ИСИС није мртав: Џихадисти имају нови циљ

Стручњаци америчког министарства одбране упозорили су на опасност од поновног јачања Исламске државе у Сирији и Ираку. Како се наводи у извјештају генералног инспектора Пентагона, поднијетом у уторак, послије повлачења америчке војске џихадисти користе слабост домаћих оружаних снага.

Свијет 07.08.2019 | 22:14
ИСИС није мртав: Џихадисти имају нови циљ
Америчка војска се повукла, иако су Сиријске демократске снаге јасно ставиле до знања да им је потребно више обуке и опреме за борбу против тероризма, истиче се у извјештају.

Амерички предсједник Доналд Трамп прогласио је прошле године побједу на Исламском државом у Сирији и наредио повлачење америчких оружаних снага – потез који је наишао на критике како у свијету, тако и у Сједињеним Државама, јер се сматра преурањеним.

У извјештају генералног инспектора Пентагона наводи се да је ИСИС, додуше, изгубио “калифат” у Сирији и Ираку, али да је милиција у посљедњих неколико мјесеци унаприједила способности за побуњеничке акције у Ираку и поново ојачала у Сирији. 

Амерички стручњаци упозоравају да снаге безбједности обје земље и даље нису способне за дугорочне операције, извођење више акција истовремено, или обезбјеђивање подручја ослобођених од Исламске државе.

Како се наводи, џихадистима је циљ да изазове немире у подручјима која су раније контролисали и спријече власти да их ефикасно контролишу.

Стручњаци Пентагона претпостављају да Исламска држава и данас има између 14.000 и 18.000 припадника, од којих су чак 3.000 странци.

(билд.де)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Са стране

08.08.2019 06:24

Створиће Америка нови ИСИС, као што је створила и друге терористичке групе, само да не стане крвави бизнис који Америци држи нос изнад воде. Без ратова, пљачке и уплитања у изборе људи и држава,. Америка не би опстала ни пола године.

ОДГОВОРИТЕ