ISIS nije mrtav: Džihadisti imaju novi cilj

Stručnjaci američkog ministarstva odbrane upozorili su na opasnost od ponovnog jačanja Islamske države u Siriji i Iraku. Kako se navodi u izvještaju generalnog inspektora Pentagona, podnijetom u utorak, poslije povlačenja američke vojske džihadisti koriste slabost domaćih oružanih snaga.

Svijet 07.08.2019 | 22:14
ISIS nije mrtav: Džihadisti imaju novi cilj
Američka vojska se povukla, iako su Sirijske demokratske snage jasno stavile do znanja da im je potrebno više obuke i opreme za borbu protiv terorizma, ističe se u izvještaju.

Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je prošle godine pobjedu na Islamskom državom u Siriji i naredio povlačenje američkih oružanih snaga – potez koji je naišao na kritike kako u svijetu, tako i u Sjedinjenim Državama, jer se smatra preuranjenim.

U izvještaju generalnog inspektora Pentagona navodi se da je ISIS, doduše, izgubio “kalifat” u Siriji i Iraku, ali da je milicija u posljednjih nekoliko mjeseci unaprijedila sposobnosti za pobunjeničke akcije u Iraku i ponovo ojačala u Siriji. 

Američki stručnjaci upozoravaju da snage bezbjednosti obje zemlje i dalje nisu sposobne za dugoročne operacije, izvođenje više akcija istovremeno, ili obezbjeđivanje područja oslobođenih od Islamske države.

Kako se navodi, džihadistima je cilj da izazove nemire u područjima koja su ranije kontrolisali i spriječe vlasti da ih efikasno kontrolišu.

Stručnjaci Pentagona pretpostavljaju da Islamska država i danas ima između 14.000 i 18.000 pripadnika, od kojih su čak 3.000 stranci.

(bild.de)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sa strane

08.08.2019 06:24

Stvoriće Amerika novi ISIS, kao što je stvorila i druge terorističke grupe, samo da ne stane krvavi biznis koji Americi drži nos iznad vode. Bez ratova, pljačke i uplitanja u izbore ljudi i država,. Amerika ne bi opstala ni pola godine.

ODGOVORITE