Jovanović: Više bih volio da nisam dobio poziv!

Centar Crvene zvezde sticajem okolnosti se obreo na pripremama za Mundobasket, ali se trudi da maksimalno iskoristi šansu. "Ekipa za sledeću sezonu je vrhunska", prokomentarisao je sastav crveno-belih.

Košarka 07.08.2019 | 18:16
Jovanović: Više bih volio da nisam dobio poziv!
Kada je Ognjen Kuzmić polovinom jula doživeo saobraćajnu nesreću, selektor Aleksandar Đorđević nije mnogo razmišljao koga naknadno da priključi ekipi koja je u nekompletnom sastavu obavila prvi deo priprema za Svetski kup u Kini.

Đorđević je poznat kao strateg koji u reprezentaciji insistira na sistemu, a to podrazumeva uvođenje veće grupe igrača u način rada i ponašanja u nacionalnom timu, tako da u situacijama kada je to potrebno uvek ima na koga da se osloni, znajući da igrač "A" bez trzavica može da zameni igrača "B".

Konkretno, kada je postalo jasno da ne može da računa na Kuzmića, pozvao je Nikolu Jovanovića, koji je prošle jeseni i zime bio sa "orlovima" u poslednja dva "prozora" kvalifikacija za Mundobasket.

"Velika je čast i privilegija što sam sa ovim momcima. Debitovao sam u novembru i od tada sam uvek bio makar na širem spisku", podsetio je Jovanović na početku razgovora za MONDO.

"Poziv za ove pripreme dobio sam igrom slučaja, zbog toga što se desilo Kuzmiću. Ponavljam da mi je velika čast što sam u reprezentaciji, ali u tom trenutku nisam mogao da budem kompletno srećan, jer sam sa Kuzom stvarno dobar i više bih voleo da je on bio OK, a da ja nisam dobio ovaj poziv. Na sreću, sada je sve super što se njega tiče, na kućnom je lečenju i dobro se oporavlja".

Na poziciji "pet" vlada najjača konkurencija. Tu su još Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica, pre nekoliko dana se priključio Boban Marjanović, a u četvrtak će konačno i najbolji NBA centar minule sezone, Nikola Jokić.

"To je veliki motiv za rad. Na meni je da pružim maksimum, pokažem šta znam i pomognem momcima, da se što bolje spremimo za Svetsko prvenstvo".

Za takmičenje se uveliko pripremaju i ostale reprezentacije. S obzirom na ukupni potencijal, Srbija je blizu toga da okupi najjači mogući sastav. Za šta će to biti dovoljno, ostaje da se vidi...

"Ovo je zemlja košarke i od nas se uvek očekuje da završimo na vrhu. Naše je prvo da se pripremimo na najbolji mogući način, da budemo zdravi i naravno, da idemo utakmicu po utakmicu. Nezahvalno je sada pričati o nekom finalu", smatra Jovanović.

On je po završetku studija na univerzitetu Sautern Kalifornija proveo još jednu godinu u SAD, da bi leta 2017. potpisao za Crvenu zvezdu. Kod trenera Dušana Alimpijevića imao je minimalnu ulogu, a kada je na poziciju šefa struke došao Milan Tomić, odlučeno je da Jovanović privremeno ode iz kluba.

Sada će, kako stoje stvari, ponovo obući crveno-beli dres i zauzeti mesto Dušana Ristića, takođe "američkog đaka", koji je prešao u Astanu.

"Na kraju sezone mi je istekla pozajmica u Trentu i ostala mi je još jedna godina ugovora sa Crvenom zvezdom. Čuo sam se sa upravom i sa trenerom, sve je OK i na početku priprema ću biti tu".

Jovanović je u prvoj sezoni video šta je Evroliga i šta znači biti deo ekipe koja učestvuje u elitnom takmičenju...

"Privilegija je igrati za klub kakav je Crvena zvezda. Sastavljen je vrhunski tim i jedva čekam da se vratim. Biće teška i naporna sezona, sa mnogo utakmica, ali Evroliga je nešto što ne može da se odbije. Spreman sam za dalji rad i napredovanje".

Svoju misiju u Trentu smatra uspešnom. U Evrokupu je beležio 9,1 poena i 3,1 skokova po utakmici, uključujući čak 20 poena za 15 minuta na gostovanju Partizanu.

"Mislim da je odlazak u Italiju bio pravi potez. Napredovao sam i igrački i van terena, potpuno se privikao na evropski stil igre i stekao veliko iskustvo. Godina u inostranstvu mnogo znači, pogotovo kada iz utakmice u utakmicu imaš konstantnu minutažu i znaš šta treba da radiš, kako da pomogneš ekipi da ostvari što više pobeda", poručio je 25-godišnji centar.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar