Руси спремају прву плутајућу нуклеарну електрану

Руска нуклеарна компанија припрема се да покрене прву свјетску плутајућу нуклеарну електрану у воде Арктичког океана, а пројекат је већ упоређиван са претходним нуклеарним катастрофама.  

Свијет 07.08.2019 | 21:08
Руси спремају прву плутајућу нуклеарну електрану
Електарна “Академик Ломоносов” тренутно је усидрена у руској луци Морманск, само 200 километара од норвешке границе, а у пловидбу ће кренути у наредних неколико недјеља, пише Еуроњуз.

Она ће прећи руту од 5.000 километара кроз Арктички океан до Певека на руском далеком истоку, гдје ће обезбиједити топлоту и електричну енергију локалним домаћинствима и помоћи у рударству.

Струјом ће снабдијевати град и регион са око 100.000 корисника и компаније које се баве извлачењем руда и драгог камења у природно богатом и забаченом региону Чукотка.

Платформа дугачка 144 метара има два реактора „КЛТ-40С“, сваки снаге 35 мегавата и дизајнирана је за операције на “крајњем сјеверу” и “далеком истоку”. Она такође има велику сигурносну мрежу која “превазилази све могуће пријетње и чини нуклеарне реакторе отпорним и на цунами и друге природне катастрофе”. 

Руска компанија тврди да је брод “практично неуништив” и да га не би потопио ни судар са сантом леда.

Међутим, невладине организације за заштиту животне средине веома су забринуте због пројекта, а “Гринпис” ју је назвао “Чернобиљ на леду”.

– Ако се деси нуклеарна катастрофа, њене посљедице би било много теже санирати него оне у Чернобиљу. Ликвидатори би се суочили са ужасним временским условима, а хиљаде километара би их делило од потребне инфраструктуре. Нико нема искуства у санирању у тим условима, а компанија свакако није припремљена – рекао је Константин Фомин, “Гринписов” стручњак за Арктик.

Он је упозорио и на могућу еколошку катастрофу, јер би електрана била коришћена и за производњу нафте, гаса и угља.

– То би могло да убрза топљење леда на Арктику, али Русија на то и рачуна да би могла да приступи рудама које се сада налазе испод леда – додао је Фомин.

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

израелац

07.08.2019 19:17

који манијаклук.. чему толка потреба за енергијом, шта напајају толко са тако опасним стварима... похлепа уби... дебили

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.08.2019 08:32

СТА НАС ВИСЕ БРИГА ЗА РУСЕ, МИ СМО НАТО.

Name

дудук

07.08.2019 20:41

јуце им је екплодирало складисте, нек се дрзе Ладеи сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

07.08.2019 20:47

... дајте нама једну нуклеарку не треба несто претерано велика нити великог домета хе хе хе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

07.08.2019 22:56

Све цеститке за брацу Русе, то је памет овог свијета, а ви који осуђујете ову одлуку Русије сте они који слусају трули запад на целу са америком и њеном братијом лазовима и преварантима. Само њихово ваља а насе православно ниста, е неце да буде тако. Зивјела Русија, Србија и Српска !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аца

08.08.2019 15:26

Јбг Могли су се усидрити у Неум да нас цувају да Додик не продаде пељески мост и излаз на море хрватима