Прича: Кад би сваки дан био Копенхаген...

Упркос ономе што говори резултат са семафора…

Фудбал 08.08.2019 | 00:00
Прича: Кад би сваки дан био Копенхаген...
Штета, штета и још једном – штета. Навијачи Црвене звезде су само једном речју на уснама напустили највећи српски стадион после ремија са данским шампионом, Копенхагеном. Општа оцена је да је тим Владана Милојевића одиграо најбољу утакмицу још од 6. новембра када је МиланПавков срушио будућег првака Европе.

Звезда је имала много шутева више у оквир гола од тима Сталеа Солбакена.

Звезда је имала више улазака у шеснестерац ривала, кога је просто удавила тимском хемијом и померањима у првом полувремену, довевши најбољег играча гостију Н’Дојеа у стање фрустрације о чему говори потез са аматерског термина када је у првом полувремену руком ухватио лопту.

Звезда је натрчала екипу која је у последњих 13 година, чак 12 пута играла у групној фази Лига Европе и Лиге шампиона.

На послетку Звезда није блистала, али би фудбалска правда, не узимајући у обзир одлуке португалског арбитра, рекла да је заслужила минималну победу и знатно лакши посао пред  гостовање на Паркену.

Звезда је коначно имала европски ритам и спартанску жељу да одигра на горњој граници могућности.

И опет да поновимо: Звезда је била тактички готово  перфектна, мада се у другом полувремену превише спустила у блок… Било је у том издању елемената Чоловог Атлетика, чему Владан Милојевићтежи у сваком тренутку. Као у Лондону против Арсенала или Салцбурга у Београду. Све је било закључано.

И објективан осећај је говорио, када се све завршило, да је најбољи тим Србије ако не бољи онда сигурно технички писменији од ривала који му стоји на путу ка Лиги шампиона. То би црвено-белима требало да буде полазна тачка уочи пута у Данску, где Копенхаген игра много боље и офанзивније.

Звезда само није имала подршку среће као у августу прошле године, јер Ричмонд Боаћи онакве шансе из 80. минута обично решава са једним оком. Али то је варљива категорија, можда се у Данској све промени.

Дакле, Црвена звезда је заслужила похвале, мада би било самоубиство глорификовати реми са Копенхагеном. Да пођемо од оног шта је тиму са “Маракане” недостајало у претходном периоду. Задовољан издањем Владан Милојевић је причао о томе шта
га тиштило у претходном периоду, када његов тим није имао приказану кохезију.

“Долази некад до опуштања или самозадовољства. Ја сам то немоћан да променим. Имамо такав менталитет“, рекао је Владан Милојевић.

Изјава која у исто време и храбри и брине. Пре свега критичне ситуације, налик ретким у другом полувремену, вежбају се у утакмицама виског темпа. Какве Црвена звезда нема у домаћем првенству. Исто тако докусуривање ривала прелази у навику када је тим константно набријан… Ту рутину, озбиљан европски квалитет Црвена звезда још нема и поред тога што је две године узастопно играла на великој сцени Старог континента. Недостаје јој та компонента,  колико и вихорни играч да искористи брисан простор у контранападима.

Испада да се играчима Црвене звезде диже мотив до потребног стадијума само када утакмице носе велики улог и мирис спектакла.  А таква је ова против Копенхагена. И такав ће бити реванш у најсрећнијем граду Европе за шест дана. Испада да је Звезду боље да је сваки дан Копенхаген, или бар нешто слично томе.

То је још једна основа довољна да се до дана истине на Паркену разогори пламен оптимизма. Неће играчи Црвене звезде имати ветар у леђа налик оном на “Маракани”, али добар део њих биће у ситуацији у којој су се већ налазили.

Против Трнаве се морало – и Звезда је прошла.

Против Салцбурга је било пожељно – и Звезда је прошла.

Тренер Владан Милојевић пред собом има још једну велику слагалицу. Копенхаген је сада фаворит, али тешко да ће тренер тог тима Стале Солбакен мирно пити елитно данско пиво и чекати да уништи Звезду на свом буњишту. Ова Звезда, са мотивом из 2017 године,  јако, јако тешко губи утакмице. Елем, под Милојевићевом командом црвено-бели су само два пута пали у европским квалификацијама. Против Краснодара и недавно против Хелсинкија. А и у том другом случају гол за пораз примила је тек кад је већ капарисала пролаз у наредну рунду.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар