LŠ: Gosti se baš gostili večeras! Ima i ''šokova''!

Olimpijakos odradio veliki posao, Višća promašio penal u nadoknadi! Slavio je grčki tim s 1:0 na gostovanju Bašakšehiru.  Bašakšehir ima novac, Olimpijakoš ima prednost! Burna pobeda crveno-belih iz Pireja u Istanbulu.  Iznenađenje u Bazelu, Seltik po planu. . .  Škotski velikan remizirao u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona u rumunskom Klužu (1:1) i u revanšu u Glazgovu je favorit za prolaz u plej-of gdje će igrati sa praškom Slavijom. LASK slavio u Bazelu (1:2).

Fudbal 07.08.2019 | 22:18
LŠ: Gosti se baš gostili večeras! Ima i ''šokova''!
Vicešampion Turske imao je igrača manje i penal više ove srede uveče na "Fatih Terimu", ali će vicešampion Grčke imati gol više za sedam dana kada počne revanš na "Karaiskakisu".

U prvom od dva duela treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona: Bašakšehir - Olimpijakos 0:1(0:0).

Zapravo, možda bi klub iz Pireja ove sezone trebalo zvati Olimpijakoš, jer su u ekipi portugalskog stručnjaka Pedra Martinsa u Istanbulu nastupila trojica Portugalaca i još dvojica Brazilaca, mada su akciju za jedini pogodak u 53. minutu odigrali Francuz i Grk.

Novajlija iz Fenerbačhea, omaleni veteran Matje Valbuena, jednim potezom izbacio je čuvara na ivici šesnaesterca sa desne strane i potom u čelo pogodio Jorgosa Masurasa, posle čega jednom od trojice grčkih fudbalera u postavi crveno-belih nije bilo teško glavom da savlada Merta Gunoka.

Bio je to 25-godišnjem Masurasu prvi gol ove sezone nakon što je prošle kao novajlija iz Panioniosa pogodio samo četiri puta na 22 nastupa u dresu najtrofejnijeg i najpopularnijeg kluba Grčke.

Martinsov kolega Buruk Okan odregovao je tada ofanzivnim izmenama, jedan za drugim na teren izlazili su Azubuike Okečukvu, Eljero Elija i Demba Ba, međutim nervozni "narandžasti iz Stambola" koji su se hrabro umešali u čuvenu trojku iz tog grada - Galatasaraj, Fenerbahče, Bešiktaš - nisu do kraja uspeli mnogo da promene.

Ostali su sa igračem manje u polju, kada je Irfan Kaveči u 80. minutu sa žutim kartonom nekontrolisano ušao u Madija Kamaru, pa Orel Grinfeld sa Islanda nije imao kud, baš kao što nije imao kud ni u nadoknadi vremena. Rezervista Bruno nepotrebno je podigao ruku i čuvao glavu kod centaršuta Gaela Klišija, čime je isprovocirao penal za rivala, međutim udarac bosansko-hercegovačkog reprezentativca Edina Višće ukrotio je Žoze Sa i sačuvao minimalnu prednost Grcima pred revanš u Pireju.

Kada igraju turski i grčki timovi obično su to vrlo napete utakmice, sa veoma motivisanim i igračima i navijačima, a tako je bilo i večeras u sudaru Istanbul Bašakšehira i Olimpijakosa. Grci su izašli kao pobednici. Pirejci su slavili s 1:0 (0:0) u gostima i tako pred revanš sebi obezbedili veliku prednost.

Odigrao je Olimpijakos strašno pametno ovu utakmicu, nije se zaleteo, nije dopustio domaćinu da dođe do prednosti, a onda je na vreme zadao udarac i srušio Bašakšehir na leđa.

Odlučujući momenat utakmice bio je 53. minut. Matje Valbuena je centrirao sa desne strane, poslao je fantastičnu kiflu na drugu stranu, a na drugoj stativi se našao Masuras i glavom poslao loptu u mrežu za 1:0. Značilo je to da Olimpijakos ima veliku prednost i gol u gostima.

Kako je vreme prolazilo, Bašakšehir je postajao sve više nervozniji. Inače je u prvih pola sata Istanbul imao već četiri žuta kartona, a u 80. minutu Kahveči je dobio drugi žuti karton i to je u isto vreme značilo da je Istanbul ostao sa igračem manje.

Tek tada je delovalo sve dobro po Pirejce. Međutim...

Prava drama je nastala u nadoknadi  vremena kada je Bašakšehiru sviran penal, a Edin Višća ga je promašio u 92. minutu utakmice, tačnije golman mu je odbrani.

Za Olimpijakos, koji je u prethodnoj rundi deklasirao Viktoriju Plzen (0:0, 4:0), nije nastupio mladi Lazar Ranđelović. Šansu je čekao sa klupe, ali su prednost dobili Kamara, Bruno i Jusef El Arabi.

Bašakšehir: Gunok - Kaisara, Šeđu, Vijeira, Kliši - Višća, Takdemir (od 63. Okečukvu), Kaveči, Robinjo - Kriveli (od 81. Ba), Gulbrandsen (od 69. Elija).

Olimpijakos: Žoze Sa - Elebdelauji, Merijah, Semedo, Cimikas - Buhelakis, Giljerme - Podense, Valbuena (od 73. Kamara), Masuras (od 83. Bruno) - Gerero (od 89. El Arabi).

Iznenađenje u Bazelu, Seltik po planu... Škotski velikan remizirao u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona u rumunskom Klužu (1:1) i u revanšu u Glazgovu je favorit za prolaz u plej-of gdje će igrati sa praškom Slavijom. LASK slavio u Bazelu (1:2).

Izabranici Nila Lenona su na putu ka grupnoj fazi Lige šampiona rutinski eliminisali Sarajevo, a potom i estonski Kalju, da bi nešto teži posao imali na trećem stepeniku u Rumuniji. Ali, prvi meč ipak je okončan po planu i željama navijača škotskog kluba.

KLUŽ - SELTIK 1:1 (1:0)

Srpski arbitar Srđan Jovanović dijelio je pravdu na stadionu "Konstantin Radulesku".

Kluž je poveo u 28. minutu nakon što je poslije kornera Seltika uslijedio brz kontranapad, a Ciprijan Deak "spojio" Marija Rondona sa golmanom Škota.

Napadač iz Venecuele rutinski je pogodio suprotan ugao - 1:0.

Gosti sa "Seltik Parka" uzvratili su samo devet minuta kasnije kada je loptu u kaznenom prostoru primio Džejms Forest i sa nekih 14 metara majstorski, uz malu pomoć stative, osigurao izjednačenje za kako se ispostavilo na kraju, konačnih - 1:1.

Naredni utorak u Glazgovu, Seltik je favorit za prolaz u plej-of i minimalno osiguranu grupnu fazu Lige Evrope.

Kluž se isprsio pred Seltikom, imao vođstvo zahvaljujući pogotku Rondona u 28. minutu, ali nije uspeo dugo da sačuva tu prednost. Samo devet minuta kasnije Džejms Forest je pogodio sa ivice kaznenog prostora i postavio konačan rezulta (1:1), koji u ovom trenutku ekipi iz Glazgova daje znatno veću prednost pred revanš.

Čitav posao u prvoj utakmici trećeg kola kvlaifikacija za Ligu šampiona odradio je norveški Rozenborg, koji je u Ljudskom vrtu savladao domaći Maribor sa 3:1 i jednom nogom zagazio u plej-ofa.

Igrač utakmice bio je iskusni napadač Aleksander Soderlund, koji je u 50. minutu postigao evrogol iz slobodnog udarca, a 14 minuta kasnije duplirao prednost posle prekida. Maribor se vratio u život golom Tavaresa u 70. minutu, ali je samo minut kasnije sve bilo rešeno kada je Jansen postavio konačan rezultat.

BAZEL PORAŽEN BEZ KUZMANOVIĆA

Nakon pomalo iznenađujuće eliminacije PSV Ajndhovena, fudbaleri Bazela dočekali su prvaka Austrije LASK iz Linca i potpuno podbacili.

BAZEL - LASK 1:2 (0:0)

Austrijanci su do pobjede na stadionu "Sent Jakob" u Bazelu stigli pogocima u 50. i 82. minutu, dok je švajcarski tim uspio samo da stigne do počasnog gola tri minuta prije kraja.

No krenimo redom...

Katastrofalno je kod prvog pogotka LASK-a reagovala kompletna odbrana domaćina poslije kornera Petera Mihorla u peterac, gdje je neometan defanzivac Gernot Trojner glavom savladao golmana Jonasa Omlina - 0:1.

U ekipi iz Švajcarske nije bilo nekadašnjeg reprezentativca Srbije Zdravka Kuzmanovića (na fotografiji) zbog povrede.

Švajcarci su do kraja bili bolji, imali više od igre i zrelije prilike, ali nisu uspjeli da stignu do izjednačenja.

Najbolje šanse propustili su Noa Okafor i Riki van Volfsvinkel, da bi u 82. minutu uslijedila kazna nakon kontre koju je uz pomoć igrača iz odbrane do mreže Bazela sproveo Žoao Klaus - 0:2.

Ipak, uspio je Bazel da barem smanji rezultat pogotkom Luke Zulfija u 87. minutu i sačuva kakvu takvu nadu da će u revanšu u Lincu narednog utorka uspjeti da se izbori za plej-of.

A u tom slučaju će igrati protiv boljeg iz duela između Briža i Dinama iz Kijeva. Kijevljani su sinoć poraženi u Belgiji minimalnim rezultatom 1:0.

Veliko iznenađenje u Bazelu. LASK iz Linca je slavio na Sent Jakob Parku rezultatom 2:1 i otvorio vrata evropskog proleća. Vicešampion je kaznio potpuno nejasne propuste domaće odbrane i stigao na prag plasmana u plej-of Lige šampiona.

Igrači Bazela kao da su pomislili da će nakon podviga protiv PSV-a "peške" eliminisati odličan tim iz Linca. LASK zatvorio puteve ka svom golu u prvom poluvremenu, a onda krenuo u napad, što mu se isplatilo već u 50. minutu, kada je Gernot Truner kod kornera pobegao svom čuvaru i zakucao loptu u mrežu Jonasa Omlina.

Pitanje pobednika u 82. minutu rešio je Žoao Klaus. Brazilac je jednim driblingom otvorio prostor za šut, opalio je po lopti, a ona je na putu ka Bazelovom golu zakačila jednog igrača i završila u Omlinovoj mreži.

Nadu domaćinu u revanšu pet minuta kasnije vratio je Luka Zufi, efektnim golom sa ivice kaznenog prostora.

Rezultati:

utorak

Krasnodar - Porto 0:1 (0:0)
/Serđo Oliveira 89/

Bašakšehir - Olimpijakos 0:1 (0:0)
/Masuras 53/

Bazel - LASK 1:2 (0:0)
/Zufi 87 - Trauner 50, Klaus 82/

Kluž - Seltik 1:1 (1:1)
/Rondon 28 - Forest 37/

Maribor - Rosenborg 1:3 (0:0)
/Tavareš 70 - Soderlund 50, 64, Jensen 71/

Izvor: mondo.rs/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar