Na Rači protest zbog izgradnje novog terminala

Špediteri i autoprevoznici na carinskom terminalu u Rači i danas su obustavili rad, nezadovoljni zbog, kako tvrde, namjere Uprave za indirektno oporezivanje BiH da ukloni postojeći terminal na Rači i na drugoj lokaciji napravi novi. Za sutra je najavljena konferencija za medije u Banjaluci, a od ponedjeljka ponovo obustava rada.  

Republika Srpska 08.08.2019 | 12:42
Na Rači protest zbog izgradnje novog terminala
U Udruženju autoprevoznika RS ne prihvataju inicijativu za izgradnju novog carinskog terminala. Podsjećaju da je u izgradnju postojećeg, Evropska unija prije 14 godina uložila 11,5 miliona evra. Njegovo gašenje, zbog kako tvrde ličnih interesa pojedinaca, je nedopustivo. Predsjednik Udruženja autoprevoznika RS Nikola Grbić kaže da autotprevoznici i špediteri od nadležnih traže da urede postojeći terminal i omoguće na ovoj lokaciji normalne uslove za rad.

– Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH nismo dobili zvaničan poziv za sastanak. O tome smo čuli samo iz medija, a prethodno smo saznali da neće biti sastanka zbog godišnjih odmora. Mislimo da se rješavanje problema ne smije i ne može odlagati. Mi od svojih zahtjeva nećemo odustati, a ako bude potrebno blokiraćemo rad carinskog terminala svaki dan. Žao nam je što vozači trpe ali nemamo izbora – poručuje Grbić.Špediteri kažu da na ovom terminalu godišnje urade oko 60.000 carinskih deklaracija, vrijednosti oko 3 miliona maraka. Strahuju da bi preseljenje terminala ugrozilo njihovo poslovanje.

– Preseljenje  na novu lokaciju bi povećalo troškove nama špediterima ali i uvoznicima i prevoznicima. Uticaće na sve. Procjenujemo da bi  od 150 zaposlenih u špedicijama, bez posla moglo ostati dvije trećine radnika. Mi se ne bunimo tek tako. Samo branimo svoja radna mjesta – kaže Jefa Vladušić.Prema podacima Udruženja autoprevoznika RS od registrovanih 3700 prevozničkih  firmi u poslednjih desetak godina potpuno je ugašeno 10 odsto, a oko 1400 je otišlo u inostranstvo. 

Autoprevoznik Miroslav Spasić iz Karanovca, opština Petrovo Selo, nije zadovoljan uslovima na graničnom prelazu Rača ali ni namjerom nadležnih da prave novi carinski terminal.– Nemamo pitke vode, toaleti su katastrofa, trava zarasla, smeće posvuda.  A toliko smo dali para, moglo se ovo sve urediti, pa da se ne stidimo ovog rugla. Ali tek za preseljenje terminala  nisam nikako. Povećaće nam se troškovi za najmanje 150 KM. Duplo vrijeme ćemo gubiti.  Šanse nema da bilo koji prevoznik podigne cijenu ture ni za jedan fening. Ne možemo se uklopiti ni sa ovim cijenama i stalnim poskupljenjima – ističe ovaj autoprevoznik.

U Upravi za indirektno oprezivanje BiH  kažu da će prije donošenja bilo kakve odluke o promjeni lokacije biti saslušani stavovi špeditera i autoprevoznika.

Navode da su proslijedili poziv špediterskim kompanijama koje posluju u Carinskoj ispostavi Bijeljina i prevoznicima da im dostave imena lica koja bi došla na sastanak u UIO. Zato smatraju i da nema potrebe za blokadom rada na ovom carinskom terminalu.(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Portal

08.08.2019 12:58

Svi mediji pogrešno prenose vijest o namjeri UIO da gradi novi terminal. Pogrešno. UIO želi da premjesti carinski terminal na privatni terminal. Čime sama sebe pobija u navodu da "sredstva predviđena u budžetu UIO nisu bila ni približno dovoljna"za održavanje vlastitog terminala ,ali zato postoje sredstva kojima će se plaćati privatni terminal. Ovo nema nigdje u svijetu!!!!

ODGOVORITE
Name

Frankfurt

08.08.2019 13:59

Milorad Dodik je zarazio lopovlukom,SVE,od porodice do NSRS,i ovo je slika njega, DODIka,njegove 20 g, vladavine,sve je dopušteno.

Name

Re Frankfurt

08.08.2019 15:30

De budalo cuti. Pametniji si kad cutis.

Name

Semberac,

08.08.2019 18:00

kakav terminal, samo lopovska posla!duši in pokvarenu.

Name

Pip

08.08.2019 18:53

Pa naucili su ovi iz UIO na kriminal,korupciju i reket od 2011.god.koji je u ekspanziji kao malo gdje.Samo kod nas drzava nece para,nigdje u svijetu nema da drzava ulozi po 10-15 miliona maraka i odmah ga izda privatniku koji nema nikakvo ulaganje a zaradjuje 70 % od priliva sredstava na car.terminalu.Na car terminalu Raci se okrene blizu milion maraka mjesecno i zbog toga se sva ova guzva i stvorila da bi gospods iz UIO svaki mjesec imala dobru pinku.Uzas.

Name

30%

08.08.2019 18:15

Drzaoci terminala placaju upravi 30 posto sebi uzimaju 70,kad bi iz naplacenih terminala i zakupnina od spedicija izdvojili 10 posto sve bi bilo tip top.realno za 40 km terminala trebalo da svaki vozac ima bar kavu,a da ne govorim o kupatilu i ostalim higijenskim potrebama,i mogao bi nabrajati do mraka sta bi sve trebalo a nije

ODGOVORITE
Name

Gggg

08.08.2019 18:58

I u Brodu je morao da se premjesti na neuslovnu lokaciju.

ODGOVORITE
Name

Zare

08.08.2019 23:50

Čuj nemaju para da plate čistačice i odvoz smeća, max 10.000 km a imaju da plate ,,gazda" Periću mnogo više...

ODGOVORITE