Rusi spremaju prvu plutajuću nuklearnu elektranu

Ruska nuklearna kompanija priprema se da pokrene prvu svjetsku plutajuću nuklearnu elektranu u vode Arktičkog okeana, a projekat je već upoređivan sa prethodnim nuklearnim katastrofama.  

Svijet 07.08.2019 | 21:08
Rusi spremaju prvu plutajuću nuklearnu elektranu
Elektarna “Akademik Lomonosov” trenutno je usidrena u ruskoj luci Mormansk, samo 200 kilometara od norveške granice, a u plovidbu će krenuti u narednih nekoliko nedjelja, piše Euronjuz.

Ona će preći rutu od 5.000 kilometara kroz Arktički okean do Peveka na ruskom dalekom istoku, gdje će obezbijediti toplotu i električnu energiju lokalnim domaćinstvima i pomoći u rudarstvu.

Strujom će snabdijevati grad i region sa oko 100.000 korisnika i kompanije koje se bave izvlačenjem ruda i dragog kamenja u prirodno bogatom i zabačenom regionu Čukotka.

Platforma dugačka 144 metara ima dva reaktora „KLT-40S“, svaki snage 35 megavata i dizajnirana je za operacije na “krajnjem sjeveru” i “dalekom istoku”. Ona takođe ima veliku sigurnosnu mrežu koja “prevazilazi sve moguće prijetnje i čini nuklearne reaktore otpornim i na cunami i druge prirodne katastrofe”. 

Ruska kompanija tvrdi da je brod “praktično neuništiv” i da ga ne bi potopio ni sudar sa santom leda.

Međutim, nevladine organizacije za zaštitu životne sredine veoma su zabrinute zbog projekta, a “Grinpis” ju je nazvao “Černobilj na ledu”.

– Ako se desi nuklearna katastrofa, njene posljedice bi bilo mnogo teže sanirati nego one u Černobilju. Likvidatori bi se suočili sa užasnim vremenskim uslovima, a hiljade kilometara bi ih delilo od potrebne infrastrukture. Niko nema iskustva u saniranju u tim uslovima, a kompanija svakako nije pripremljena – rekao je Konstantin Fomin, “Grinpisov” stručnjak za Arktik.

On je upozorio i na moguću ekološku katastrofu, jer bi elektrana bila korišćena i za proizvodnju nafte, gasa i uglja.

– To bi moglo da ubrza topljenje leda na Arktiku, ali Rusija na to i računa da bi mogla da pristupi rudama koje se sada nalaze ispod leda – dodao je Fomin.

(Blic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

izraelac

07.08.2019 19:17

koji manijakluk.. čemu tolka potreba za energijom, šta napajaju tolko sa tako opasnim stvarima... pohlepa ubi... debili

ODGOVORITE
Name

RE

08.08.2019 08:32

STA NAS VISE BRIGA ZA RUSE, MI SMO NATO.

Name

duduk

07.08.2019 20:41

juce im je ekplodiralo skladiste, nek se drze Ladei sl.

ODGOVORITE
Name

Joja

07.08.2019 20:47

... dajte nama jednu nuklearku ne treba nesto preterano velika niti velikog dometa he he he ...

ODGOVORITE
Name

Stevo

07.08.2019 22:56

Sve cestitke za bracu Ruse, to je pamet ovog svijeta, a vi koji osuđujete ovu odluku Rusije ste oni koji slusaju truli zapad na celu sa amerikom i njenom bratijom lazovima i prevarantima. Samo njihovo valja a nase pravoslavno nista, e nece da bude tako. Zivjela Rusija, Srbija i Srpska !

ODGOVORITE
Name

Aca

08.08.2019 15:26

Jbg Mogli su se usidriti u Neum da nas cuvaju da Dodik ne prodade peljeski most i izlaz na more hrvatima