Tri razloga zbog kojih sporazum neće uspjeti

Ivanić je mišljenja da će vrijeme pokazati da je dogovor postignut samo da bi se skinuo pritisak dijela međunarodne zajednice te da će trojica lidera doći u sukob kada dođe implementacija sporazuma.

Republika Srpska 08.08.2019 | 14:11
Tri razloga zbog kojih sporazum neće uspjeti
Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić za Klix.ba je iznio svoje mišljenje o sporazumu koji su potpisali Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Ivanić je mišljenja da će vrijeme pokazati da je dogovor postignut samo da bi se skinuo pritisak dijela međunarodne zajednice te da će trojica lidera doći u sukob kada dođe implementacija sporazuma. On ističe tri ključna problema – pitanja.

“Prvo: Koja je uloga DF-a? Dodik i Čović ne žele razgovarati s DF-om, oni ga tumače kao dio SDA. Ne vjerujem da bi ijedna ozbiljna stranka sebi dopustila da bude u koaliciji, a da ne sudjeluje u razgovorima o suštinskim stvarima. Drugo pitanje je pozicija oko Izbornog zakona i zahtjeva HDZ-a da se on promijeni na način koji je svima jasan. Ili postoji posebna izborna jedinica, što SDA i druge stranke iz FBiH ne prihvaćaju. Ni tu nema odgovora. I treće je ANP, a ni tu nemamo odgovor”, smatra Ivanić.

Napominje da su ovo tri pitanja toliko teška da prosto ne vjeruje kako Izetbegović, Dodik i Čović mogu pronaći rješenje i formirati Savjet ministara BiH.

“Ako su se sve dogovorili, pitam se zašto već nije imenovan mandatar? To je moglo i na hitnoj telefonskoj sjednici. Što se čeka? Uvjeren sam da neće biti implementacije sporazuma”, kazao je Ivanić.

Na pitanje je li, što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), kompromisno rješenje usvajanje reducirane verzije, Ivanić odgovara da je to prihvatljivo ako se lideri usaglase oko toga.

“Ali je li prihvatljivo za NATO, to je pitanje. Mislim da je reakcija Veleposlanstva SAD-a vrlo jasna. Oni jasno traže ima li ili nema ANP-a. Tu se ne spominje reducirani dokument. Ovdje nema sredine. Ili postoji ANP ili ga nema. Ako ga ima dobitnik je Izetbegović, ako ga nema onda je pobjednik Dodik”, kaže Ivanić.

Bivši član Predsjedništva BiH je stava da se preuzete obaveze moraju izvršiti, a tako je i na pitanju NATO-a.

“To je napravio SNSD, a ne ja. Što se tiče članstva, jasno sam rekao prije 10 godina, da mi se čini da razgovarati o članstvu nije realno dok članice nisu sve zemlje u regiji jer bi to značilo podjelu naroda.”

Za kraj razgovora kazao je kako aktuelni saziv Predsjedništva BiH nije napravio ništa značajno i da će vjerovatno tako i ostati.

“Mislim da će jako teško napraviti neke iskorake. Ne vidim nikoga ko je spreman napraviti ikakav kompromis, a takav čovjek nedostaje ovom sazivu”, zaključio je Mladen Ivanić.

(Klix)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

pamet

08.08.2019 12:37

Pa otkud onda da je Dodik izdajnik,ako Ivanic vidi stvar ovako?

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.08.2019 13:04

Ivanic nije gurao BiH u NATO, dok Dodik izgleda da nastavlja svoju politiku miljenika Zapada.

Name

Nemoj Ivanicu Tako,

08.08.2019 20:05

Vi svi znate , da on sve na svoju ruku radi !njega narod ne zanima , jasno mi njegovo vlastnistvo.

Name

007

08.08.2019 12:38

Komentar odažava trenutno stanje u BIH.Samo to stanje traje 25 godina.

ODGOVORITE
Name

glupi

08.08.2019 13:03

I ,kako sad dalje gos.Ivanicu kako je naplacen potpis Radmanovica prije deset godina . koji je izlaz iz ove situacije ali izlaz ne zataskavanje , pakovanje i guranje pod tepih evo guralo se deset godina sta sada ?

ODGOVORITE
Name

!!!

08.08.2019 14:13

Dalje je ocekivati da se pred same lokalne izbore organizuje kakva anketa na koju bi se upecao po neko naivan u RS a da u federaciji se izmisli prica kako je kaobajagi Milorad smetnja cjelovitoj Bosni i tako se kupi novih 4 godine na lokalu. Iduce godine u ovo doba ce se vidjeti dali sam ili nisam bio u pravu???

Name

Peki

08.08.2019 14:35

Izlaz iz ove situacije je u tri entiteta ili da tonemo u blato svi zajedno jedino tri drzave da svaki narod ima svojiu drzavu i mirna bosna

Name

Jovo

08.08.2019 13:09

Kandidatura Dodika za clana Predsjednistva pokazuje se kao katastrofalna odluka za njega i stranku, jer su vec razoblicene sve lazi i podvale koje godinama plasiraju narodu. Da su znali sta ce biti svi dodikovci bi glasali za Ivanica, a posebno Ana Trisic Babic koja.kao da je u zemlju propala. Do juce je bila Milina perjanica, pa koji god kanal da prebacis iskakala je iz televizora propagirajuci NATO. Sta cemo sad braco kmeri, kad se jos Putin izvrati na nas.

ODGOVORITE
Name

re

08.08.2019 18:33

A ti si expert.gdje je poitpis od Dodika za Nato???

Name

Tako

08.08.2019 13:18

To brate, svi kod Bakija na cevape!

ODGOVORITE
Name

рибар

08.08.2019 13:33

Младене, могу рећи да си нажалост у праву због много ствари, са једне стране, са друге, морам рећи да сам ближе констатацији да си на срећу у праву. ПО МЕНИ, ПОЛИТИКА ЧИСТИХ РАЧУНА МОРА СЕ ПОЧЕТИ ПОД ХИТНО ДА ПРОВОДИ, ТО ЈЕ ВИТАЛНИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС СРПСКОГ НАРОДА И ЈЕДИНИ СИГУРАН НАЧИН ОПСТАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Сви знају да сам као предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ за саборност- консензус по питању односа у Сарајеву, односно да сам предлагао да се после избора формира јака влада у Српској и прихвате мандати посланика у ПС БиХ, као и мандат српског члана предсједништва. Остало је морало бити ствар српског консензуса, односно преговора и договора око СМ, Дома народа и наравно програма рада, те стављања договореног на папир, односно писменог договора јавно потписаног пред медијима, споразума чије провођење својим потписом гарантују они који су стварни носиоци власти у БиХ. Све остало је шупља прича и сигуран сам да је боље да овакав договор пропадне, па да се договори оно што је добро и за Српску и Федерацију, односно да се договори оно што наши неће хтјети, док они што опструишу сваки договор неће смјети одбити. П.С. Лично сам био за пројекат-договор за два четворогодишња циклуса, али ето, бар да је било правог договора за наредне четири године и то би било коначно нешто конкретно. Наиме, после дводеценијске опструкције Републике Српске од стране "бакироваца", вријеме је за политику чистих рачуна. Ако то нису у стању да ураде садашњи наши представници из разних разлога, онда је вријеме је за нове људе у политици Српске. За доказане патриоте, писмене људе који имају чист ОБРАЗ по сваком питању, па као такви могу равноправно разговарати са странцима, а са "бакировцима" и "кошићевцима" разговарати са позиције Дејтонског споразума, односно водити политику чистих рачуна између Републике Српске и Федерације, тачка. Никола Лазаревић пред. ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ

ODGOVORITE
Name

21vek - vaskrsenje

08.08.2019 13:38

ovo je propali Prudski sporazum Ovo je Wigemark pokušao da pomogne svom drugu Dodigu, normalno uz procenat d a se izvuče iz škripca, jer Tegeltija i drugi SNSD-eovci čekaju ko zapete puške da se dokopaju funkcije i da ko glodari i štetočine kenu po BIH. Al izgeda niko nije računa na trećeg igrača, gospodina KOmšića, koji će im dati šipak, jer Komšić hoće i ANP kojeg nema , nema i nema. Zato braćo i drugavi , Dodigu od mosta nikako da krene , sam sebe ruši, sad se deklarisao kao najgori izdajnik Republike Srpske, Wigemark , nemoj mu više pomagati, majke ti, ubi se čovjek načisto od tvoje pomoći

ODGOVORITE
Name

D

08.08.2019 16:02

Bravo to je i moje mišljenje ,potpisali smo da ćemo raditi po ustavu i zakonu ,to je normalno jer zakon i ustav i služe za to,samo su problem detalji koji svako tumači na svoj način i zato će opet sve biti isto ,

ODGOVORITE