Билећанин уловио сома тешког 65 килограма

Како је почела риболовна сезона, на Билећком језеру је уловљено десетак сомова преко 50 килограма, а не зна се број за ове "мање" од 15 до 35 килограма.

Република Српска 08.08.2019 | 11:28
Билећанин уловио сома тешког 65 килограма
Све ово не би било могуће да се у посљедње двије године није интензивирао рад рибочуварских служби, и то сложни рад билећке, требињске и никшићке рибочуварске службе који даноноћно врше обиласке језера, што је резултирало уловима капиталних шарана и сомова.

Тако је прије неколико дана Александар Денда, двадесетогодишњи риболовац из Билеће, уловио сома тешког 65 килограма и дугачког 208 центиметара. Сом је уловљен пред мрак на рапалу “Магнум” дужине 18 центиметара вучом из чамца. Када је сом узео рапалу, Ацо није могао да га заустави. Сом је извукао скоро сав најлон са машине па је Ацо упалио мотор, возио за сомом и тако намотавао најлон. Послије 2 сата борбе и 3 километра вожње по језеру, сом је извучен на суво.

Крајем јула су Пинка Нинковић и Нино Вујовић имали двије “немани” од 60 и 65 килограма, а трећег, највећег, нису успјели извући на сухо.

Најсвјежији, јуче уловљен, је овај “малишан” од 40 килограма којег је уловио Милан Вујовић - Вуја.

“Захваљујући ентузијастима из Билеће, Требиња и Никшића, језеро постаје најпожељнија риболовна дестинација за лов капиталних риба, јер се у њему осим сомова крију и капитални шарани, амури, калифорнијске пастрмке, а ту је и смуђ те мноштво бијеле рибе (деверике, стругач, бодорка...). Многи наши риболовци сањају овакве улове и иду пут Ебра, ријеке у Шпанији која у себи крије исте оволике немани. Сада имамо наш, ‘бх. Ебро’, а потребно је врло мало да прича о Билећком језеру пређе наше границе”, рекао је Синиша Тепаћевић, предсједник Скупштине СРД Билећа и рибочувар - волонтер.

"Надамо се да ће и надлежне институције у градовима око језера схватити значај заштите рибљег фонда за риболовни туризам, те помоћи рад волонтера у риболовним удружењима који на своју штету штите рибљи фонд а за интерес свих нас", навели су у саопштењу из Спортског риболовног друштва Билећа.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Др.Дабић

08.08.2019 10:23

У Билећи има највише сомова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

08.08.2019 13:03

Лако је уловит сома, кад је БиХ пуна сомова.

Name

!!!

10.08.2019 08:40

А ста их тек Милорад нахвата на мамац звани ''референдум''

Name

Игипоп

08.08.2019 17:03

Лако је из чамца..Носе моталицу електричну и тако хватају па се послије сликају да су бy ханд ухватили...

ОДГОВОРИТЕ