Три разлога због којих споразум неће успјети

Иванић је мишљења да ће вријеме показати да је договор постигнут само да би се скинуо притисак дијела међународне заједнице те да ће тројица лидера доћи у сукоб када дође имплементација споразума.

Република Српска 08.08.2019 | 14:11
Три разлога због којих споразум неће успјети
Бивши члан Предсједништва БиХ и почасни предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић за Клиx.ба је изнио своје мишљење о споразуму који су потписали Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић.

Иванић је мишљења да ће вријеме показати да је договор постигнут само да би се скинуо притисак дијела међународне заједнице те да ће тројица лидера доћи у сукоб када дође имплементација споразума. Он истиче три кључна проблема – питања.

“Прво: Која је улога ДФ-а? Додик и Човић не желе разговарати с ДФ-ом, они га тумаче као дио СДА. Не вјерујем да би иједна озбиљна странка себи допустила да буде у коалицији, а да не судјелује у разговорима о суштинским стварима. Друго питање је позиција око Изборног закона и захтјева ХДЗ-а да се он промијени на начин који је свима јасан. Или постоји посебна изборна јединица, што СДА и друге странке из ФБиХ не прихваћају. Ни ту нема одговора. И треће је АНП, а ни ту немамо одговор”, сматра Иванић.

Напомиње да су ово три питања толико тешка да просто не вјерује како Изетбеговић, Додик и Човић могу пронаћи рјешење и формирати Савјет министара БиХ.

“Ако су се све договорили, питам се зашто већ није именован мандатар? То је могло и на хитној телефонској сједници. Што се чека? Увјерен сам да неће бити имплементације споразума”, казао је Иванић.

На питање је ли, што се тиче Годишњег националног програма (АНП), компромисно рјешење усвајање редуциране верзије, Иванић одговара да је то прихватљиво ако се лидери усагласе око тога.

“Али је ли прихватљиво за НАТО, то је питање. Мислим да је реакција Велепосланства САД-а врло јасна. Они јасно траже има ли или нема АНП-а. Ту се не спомиње редуцирани документ. Овдје нема средине. Или постоји АНП или га нема. Ако га има добитник је Изетбеговић, ако га нема онда је побједник Додик”, каже Иванић.

Бивши члан Предсједништва БиХ је става да се преузете обавезе морају извршити, а тако је и на питању НАТО-а.

“То је направио СНСД, а не ја. Што се тиче чланства, јасно сам рекао прије 10 година, да ми се чини да разговарати о чланству није реално док чланице нису све земље у регији јер би то значило подјелу народа.”

За крај разговора казао је како актуелни сазив Предсједништва БиХ није направио ништа значајно и да ће вјероватно тако и остати.

“Мислим да ће јако тешко направити неке искораке. Не видим никога ко је спреман направити икакав компромис, а такав човјек недостаје овом сазиву”, закључио је Младен Иванић.

(Клиx)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

памет

08.08.2019 12:37

Па откуд онда да је Додик издајник,ако Иваниц види ствар овако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.08.2019 13:04

Иваниц није гурао БиХ у НАТО, док Додик изгледа да наставља своју политику миљеника Запада.

Name

Немој Иваницу Тако,

08.08.2019 20:05

Ви сви знате , да он све на своју руку ради !њега народ не занима , јасно ми његово властниство.

Name

007

08.08.2019 12:38

Коментар одажава тренутно стање у БИХ.Само то стање траје 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупи

08.08.2019 13:03

И ,како сад даље гос.Иваницу како је наплацен потпис Радмановица прије десет година . који је излаз из ове ситуације али излаз не затаскавање , паковање и гурање под тепих ево гурало се десет година ста сада ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

08.08.2019 14:13

Даље је оцекивати да се пред саме локалне изборе организује каква анкета на коју би се упецао по неко наиван у РС а да у федерацији се измисли прица како је каобајаги Милорад сметња цјеловитој Босни и тако се купи нових 4 године на локалу. Идуце године у ово доба це се видјети дали сам или нисам био у праву???

Name

Пеки

08.08.2019 14:35

Излаз из ове ситуације је у три ентитета или да тонемо у блато сви заједно једино три дрзаве да сваки народ има својиу дрзаву и мирна босна

Name

Јово

08.08.2019 13:09

Кандидатура Додика за цлана Предсједниства показује се као катастрофална одлука за њега и странку, јер су вец разоблицене све лази и подвале које годинама пласирају народу. Да су знали ста це бити сви додиковци би гласали за Иваница, а посебно Ана Трисиц Бабиц која.као да је у земљу пропала. До јуце је била Милина перјаница, па који год канал да пребацис искакала је из телевизора пропагирајуци НАТО. Ста цемо сад брацо кмери, кад се јос Путин изврати на нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.08.2019 18:33

А ти си еxперт.гдје је поитпис од Додика за Нато???

Name

Тако

08.08.2019 13:18

То брате, сви код Бакија на цевапе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

08.08.2019 13:33

Младене, могу рећи да си нажалост у праву због много ствари, са једне стране, са друге, морам рећи да сам ближе констатацији да си на срећу у праву. ПО МЕНИ, ПОЛИТИКА ЧИСТИХ РАЧУНА МОРА СЕ ПОЧЕТИ ПОД ХИТНО ДА ПРОВОДИ, ТО ЈЕ ВИТАЛНИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС СРПСКОГ НАРОДА И ЈЕДИНИ СИГУРАН НАЧИН ОПСТАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Сви знају да сам као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ за саборност- консензус по питању односа у Сарајеву, односно да сам предлагао да се после избора формира јака влада у Српској и прихвате мандати посланика у ПС БиХ, као и мандат српског члана предсједништва. Остало је морало бити ствар српског консензуса, односно преговора и договора око СМ, Дома народа и наравно програма рада, те стављања договореног на папир, односно писменог договора јавно потписаног пред медијима, споразума чије провођење својим потписом гарантују они који су стварни носиоци власти у БиХ. Све остало је шупља прича и сигуран сам да је боље да овакав договор пропадне, па да се договори оно што је добро и за Српску и Федерацију, односно да се договори оно што наши неће хтјети, док они што опструишу сваки договор неће смјети одбити. П.С. Лично сам био за пројекат-договор за два четворогодишња циклуса, али ето, бар да је било правог договора за наредне четири године и то би било коначно нешто конкретно. Наиме, после дводеценијске опструкције Републике Српске од стране "бакироваца", вријеме је за политику чистих рачуна. Ако то нису у стању да ураде садашњи наши представници из разних разлога, онда је вријеме је за нове људе у политици Српске. За доказане патриоте, писмене људе који имају чист ОБРАЗ по сваком питању, па као такви могу равноправно разговарати са странцима, а са "бакировцима" и "кошићевцима" разговарати са позиције Дејтонског споразума, односно водити политику чистих рачуна између Републике Српске и Федерације, тачка. Никола Лазаревић пред. ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

21век - васкрсење

08.08.2019 13:38

ово је пропали Прудски споразум Ово је Wигемарк покушао да помогне свом другу Додигу, нормално уз проценат д а се извуче из шкрипца, јер Тегелтија и други СНСД-еовци чекају ко запете пушке да се докопају функције и да ко глодари и штеточине кену по БИХ. Ал изгеда нико није рачуна на трећег играча, господина КОмшића, који ће им дати шипак, јер Комшић хоће и АНП којег нема , нема и нема. Зато браћо и другави , Додигу од моста никако да крене , сам себе руши, сад се декларисао као најгори издајник Републике Српске, Wигемарк , немој му више помагати, мајке ти, уби се човјек начисто од твоје помоћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

08.08.2019 16:02

Браво то је и моје мишљење ,потписали смо да ћемо радити по уставу и закону ,то је нормално јер закон и устав и служе за то,само су проблем детаљи који свако тумачи на свој начин и зато ће опет све бити исто ,

ОДГОВОРИТЕ