ne može sakriti'', kazao je bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić gostujući na BN TV.



BN TV

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

Vijetnamac

08.08.2019 19:03

u cemu je problem, ulaskom u Nato ovdje nema rata, nasa vojska i sada ide u mirovne misije, cijelo okruzenje je uslo u Nato osim Srbije koja ce takodje pristupiti cim joj dodje iz guzice u glavu

ODGOVORITE
Name

Jovo

08.08.2019 20:11

Dodikovi botovi, principjelni ste kao i vas uzoriti i velecasni sef. Danas jedna prica, sutra druga, a narod neka gleda gdje je sigurnije i gdje ima vise investicija. To RS sa ovim rezimom i vama glupanima sigurno nije.

Name

Borik Banja Luka

08.08.2019 20:32

Problem je u tome sto je Nato ubijao srbe i srpsku djecu. Pomagali su hrvatima, pomagali su muslimanima, pomagali su siptarima. Bombardovali su Republiku Srpsku 1995. godine i Srbiju 1999. godine. I sad poslije toga svega srbi treba da budu za Nato. Eto gdje je problem. Sta kazes, cijelo okruzenje je uslo u Nato, i idu u mirovne misije. Vidio sam to prije par dana, kada je jedan hrvat poginuo u Avganistanu. Nato koristi ljude iz naseg okruzenja da idu po svijetu ratovati zbog njihovog interesa. Nemoj biti smijesan.

Name

Direkt

08.08.2019 20:47

Hajdemo da skocimo sa mosta! Skocili su mnogi, hajmo i mi! Nikakav problem sto mi ne znamo plivati. :)))

Name

Re Borik

08.08.2019 22:51

Nije to problem. I Njemacka se dan danas izvinjava za svoje zlocine i svi su je napadali, znas li zasto? Jer su bili na strani zla. Tako ste i vi napali Hrvatsku, BiH, Kosovo pa sad pricas kako vas je NATO bombardovao...pa normalno!

Name

Cups

09.08.2019 00:14

Pa nisu placeni da beru ljubicice

Name

Darwill

09.08.2019 07:07

Dodik izdao? Koga je izdao? Narod? Koji narod? Je li onaj koji ga drži na vlasti skoro 20 godina? Da, taj narod. Ako je to taj narod onda nije izdao nikog' jer mu narod vjeruje i daje podršku. Ne treba biti ljut na Dodika uopšte. Nije njega birao narod Moldavije nego Republike Srpske. Zato pokrijte se po ušima. A usput, nije ulazak u NATO ništa strašno. Opet je bolje nego pod Ruskom čizmom, jer kada si u NATO barem znaš gdje si i šta si, a pod Rusima, našom braćom smo uvijek i sigurno donji.

Name

Direkt

09.08.2019 15:45

NATO nema podrsku kod srpskog naroda.

Name

KO GDE PRIPADA????

08.08.2019 19:11

Bez NATO nema nema napretka investicija ali naj vaznije nema sukoba ubijanja u BIH Svedska Austrija nisu clanice NATO ali one su pod kisobranom sigurnosti a to jako dobro placaju Mi to ne mozemo Ne u NATO znaci jos veci odliv mladosti i pameti

ODGOVORITE
Name

USA

08.08.2019 20:21

Eto ako BiH udje u Nato mladi ce ostati,vecu glupost nisam čuo, Madjarska,Rumunija,Bugarska pa i Hrvatska članice Nato saveza kao i EU pa im se stanovnistvo masovno iselilo.

Name

Borik Banja Luka

08.08.2019 20:25

Sta kazes, nema sukoba ni ubijanja. Pa Nato je ubijao srpsku djecu, o cemu ti pricas. Nato je bombardovao Republiku Srpsku 1995. godine i Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Bombardovali su osiromasenim uranijumom, a akciju su nazvali "milosrdni andjeo". Nato je ucestvovao u akciji "Oluja", pomagao je muslimanima u ratu, pomagao siptarima. I sad poslije svega, srbi trebaju da budu za Nato. Nato je katolicka vojna organizacija (u koju je nazalost zalutalo i par pravoslavnih zemalja). Evropska unija je katolicka politicko-ekonomska organizacija (u koju je nazalost zalutalo i par pravoslavnih zemalja). Haski sud je katolicka pravno-sudska organizacija. Vatikan je katolicka vjerska organizacija. Sve te organizacije rade samo u korist katolika i katolickih zemalja, a na stetu pravoslavnih i nekatolickih zemalja. Ja kao srbin pravoslavac smatram da Republika Srpska i Srbija ne trebaju biti clanice Nato pakta i EU. I jos nesto, opismeni se malo. Nigdje nisi stavio ni tacku, ni zarez. Da ne spominjem to sto si napisao "naj vaznije". Vidi se da si bot SNSD-a i da slijepo vjerujes Mili. A tog istog Milu je Nato prvi put doveo na vlast, na tenkovima. Toliko.

Name

Direkt

08.08.2019 20:51

NATO ce samo ubrzati proces odlaska, jer kosta, a mi para nemamo.

Name

Za ovog mog Banjalučanina iz Borika

08.08.2019 21:57

Koliko Ja vidim, ti si dijete onih što se u BL doseliše poslije zemljotresa, jer, tolika doza mržnje prema svemu što nije srpsko i pravoslavno, od Banjalučanina starosjedioca se ne može čuti.Ova mržnja i zlo iz tvojih usta dolazi iz tvoje kuće i od onih koji te tako odgojiše, a 100 % sam siguran da je moj đed tvoga ganjao po šumama poslije drugog svjetskog rata.Stid me što sam živio pored ovakve stoke...Svim mojim dobrim Banjalučanima , koji nažalost ostadoše da žive sa ovom šovinističkom bagrom želim sve najbolje u životu.Lijep pozdrav za pravu i finu Banjalučku raju...

Name

Djeneral

09.08.2019 04:38

Da li si razmišljao kako će vlast navući od 1,5 do 2,5% posto iz nacionalnog BDP-a i troškove za uniforme,gorivo,ishranu,putovanja,lečenja. Milion tački po kojima se u NATO uplaćuju sredstva za odbranu od slučajnog napada zemalja,ne članica NATO. Šta misliš može li naša bedna državica da to isfinansira... I o kakvom napretku govoriš,eto ti pogledaj napretke zemalja u okruženju pa ćeš videti. Smješno je kad površni ljudi daju po ršne informacije a tako nam je u celoj državi... Na žalost.

Name

re darwil

09.08.2019 15:44

Burle nikada nije pobijedio u RS,Pobijedio je Grafomark i Gaco ,falsifikujući listiće.

Name

Raso

08.08.2019 20:13

Jens Stoltenberg zna...

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

08.08.2019 23:02

Pa šta.Ko sav normalan svijet.

ODGOVORITE
Name

Yu

08.08.2019 23:31

Svabe pobise toliko naroda pa svi opet idu u Njemacku.Gdje ce vam pamet.

ODGOVORITE
Name

Milan

09.08.2019 00:37

Gospodine Ivanicu, vasa duznost u Predsjednistvu je bila da glasate protiv Strategije vanjskih poslova u kojoj stoji ulazak BiH u NATO i da ulozite veto na takvu odluku jer je suprotna Rezoluciji Republike Spske o vojnoj neutralnosti. Zato je bolje da cutite.

ODGOVORITE
Name

ja

09.08.2019 08:44

Radmanović snsd je potpisao za pristupanje NATO paktu. Koji dio ne razumeš ? Do kada će vam drugi biti krivi za vaše odluke ? Kleli ste se da nećete u NATO a vidi sad ? Sami sebe ste sahranili hahha

Name

Milan

09.08.2019 10:03

Razlika je u tome sto za mandata Radmanovica nije bilo Rezulucije Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, a za vrijeme Ivanica je bila ta Rezolucija. Zato je to ogromna razlika. Vrlo jasno je da Ivanic nije reagovao da zastiti Republiku Srpsku i zato mu je bolje da sad cuti.

Name

Direkt

09.08.2019 15:59

Za vrijeme Ivanica u Predsjednistvu BiH, svi smo maltene zaboravili na NATO, a onda je dosao Dodik i od price koja je skoro pa utihnula, napravio pricu o kojoj se (ponovo) jako puno prica i tako uz EU na dugom stapu, dobili smo i NATO na dugom stapu, dok ekonomija stagnira i narod odlazi.

Name

@Роки

09.08.2019 04:45

Мој Иванићу , превише си поштен, културан и паметан да се бориш против човека који је као дечак пунио вреће паприка са ПВЦ цјеви фи 150 и пелцовао их а кад је порастао шверц у рату а Данас предсједник .

ODGOVORITE
Name

re MIlan

09.08.2019 15:48

Ljepojeviću plati stanarinu mole te iz Miloševa Brda ne brukaj Kozarčane.

Name

cifrar

09.08.2019 05:34

Dajte referendum za NATO, bice svi Bosnjaci i ostali ZA (50.11% + 2.73%), svi Hrvati ZA (15.43%) i barem trecina Srba (10.15%). Znaci, bice preko 76% podrske za NATO u BiH, a to je dvotrecinska vecina. Ispada da nas sve zaebbava ona jedna trecina od UKUPNOG broja stanovnika koji nam piju krv na slamku sve ove godine, a prodaju pricu o nekakvoj ugrozenosti ovdje.

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.08.2019 16:03

Ovako je poceo i rat, zato preglasavanje naroda ne dolazi u obzir, posto BiH na neki nacin funkcionise kao EU. Ako je neko protiv, onda nista od toga.

Name

Vjeciti opozicionar

09.08.2019 05:40

Snsd je pristao na sve samo da ne izgube pare za lični interes. Šta bi oni uradili da je G. Ivanic nešto tako uradio, a dodik izdao sve i to za lični i interes snsd-a i oni to reklamiraju kao uspjeh. Sram vas bilo onih 23000 poginulih boraca. Vama je svejedno vama su bitne pare. Podsjetite se malo knjige Domagoja Margetica : krvave balkanske milijarde i oprani - pokradeni novac od gradjana.

ODGOVORITE
Name

A

09.08.2019 07:11

Gdje se moze nabaviti knjiga Domagoja Margetica!!! hvalaa

Name

masala

09.08.2019 07:02

Ma samo u NATO,pa i Amerika je bombardovala Japan,Njemačka pola svijeta pa šta opet po pare u Njemačku alo braco Srbi u pamet,treba gledati od čega se živi a ne od čega se srbuje,jer srbovanje na gladan stomak ne ide !!!

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.08.2019 16:09

NATO ne donosi pare, NATO odnosi jer nista nije dzaba posto oni kostaju, uniforme kostaju, a i moracemo dati dzabe milijarde KM vrijednu zemlju! E to je cijena ulaska u NATO! Da li je iko normalan i racionalan spreman da je plati? Ne bih rekao.

Name

Dok

09.08.2019 07:34

Dok je Dodik govorio da ja protiv NATO, opozicija je mudro ćutala i govorila da to ne može rješavati tehnička vlada. Sad kad je Dodik promijenio ploču, ona ga žestoko napada. Damo se takmiči u pustom srbovanju. NATO je još daleko, put ka njemu je potpisan i priča gotova. Željan sam normalne opozicije u RS koja će se okrenuti životnim temama.

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.08.2019 16:19

Da je gotovo, nebi doslo do onog ugovora, vec jednostavno bi se desilo clanstvo u NATO-u i to je to. Ocigledno da smo daleko od NATO saveza jos jedno 10-15 godina, posto mnoge stvari nisu usaglasene sa NATO savezom, ukljucujuci i vojnu imovinu, koja je ako ne i glavna prepreka za clanstvo BiH u NATO. Ukratko, tek smo na pocetku, koji, evo oduzio se vec 10-15 godina i tu se i stalo, tako da samo dzaba gubimo vrijeme na jalove teme, umjesto da se pozabavimo onim od cega cemo zivjeti, ekonomijom. Sve ostalo je mlacenje prazne slame.

Name

ja

09.08.2019 08:40

Crveni se ucutali . Zanijemili. A toliko su se dernjali protiv NATO. Optuživali Ivanića da je za NATO hahhahah

ODGOVORITE
Name

Re Ja

09.08.2019 15:51

Crveni znaju samo za pljačku oni i neznaju šta je nato:burle misli da je to pelcovanje paprika u Mrčevcima kod tate Bogoljuba.