Јовановић: Више бих волио да нисам добио позив!

Центар Црвене звезде стицајем околности се обрео на припремама за Мундобаскет, али се труди да максимално искористи шансу. "Екипа за следећу сезону је врхунска", прокоментарисао је састав црвено-белих.

Кошарка 07.08.2019 | 18:16
Јовановић: Више бих волио да нисам добио позив!
Када је Огњен Кузмић половином јула доживео саобраћајну несрећу, селектор Александар Ђорђевић није много размишљао кога накнадно да прикључи екипи која је у некомплетном саставу обавила први део припрема за Светски куп у Кини.

Ђорђевић је познат као стратег који у репрезентацији инсистира на систему, а то подразумева увођење веће групе играча у начин рада и понашања у националном тиму, тако да у ситуацијама када је то потребно увек има на кога да се ослони, знајући да играч "А" без трзавица може да замени играча "Б".

Конкретно, када је постало јасно да не може да рачуна на Кузмића, позвао је Николу Јовановића, који је прошле јесени и зиме био са "орловима" у последња два "прозора" квалификација за Мундобаскет.

"Велика је част и привилегија што сам са овим момцима. Дебитовао сам у новембру и од тада сам увек био макар на ширем списку", подсетио је Јовановић на почетку разговора за МОНДО.

"Позив за ове припреме добио сам игром случаја, због тога што се десило Кузмићу. Понављам да ми је велика част што сам у репрезентацији, али у том тренутку нисам могао да будем комплетно срећан, јер сам са Кузом стварно добар и више бих волео да је он био ОК, а да ја нисам добио овај позив. На срећу, сада је све супер што се њега тиче, на кућном је лечењу и добро се опоравља".

На позицији "пет" влада најјача конкуренција. Ту су још Никола Милутинов и Мирослав Радуљица, пре неколико дана се прикључио Бобан Марјановић, а у четвртак ће коначно и најбољи НБА центар минуле сезоне, Никола Јокић.

"То је велики мотив за рад. На мени је да пружим максимум, покажем шта знам и помогнем момцима, да се што боље спремимо за Светско првенство".

За такмичење се увелико припремају и остале репрезентације. С обзиром на укупни потенцијал, Србија је близу тога да окупи најјачи могући састав. За шта ће то бити довољно, остаје да се види...

"Ово је земља кошарке и од нас се увек очекује да завршимо на врху. Наше је прво да се припремимо на најбољи могући начин, да будемо здрави и наравно, да идемо утакмицу по утакмицу. Незахвално је сада причати о неком финалу", сматра Јовановић.

Он је по завршетку студија на универзитету Саутерн Калифорнија провео још једну годину у САД, да би лета 2017. потписао за Црвену звезду. Код тренера Душана Алимпијевића имао је минималну улогу, а када је на позицију шефа струке дошао Милан Томић, одлучено је да Јовановић привремено оде из клуба.

Сада ће, како стоје ствари, поново обући црвено-бели дрес и заузети место Душана Ристића, такође "америчког ђака", који је прешао у Астану.

"На крају сезоне ми је истекла позајмица у Тренту и остала ми је још једна година уговора са Црвеном звездом. Чуо сам се са управом и са тренером, све је ОК и на почетку припрема ћу бити ту".

Јовановић је у првој сезони видео шта је Евролига и шта значи бити део екипе која учествује у елитном такмичењу...

"Привилегија је играти за клуб какав је Црвена звезда. Састављен је врхунски тим и једва чекам да се вратим. Биће тешка и напорна сезона, са много утакмица, али Евролига је нешто што не може да се одбије. Спреман сам за даљи рад и напредовање".

Своју мисију у Тренту сматра успешном. У Еврокупу је бележио 9,1 поена и 3,1 скокова по утакмици, укључујући чак 20 поена за 15 минута на гостовању Партизану.

"Мислим да је одлазак у Италију био прави потез. Напредовао сам и играчки и ван терена, потпуно се привикао на европски стил игре и стекао велико искуство. Година у иностранству много значи, поготово када из утакмице у утакмицу имаш константну минутажу и знаш шта треба да радиш, како да помогнеш екипи да оствари што више победа", поручио је 25-годишњи центар.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар