ЛШ: Гости се баш гостили вечерас! Има и ''шокова''!

Олимпијакос одрадио велики посао, Вишћа промашио пенал у надокнади! Славио је грчки тим с 1:0 на гостовању Башакшехиру.  Башакшехир има новац, Олимпијакош има предност! Бурна победа црвено-белих из Пиреја у Истанбулу.  Изненађење у Базелу, Селтик по плану. . .  Шкотски великан ремизирао у првој утакмици трећег кола квалификација за Лигу шампиона у румунском Клужу (1:1) и у реваншу у Глазгову је фаворит за пролаз у плеј-оф гдје ће играти са прашком Славијом. ЛАСК славио у Базелу (1:2).

Фудбал 07.08.2019 | 22:18
ЛШ: Гости се баш гостили вечерас! Има и ''шокова''!
Вицешампион Турске имао је играча мање и пенал више ове среде увече на "Фатих Териму", али ће вицешампион Грчке имати гол више за седам дана када почне реванш на "Караискакису".

У првом од два дуела треће рунде квалификација за Лигу шампиона: Башакшехир - Олимпијакос 0:1(0:0).

Заправо, можда би клуб из Пиреја ове сезоне требало звати Олимпијакош, јер су у екипи португалског стручњака Педра Мартинса у Истанбулу наступила тројица Португалаца и још двојица Бразилаца, мада су акцију за једини погодак у 53. минуту одиграли Француз и Грк.

Новајлија из Фенербачхеа, омалени ветеран Матје Валбуена, једним потезом избацио је чувара на ивици шеснаестерца са десне стране и потом у чело погодио Јоргоса Масураса, после чега једном од тројице грчких фудбалера у постави црвено-белих није било тешко главом да савлада Мерта Гунока.

Био је то 25-годишњем Масурасу први гол ове сезоне након што је прошле као новајлија из Паниониоса погодио само четири пута на 22 наступа у дресу најтрофејнијег и најпопуларнијег клуба Грчке.

Мартинсов колега Бурук Окан одреговао је тада офанзивним изменама, један за другим на терен излазили су Азубуике Окечукву, Ељеро Елија и Демба Ба, међутим нервозни "наранџасти из Стамбола" који су се храбро умешали у чувену тројку из тог града - Галатасарај, Фенербахче, Бешикташ - нису до краја успели много да промене.

Остали су са играчем мање у пољу, када је Ирфан Кавечи у 80. минуту са жутим картоном неконтролисано ушао у Мадија Камару, па Орел Гринфелд са Исланда није имао куд, баш као што није имао куд ни у надокнади времена. Резервиста Бруно непотребно је подигао руку и чувао главу код центаршута Гаела Клишија, чиме је испровоцирао пенал за ривала, међутим ударац босанско-херцеговачког репрезентативца Едина Вишће укротио је Жозе Са и сачувао минималну предност Грцима пред реванш у Пиреју.

Када играју турски и грчки тимови обично су то врло напете утакмице, са веома мотивисаним и играчима и навијачима, а тако је било и вечерас у судару Истанбул Башакшехира и Олимпијакоса. Грци су изашли као победници. Пирејци су славили с 1:0 (0:0) у гостима и тако пред реванш себи обезбедили велику предност.

Одиграо је Олимпијакос страшно паметно ову утакмицу, није се залетео, није допустио домаћину да дође до предности, а онда је на време задао ударац и срушио Башакшехир на леђа.

Одлучујући моменат утакмице био је 53. минут. Матје Валбуена је центрирао са десне стране, послао је фантастичну кифлу на другу страну, а на другој стативи се нашао Масурас и главом послао лопту у мрежу за 1:0. Значило је то да Олимпијакос има велику предност и гол у гостима.

Како је време пролазило, Башакшехир је постајао све више нервознији. Иначе је у првих пола сата Истанбул имао већ четири жута картона, а у 80. минуту Кахвечи је добио други жути картон и то је у исто време значило да је Истанбул остао са играчем мање.

Тек тада је деловало све добро по Пирејце. Међутим...

Права драма је настала у надокнади  времена када је Башакшехиру свиран пенал, а Един Вишћа га је промашио у 92. минуту утакмице, тачније голман му је одбрани.

За Олимпијакос, који је у претходној рунди декласирао Викторију Плзен (0:0, 4:0), није наступио млади Лазар Ранђеловић. Шансу је чекао са клупе, али су предност добили Камара, Бруно и Јусеф Ел Араби.

Башакшехир: Гунок - Каисара, Шеђу, Вијеира, Клиши - Вишћа, Такдемир (од 63. Окечукву), Кавечи, Робињо - Кривели (од 81. Ба), Гулбрандсен (од 69. Елија).

Олимпијакос: Жозе Са - Елебделауји, Меријах, Семедо, Цимикас - Бухелакис, Гиљерме - Поденсе, Валбуена (од 73. Камара), Масурас (од 83. Бруно) - Гереро (од 89. Ел Араби).

Изненађење у Базелу, Селтик по плану... Шкотски великан ремизирао у првој утакмици трећег кола квалификација за Лигу шампиона у румунском Клужу (1:1) и у реваншу у Глазгову је фаворит за пролаз у плеј-оф гдје ће играти са прашком Славијом. ЛАСК славио у Базелу (1:2).

Изабраници Нила Ленона су на путу ка групној фази Лиге шампиона рутински елиминисали Сарајево, а потом и естонски Каљу, да би нешто тежи посао имали на трећем степенику у Румунији. Али, први меч ипак је окончан по плану и жељама навијача шкотског клуба.

КЛУЖ - СЕЛТИК 1:1 (1:0)

Српски арбитар Срђан Јовановић дијелио је правду на стадиону "Константин Радулеску".

Клуж је повео у 28. минуту након што је послије корнера Селтика услиједио брз контранапад, а Ципријан Деак "спојио" Марија Рондона са голманом Шкота.

Нападач из Венецуеле рутински је погодио супротан угао - 1:0.

Гости са "Селтик Парка" узвратили су само девет минута касније када је лопту у казненом простору примио Џејмс Форест и са неких 14 метара мајсторски, уз малу помоћ стативе, осигурао изједначење за како се испоставило на крају, коначних - 1:1.

Наредни уторак у Глазгову, Селтик је фаворит за пролаз у плеј-оф и минимално осигурану групну фазу Лиге Европе.

Клуж се испрсио пред Селтиком, имао вођство захваљујући поготку Рондона у 28. минуту, али није успео дуго да сачува ту предност. Само девет минута касније Џејмс Форест је погодио са ивице казненог простора и поставио коначан резулта (1:1), који у овом тренутку екипи из Глазгова даје знатно већу предност пред реванш.

Читав посао у првој утакмици трећег кола квлаификација за Лигу шампиона одрадио је норвешки Розенборг, који је у Људском врту савладао домаћи Марибор са 3:1 и једном ногом загазио у плеј-офа.

Играч утакмице био је искусни нападач Александер Содерлунд, који је у 50. минуту постигао еврогол из слободног ударца, а 14 минута касније дуплирао предност после прекида. Марибор се вратио у живот голом Тавареса у 70. минуту, али је само минут касније све било решено када је Јансен поставио коначан резултат.

БАЗЕЛ ПОРАЖЕН БЕЗ КУЗМАНОВИЋА

Након помало изненађујуће елиминације ПСВ Ајндховена, фудбалери Базела дочекали су првака Аустрије ЛАСК из Линца и потпуно подбацили.

БАЗЕЛ - ЛАСК 1:2 (0:0)

Аустријанци су до побједе на стадиону "Сент Јакоб" у Базелу стигли погоцима у 50. и 82. минуту, док је швајцарски тим успио само да стигне до почасног гола три минута прије краја.

Но кренимо редом...

Катастрофално је код првог поготка ЛАСК-а реаговала комплетна одбрана домаћина послије корнера Петера Михорла у петерац, гдје је неометан дефанзивац Гернот Тројнер главом савладао голмана Јонаса Омлина - 0:1.

У екипи из Швајцарске није било некадашњег репрезентативца Србије Здравка Кузмановића (на фотографији) због повреде.

Швајцарци су до краја били бољи, имали више од игре и зрелије прилике, али нису успјели да стигну до изједначења.

Најбоље шансе пропустили су Ноа Окафор и Рики ван Волфсвинкел, да би у 82. минуту услиједила казна након контре коју је уз помоћ играча из одбране до мреже Базела спровео Жоао Клаус - 0:2.

Ипак, успио је Базел да барем смањи резултат поготком Луке Зулфија у 87. минуту и сачува какву такву наду да ће у реваншу у Линцу наредног уторка успјети да се избори за плеј-оф.

А у том случају ће играти против бољег из дуела између Брижа и Динама из Кијева. Кијевљани су синоћ поражени у Белгији минималним резултатом 1:0.

Велико изненађење у Базелу. ЛАСК из Линца је славио на Сент Јакоб Парку резултатом 2:1 и отворио врата европског пролећа. Вицешампион је казнио потпуно нејасне пропусте домаће одбране и стигао на праг пласмана у плеј-оф Лиге шампиона.

Играчи Базела као да су помислили да ће након подвига против ПСВ-а "пешке" елиминисати одличан тим из Линца. ЛАСК затворио путеве ка свом голу у првом полувремену, а онда кренуо у напад, што му се исплатило већ у 50. минуту, када је Гернот Трунер код корнера побегао свом чувару и закуцао лопту у мрежу Јонаса Омлина.

Питање победника у 82. минуту решио је Жоао Клаус. Бразилац је једним дриблингом отворио простор за шут, опалио је по лопти, а она је на путу ка Базеловом голу закачила једног играча и завршила у Омлиновој мрежи.

Наду домаћину у реваншу пет минута касније вратио је Лука Зуфи, ефектним голом са ивице казненог простора.

Резултати:

уторак

Краснодар - Порто 0:1 (0:0)
/Серђо Оливеира 89/

Башакшехир - Олимпијакос 0:1 (0:0)
/Масурас 53/

Базел - ЛАСК 1:2 (0:0)
/Зуфи 87 - Траунер 50, Клаус 82/

Клуж - Селтик 1:1 (1:1)
/Рондон 28 - Форест 37/

Марибор - Росенборг 1:3 (0:0)
/Тавареш 70 - Содерлунд 50, 64, Јенсен 71/

Извор: мондо.рс/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар