ЛШ: Реми који боли - Копенхаген из једног шута до спаса!

Пенал закомпликовао Звезди пут ка Лиги шампиона! Фудбалери Црвене звезде ремизирали су са Копенхагеном 1:1, у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу шампиона.  Звезда "имала" Копенхаген, пенал закомпликовао! Црвена звезда је одиграла веома добру утакмицу, али и упркос томе неће бити задовољна резултатом са "Маракане". Гости су на лукав начин дошли до пенала и имају бољу ситуацију пред реванш за седам дана у Копенхагену.  Без победника на стадиону Рајко Митић – 1:1.

Фудбал 06.08.2019 | 22:55
ЛШ: Реми који боли - Копенхаген из једног шута до спаса!
Црвено-белима су били на корак од минималне победе пред гостовање у Данској, голом Милана Павкова минут пре краја првог полувремена.

Павкова је мало погледала и срећа јер се послед његовог шута лопта одбила од ногу дефанзивца Копенхагена и преварила голмана Гритебурста.

Звезда је искористила једну од ретких шанси у врло чврстом мечу пред више од 40.000 навијача на "Рајку Митићу".

Црвено-бели су одлично чували вођство у другом полувремену, потпуно су умртвили игру и неутралисали нападе Данаца, а у међувремену на крилима маестралног Марина опасно претили из контранапада.

Међутим, шест минута пре краја Копенхаген стиже до изједначења из сумњивог пенала. Данцима се донекле већ исплатило 5.000.000 евра уложених у Пепа Биела.

Најскупље појачање у историји данског клуба је после доста среће прихватио лопту у казненом простору Звезде, а онда театрално пао после дуела са Јованчићем

Судија Тијаго Мартинс из Португала је на разочарање играча и навијача Звезде показао на белу тачку. Млади нападач Јонас Винд повлачи храбар потез и вара Милана Борјана "паненком" за мук на трибинама.

Реванш меч је за седам дана у Копенхегену.

Победник овог двомеча ће у плеј-офу за ЛШ играти против шампиона Швајцарске Јанг Бојса из Берна. Поражени иде у плеј-оф за Лигу Европе на бољег из дуела између Хелсинкија и Риге.

Најавили су навијачи Црвене звезде и стварно је тако било - ЛАВ, симбол Копенхагена, заиста се није снашао у "њиховој џунгли" пред 43.312 бучних навијача!

Црвена звезда је одиграла веома добру утакмицу и припремљени план Владана Милојевића претворила у дело, али на крају ипак није успела да оствари победу него је себи закомпликовала ситуацију пред реванш за седам дана у престоници Данске.

У 86. минуту, при вођству од 1:0 голом Милана Павкова, досуђен је једанаестерац за госте после театралног пада Пепа Бијела, додуше уз благи контакт Душана Јованчића.

До тада невидљиви Винд је преузео одговорност и поравнао резултат "паненком", за опште незадовољство на трибинама због суђења Тијага Мартинса из Португала, који се навијачима "замерио" уз још неколико спорних одлука уз благо неуједначени критеријум.

И због њих су играчи постајали нервознији и нервознији, а то ће морати да забораве и остваре победу у Копенхагену, или реми уз више голова, како би прошли у плеј-оф на мегдан Јанг Бојсу.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - КОПЕНХАГЕН 1:1 (1:0)
/Павков 44 - Винд 86п/

Одлука тренера Милојевића да Вукановић почне меч чинила се оправданом и добром већ после уводних неколико минута када је доскорашњи нападач Напретка вребао "друге лопте" после скокова сјајног Павкова - играча који је правио највећу разлику на терену.

Извлачио је штопере, добијао скок дуеле, одлагао лопту за везне играче и активно учествовао у игри, а у више ситуација се показао опасан и у казненом простору.

Гледали смо велики број центаршутева Звезде са обе стране терена, активни су били Родић и Гобељић, што је значило "пуњење" простора око 11 метара где су Иванић, Павков и Вукановић покушавали да направе предност у односу на нешто слабије штопере Копенхагена.

Није им то успевало све до 44. минута када се исплатила упорност Иванића и "смакнута" лопта за Павкова, а херој навијача Звезде разгалио је цео стадион ударцем за вођство.

Већ на полувремену је међутим морао из игре због повреде, због повреде задње ложе коју је зарадио још у другом минуту меча, заменио га је Ричмонд Боаћи - и брзо ушао у шансу после "лоб" центаршута Марина и споре лопте коју је нападач из Гане некако укротио главом.

Све више и више је Звезда "препуштала" терен Копенхагену и чекала контре, које су можда боље могли да заврше Марин и Иванић, а онда је нажалост стигла и казна.

Дуга акција Копенхагена завршила се падом новајлије Пепа Бијела уз благи контакт Душана Јованчића, а судија из Португала показао је на "белу тачку" што је у гол претворио Винд, до тада готово "одсечен" из игре свог тима.

Звезди ће дакле бити потребна и боља партија од ове, која је била веома добра, да би прошла у плеј-оф за Лигу шампиона. У супротном, иду у Лигу Европе против Риге или Хелсинкија.

Црвена звезда је имала драгоцену предност у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу шампиона против Копенхагена, али је дански шампион са стадиона "Рајко Митић" однео незаслужену, али капиталну залиху пред реванш за седам дана, захваљујући поготку Јонаса Винда из једанаестерца у 84. минуту. Био је то један једини ударац Копенхагена у оквир Звездиног гола. Црвено-бели су водили од финиша првог полувремена захваљујући голу Милана Павкова, током другог полувремена су имали неколико одличних прилика да дуплирају предност, али нису успели, што су на крају гости уз много среће успели да казне – 1:1 (1:0).

Португалски арбитар Бруно Мартинс, који је током читаве утакмице нервирао Звездину публику, санкционисаонисао је тада старт Јованчића над Бијелом као прекршај за најстрожу казну, што није учинио само неколико минута касније када је у шеснаестерцу гостију пао Бен.

Свеједно, црвено-бели после свега приказаног вечерас имају разлога да буду незадовољни само резултатом, док игра свакако може да буде огромна мотивација за реванш меч у Данској.

Утакмица је од самог старта меча добила нешто бржи ритам него што се очекивало. За то је између осталог заслужна Црвена звезда, која је без респекта јурнула ка голу ривала. Алекса Вукановић је био тај који је очигледно био изненађење за Сталеа Солбакена. Одмах је "сео на кичму“ знатно нижем Брајану Овједу, па му се већ у другом минут искрао иза леђа и изнудио слободан ударац са идеалне позиције од око 18-19 метара удаљености. Марин је покушао да изненади Гритебуста, гађавши у његов угао под пречку, али је од свега био само корнер за домаћина. Ти уводни тренуци меча пробудили су и госте, који су, такође, били решени да одговоре, али нису успели јер су у потпуности изгубили битку на средини терена.

Оно што је одмах било приметно јесте да је Црвена звезда енергетски у далеко бољем стању него у претходна четири меча на евросцени. То је било посебно видљиво у дефанзивним покривањима екипе Владана Милојевића, која је притисак на противника правила већ на 25 метара од Копенхагеновог гола. Тај пресинг је с времена на време правио проблеме одбрани ривала, за коју је било више него видљиво да има бројне мане.

Звезда се наметнула на терену пре свега том квалитетнијом игром на средини од противника. Ту је предњачио Душан Јованчић, који је заличио на оног играча из јесени прошле сезоне, затим Марко Маринкојем се отворило знатно више простора. Помагао је доста и Мирко Иванић, који је био миран на лопти, па донекле и Хосе Кањас за којег је јасно да му је потребно још неколико утакмица да продише на оба плућна крила. Шпанац је у неколико наврата превише оклевао, због чега га је у пар наврата заслужено "частила“ публика са источне трибине стадиона Рајко Митић.

Главни креатор Карлос Зека је током читаве утакмице офанзивно био у потпунисти онеспособљен, па је више морао да води рачуна више о дефанзиви, него о организацији напада свог тима. Марко Гобељић није био превише активан у нападу, али је у одбрани успео у потпуности да анулира технички најнадаренијег играча противничког тима Виктора Фишера. 

Звездин квалитет на терену крунисан је поготком таличног Милана Павкова у последњим тренуцима првог полуврмена. Половину посла тада је одрадио Иванић, али је поново био кључан тај голгетерски инстикт голгетера из Бегеча. Као и сваки пут пробао је да шутне из прве, одмах из окрета, лопта је закачила Виктора Нелсон, који га је још у првом нападу прилично грубо поткачио са леђа и повредио, али је Павков издржао до краја, што му се вратило драгоценим поготком.

Црвено-бели су у другом полувремену били осуђени на живот без Павкова. Боаћи је добио незахвалну улогу да га одмени у наставку и приморавао је противничку одбрану да се привикава на другачији тип нападача.

Милојевићев тим је у другом полувремену повукао линије за корак уназад. Звезда је свесно, можда помало и несвесно, препустила лопту ривалу и определила се на контре. Иако је можда могао да се искористи и тај психолошки пад Солбакеновог тима и експресно појури други гол. Ипак, у таквој игри се отворило доста простора између линија данског тима, које српски шампион нажалост није успео да искористи. Копенхаген се нудио, али како је меч одмицао недостајало је свежине и брзине у Звездиној навали.

Компликације Милојевићу направио је и излазак незамењивог Родића, па је на терен у последњих 25 минута принудно морао Жандер. Тако је стручном штабу домаћина као једина опција на клупи за резервне играче остао ровити Мохамед ел Фарду Бен. Нападач са Комора је у последњих 15 минута на терену заменио Вукановића. Остаће жал и за шансом из 80. минута када је одлично пробио Марко Марин и на правом месту пронашао Ричмонда Боаћија, који је са шест-седам метара гађао преко пречке. Само минут касније следила се крв у венама и навијача Црвене звезде. Први пут на мечу домаћој одбрани је побегао снажни Ндоје, али срећом ни он није био прецизан.

Али, онда када је деловало да ће уследити миран финиш, догодио се кобни продор Пепа Бјела и тренутак који је изазвао огромно незадовољство код Звездине публике ове феноменалне вечери на највећем српском стадиону.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – КОПЕНХАГЕН 1:1 (1:0)
/Павков 44 - Винд 83 пенал/

Стадион: Рајко Митић;
Гледалаца: 40.812;
Судија: Тијаго Мартинс (Португалија).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-2-3-1): Борјан – Гобељић, Дегенек, Милуновић, Родић (од 65. Жандер) – Кањас, Јованчић – Иванић, Марин, Вукановић (од 76. Бен) – Павков (од 46. Боаћи). На клупи: Поповић, Панков, Боаћи, Бабић, Жандер, Симић, Бен.

КОПЕНХАГЕН (4-4-2): Гритебуст – Варела, Папајанопулос, Нелсон, Овиједо (од 72. Бенгтсон) – Холсе (од 88’ Бартолец), Зека, Стаге, Фишер (од 64. Биел) – Винд, Ндоје. На клупи: Јонсон, Бенгтсон, Томсен, Сотирију, Дарами, Биел, Бартолец.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар