"Клинац" поновио паненку на ''Рајку'' након 43 године!

Није га уплашио хук са севера – "паненка" на "Маракани" после скоро пола века! Фудбалери Копенхагена изборили су одличан резултат у првом мечу ИИИ кола квалификација са Црвеном звездом у Београду.  "Требало је мало храбрости и имао сам је. . . ", рекао је млади дански нападач Винд који је поновио ударац који је прославио Антонина Паненку, давне 1976. године у полуфиналу Европског првенства. На истом стадиону, само на другом голу!

Фудбал 07.08.2019 | 16:41
"Клинац" поновио паненку на ''Рајку'' након 43 године!
Данци су "однели" кући 1:1 са "Рајка Митића", а ако изузмемо главног судију, јунак гостију био је 20-годишњи нападач Јонас Винд.

Иако му је ово тек друга професионална сезона, није се уплашио "хука са севера" Звездиног стадиона и великог притиска у 84. минуту.

Можемо само да замислимо како се осећао с обзиром на одговорност коју је имао пред собом да донесе свом тиму важан гол у борби за пласман у Лигу шампиона.

Међутим, Винд је показао зашто важи за једног од најталентованијих нападача Европе јер је "хладан као лед" извео ни мање ни више чувену "паненку".

Винд је много ризиковао, али је преварио Милана Борјана и тако подседио "Маракану" на 20. јун 1976. када је чувени Чехословак Антонин Паненка "патентирао" овај шут у пенал-серији финала Европског првенства и донео својој селекцији победу над Западном Немачком.



Јонас Винд један је од најважнијих играча Копенхагена, па из тог разлога не чуди што је Владан Милојевић спремио план по ком је младог нападача потпуно "избацио" из игре, учинивши га невидљивим на терену у највећем делу утакмице.

Познат је као фудбалер који "излази" са позиције нападача и проиграва, што је у уторак сведено на минимум, али је опет нашао начин да остави утисак.

Када је у 85. минуту утакмице судија показао на "белу тачку", после контакта Душана Јованчића и Пепа Бијела, након чега је дошло до бурних протеста на трибинама стадиона "Рајко Митић", мало ко је очекивао да ће Јонас Винд имати храбрости да учини оно што и јесте...

Пред буком и звиждуцима 43 хиљаде навијача, при вођству Црвене звездена пет минута до краја, одлучио је да Милана Борјана савлада чувеном "паненком".

Ударац у фудбалу са "креча" који се чини толико једноставним, али који подразумева огроман ризик, био је Виндов одговор на то да ли се заиста ради о суперталентованом играчу као што се прича - лопта је перфектно завршила у мрежи док је Борјан лежао на десном боку.

Интересантно у читавој причи јесте да је Јонас Винд поновио "паненку" на стадиону на ком је она првобитно и виђена - давне 1976. године на мечу Чехословачке и З. Немачке.

Антонин Паненка је имао храбрости да учини оно што нико никад није видео, а Јонас Винд да са само 20 година изведе тај исти ударац пред једном од најзаглушујућих атмосфера у Европи, по сопственом признању овог нападача.

"Како сам тако хладнокрван? То је добро питање... Знао сам да ће се голман бацити на једну страну, тако да сам био опуштен. Радио сам ово и пре, али никад на овом нивоу. Требало је мало храбрости и имао сам је...", рекао је Јонас Винд за званични сајт Копенхагена, односно у разговору с новинарима после утакмице.

Истиче да је чуо за да је прва "паненка" изведена на овом стадиону, само на супротном голу, али да никада није видео гол.

"Никада нисам видео гол, али сам осећао да је паметно да то урадим овде".

Погледајте и оригиналну "паненку" Антонина Паненке.



Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар