Bilećanin ulovio soma teškog 65 kilograma

Kako je počela ribolovna sezona, na Bilećkom jezeru je ulovljeno desetak somova preko 50 kilograma, a ne zna se broj za ove "manje" od 15 do 35 kilograma.

Republika Srpska 08.08.2019 | 11:28
Bilećanin ulovio soma teškog 65 kilograma
Sve ovo ne bi bilo moguće da se u posljednje dvije godine nije intenzivirao rad ribočuvarskih službi, i to složni rad bilećke, trebinjske i nikšićke ribočuvarske službe koji danonoćno vrše obilaske jezera, što je rezultiralo ulovima kapitalnih šarana i somova.

Tako je prije nekoliko dana Aleksandar Denda, dvadesetogodišnji ribolovac iz Bileće, ulovio soma teškog 65 kilograma i dugačkog 208 centimetara. Som je ulovljen pred mrak na rapalu “Magnum” dužine 18 centimetara vučom iz čamca. Kada je som uzeo rapalu, Aco nije mogao da ga zaustavi. Som je izvukao skoro sav najlon sa mašine pa je Aco upalio motor, vozio za somom i tako namotavao najlon. Poslije 2 sata borbe i 3 kilometra vožnje po jezeru, som je izvučen na suvo.

Krajem jula su Pinka Ninković i Nino Vujović imali dvije “nemani” od 60 i 65 kilograma, a trećeg, najvećeg, nisu uspjeli izvući na suho.

Najsvježiji, juče ulovljen, je ovaj “mališan” od 40 kilograma kojeg je ulovio Milan Vujović - Vuja.

“Zahvaljujući entuzijastima iz Bileće, Trebinja i Nikšića, jezero postaje najpoželjnija ribolovna destinacija za lov kapitalnih riba, jer se u njemu osim somova kriju i kapitalni šarani, amuri, kalifornijske pastrmke, a tu je i smuđ te mnoštvo bijele ribe (deverike, strugač, bodorka...). Mnogi naši ribolovci sanjaju ovakve ulove i idu put Ebra, rijeke u Španiji koja u sebi krije iste ovolike nemani. Sada imamo naš, ‘bh. Ebro’, a potrebno je vrlo malo da priča o Bilećkom jezeru pređe naše granice”, rekao je Siniša Tepaćević, predsjednik Skupštine SRD Bileća i ribočuvar - volonter.

"Nadamo se da će i nadležne institucije u gradovima oko jezera shvatiti značaj zaštite ribljeg fonda za ribolovni turizam, te pomoći rad volontera u ribolovnim udruženjima koji na svoju štetu štite riblji fond a za interes svih nas", naveli su u saopštenju iz Sportskog ribolovnog društva Bileća.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Др.Дабић

08.08.2019 10:23

У Билећи има највише сомова.

ODGOVORITE
Name

Brzi

08.08.2019 13:03

Lako je ulovit soma, kad je BiH puna somova.

Name

!!!

10.08.2019 08:40

A sta ih tek Milorad nahvata na mamac zvani ''referendum''

Name

Igipop

08.08.2019 17:03

Lako je iz čamca..Nose motalicu električnu i tako hvataju pa se poslije slikaju da su by hand uhvatili...

ODGOVORITE