На Рачи протест због изградње новог терминала

Шпедитери и аутопревозници на царинском терминалу у Рачи и данас су обуставили рад, незадовољни због, како тврде, намјере Управе за индиректно опорезивање БиХ да уклони постојећи терминал на Рачи и на другој локацији направи нови. За сутра је најављена конференција за медије у Бањалуци, а од понедјељка поново обустава рада.  

Република Српска 08.08.2019 | 12:42
На Рачи протест због изградње новог терминала
У Удружењу аутопревозника РС не прихватају иницијативу за изградњу новог царинског терминала. Подсјећају да је у изградњу постојећег, Европска унија прије 14 година уложила 11,5 милиона евра. Његово гашење, због како тврде личних интереса појединаца, је недопустиво. Предсједник Удружења аутопревозника РС Никола Грбић каже да аутотпревозници и шпедитери од надлежних траже да уреде постојећи терминал и омогуће на овој локацији нормалне услове за рад.

– Из Управе за индиректно опорезивање БиХ нисмо добили званичан позив за састанак. О томе смо чули само из медија, а претходно смо сазнали да неће бити састанка због годишњих одмора. Мислимо да се рјешавање проблема не смије и не може одлагати. Ми од својих захтјева нећемо одустати, а ако буде потребно блокираћемо рад царинског терминала сваки дан. Жао нам је што возачи трпе али немамо избора – поручује Грбић.



Шпедитери кажу да на овом терминалу годишње ураде око 60.000 царинских декларација, вриједности око 3 милиона марака. Страхују да би пресељење терминала угрозило њихово пословање.

– Пресељење  на нову локацију би повећало трошкове нама шпедитерима али и увозницима и превозницима. Утицаће на све. Процјенујемо да би  од 150 запослених у шпедицијама, без посла могло остати двије трећине радника. Ми се не бунимо тек тако. Само бранимо своја радна мјеста – каже Јефа Владушић.



Према подацима Удружења аутопревозника РС од регистрованих 3700 превозничких  фирми у последњих десетак година потпуно је угашено 10 одсто, а око 1400 је отишло у иностранство. 

Аутопревозник Мирослав Спасић из Карановца, општина Петрово Село, није задовољан условима на граничном прелазу Рача али ни намјером надлежних да праве нови царински терминал.



– Немамо питке воде, тоалети су катастрофа, трава зарасла, смеће посвуда.  А толико смо дали пара, могло се ово све уредити, па да се не стидимо овог ругла. Али тек за пресељење терминала  нисам никако. Повећаће нам се трошкови за најмање 150 КМ. Дупло вријеме ћемо губити.  Шансе нема да било који превозник подигне цијену туре ни за један фенинг. Не можемо се уклопити ни са овим цијенама и сталним поскупљењима – истиче овај аутопревозник.

У Управи за индиректно опрезивање БиХ  кажу да ће прије доношења било какве одлуке о промјени локације бити саслушани ставови шпедитера и аутопревозника.

Наводе да су прослиједили позив шпедитерским компанијама које послују у Царинској испостави Бијељина и превозницима да им доставе имена лица која би дошла на састанак у УИО. Зато сматрају и да нема потребе за блокадом рада на овом царинском терминалу.



(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Портал

08.08.2019 10:58

Сви медији погрешно преносе вијест о намјери УИО да гради нови терминал. Погрешно. УИО жели да премјести царински терминал на приватни терминал. Чиме сама себе побија у наводу да "средства предвиђена у буџету УИО нису била ни приближно довољна"за одржавање властитог терминала ,али зато постоје средства којима ће се плаћати приватни терминал. Ово нема нигдје у свијету!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

08.08.2019 11:59

Милорад Додик је заразио лоповлуком,СВЕ,од породице до НСРС,и ово је слика њега, ДОДИка,његове 20 г, владавине,све је допуштено.

Name

Ре Франкфурт

08.08.2019 13:30

Де будало цути. Паметнији си кад цутис.

Name

Семберац,

08.08.2019 16:00

какав терминал, само лоповска посла!души ин покварену.

Name

Пип

08.08.2019 16:53

Па науцили су ови из УИО на криминал,корупцију и рекет од 2011.год.који је у експанзији као мало гдје.Само код нас дрзава неце пара,нигдје у свијету нема да дрзава улози по 10-15 милиона марака и одмах га изда приватнику који нема никакво улагање а зарадјује 70 % од прилива средстава на цар.терминалу.На цар терминалу Раци се окрене близу милион марака мјесецно и због тога се сва ова гузва и створила да би господс из УИО сваки мјесец имала добру пинку.Узас.

Name

30%

08.08.2019 16:15

Дрзаоци терминала плацају управи 30 посто себи узимају 70,кад би из наплацених терминала и закупнина од спедиција издвојили 10 посто све би било тип топ.реално за 40 км терминала требало да сваки возац има бар каву,а да не говорим о купатилу и осталим хигијенским потребама,и могао би набрајати до мрака ста би све требало а није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гггг

08.08.2019 16:58

И у Броду је морао да се премјести на неусловну локацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

08.08.2019 21:50

Чуј немају пара да плате чистачице и одвоз смећа, маx 10.000 км а имају да плате ,,газда" Перићу много више...

ОДГОВОРИТЕ