"Klinac" ponovio panenku na ''Rajku'' nakon 43 godine!

Nije ga uplašio huk sa severa – "panenka" na "Marakani" posle skoro pola veka! Fudbaleri Kopenhagena izborili su odličan rezultat u prvom meču III kola kvalifikacija sa Crvenom zvezdom u Beogradu.  "Trebalo je malo hrabrosti i imao sam je. . . ", rekao je mladi danski napadač Vind koji je ponovio udarac koji je proslavio Antonina Panenku, davne 1976. godine u polufinalu Evropskog prvenstva. Na istom stadionu, samo na drugom golu!

Fudbal 07.08.2019 | 16:41
"Klinac" ponovio panenku na ''Rajku'' nakon 43 godine!
Danci su "odneli" kući 1:1 sa "Rajka Mitića", a ako izuzmemo glavnog sudiju, junak gostiju bio je 20-godišnji napadač Jonas Vind.

Iako mu je ovo tek druga profesionalna sezona, nije se uplašio "huka sa severa" Zvezdinog stadiona i velikog pritiska u 84. minutu.

Možemo samo da zamislimo kako se osećao s obzirom na odgovornost koju je imao pred sobom da donese svom timu važan gol u borbi za plasman u Ligu šampiona.

Međutim, Vind je pokazao zašto važi za jednog od najtalentovanijih napadača Evrope jer je "hladan kao led" izveo ni manje ni više čuvenu "panenku".

Vind je mnogo rizikovao, ali je prevario Milana Borjana i tako podsedio "Marakanu" na 20. jun 1976. kada je čuveni Čehoslovak Antonin Panenka "patentirao" ovaj šut u penal-seriji finala Evropskog prvenstva i doneo svojoj selekciji pobedu nad Zapadnom Nemačkom.Jonas Vind jedan je od najvažnijih igrača Kopenhagena, pa iz tog razloga ne čudi što je Vladan Milojević spremio plan po kom je mladog napadača potpuno "izbacio" iz igre, učinivši ga nevidljivim na terenu u najvećem delu utakmice.

Poznat je kao fudbaler koji "izlazi" sa pozicije napadača i proigrava, što je u utorak svedeno na minimum, ali je opet našao način da ostavi utisak.

Kada je u 85. minutu utakmice sudija pokazao na "belu tačku", posle kontakta Dušana Jovančića i Pepa Bijela, nakon čega je došlo do burnih protesta na tribinama stadiona "Rajko Mitić", malo ko je očekivao da će Jonas Vind imati hrabrosti da učini ono što i jeste...

Pred bukom i zvižducima 43 hiljade navijača, pri vođstvu Crvene zvezdena pet minuta do kraja, odlučio je da Milana Borjana savlada čuvenom "panenkom".

Udarac u fudbalu sa "kreča" koji se čini toliko jednostavnim, ali koji podrazumeva ogroman rizik, bio je Vindov odgovor na to da li se zaista radi o supertalentovanom igraču kao što se priča - lopta je perfektno završila u mreži dok je Borjan ležao na desnom boku.

Interesantno u čitavoj priči jeste da je Jonas Vind ponovio "panenku" na stadionu na kom je ona prvobitno i viđena - davne 1976. godine na meču Čehoslovačke i Z. Nemačke.

Antonin Panenka je imao hrabrosti da učini ono što niko nikad nije video, a Jonas Vind da sa samo 20 godina izvede taj isti udarac pred jednom od najzaglušujućih atmosfera u Evropi, po sopstvenom priznanju ovog napadača.

"Kako sam tako hladnokrvan? To je dobro pitanje... Znao sam da će se golman baciti na jednu stranu, tako da sam bio opušten. Radio sam ovo i pre, ali nikad na ovom nivou. Trebalo je malo hrabrosti i imao sam je...", rekao je Jonas Vind za zvanični sajt Kopenhagena, odnosno u razgovoru s novinarima posle utakmice.

Ističe da je čuo za da je prva "panenka" izvedena na ovom stadionu, samo na suprotnom golu, ali da nikada nije video gol.

"Nikada nisam video gol, ali sam osećao da je pametno da to uradim ovde".

Pogledajte i originalnu "panenku" Antonina Panenke.Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar