LŠ: Remi koji boli - Kopenhagen iz jednog šuta do spasa!

Penal zakomplikovao Zvezdi put ka Ligi šampiona! Fudbaleri Crvene zvezde remizirali su sa Kopenhagenom 1:1, u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.  Zvezda "imala" Kopenhagen, penal zakomplikovao! Crvena zvezda je odigrala veoma dobru utakmicu, ali i uprkos tome neće biti zadovoljna rezultatom sa "Marakane". Gosti su na lukav način došli do penala i imaju bolju situaciju pred revanš za sedam dana u Kopenhagenu.  Bez pobednika na stadionu Rajko Mitić – 1:1.

Fudbal 06.08.2019 | 22:55
LŠ: Remi koji boli - Kopenhagen iz jednog šuta do spasa!
Crveno-belima su bili na korak od minimalne pobede pred gostovanje u Danskoj, golom Milana Pavkova minut pre kraja prvog poluvremena.

Pavkova je malo pogledala i sreća jer se posled njegovog šuta lopta odbila od nogu defanzivca Kopenhagena i prevarila golmana Gritebursta.

Zvezda je iskoristila jednu od retkih šansi u vrlo čvrstom meču pred više od 40.000 navijača na "Rajku Mitiću".

Crveno-beli su odlično čuvali vođstvo u drugom poluvremenu, potpuno su umrtvili igru i neutralisali napade Danaca, a u međuvremenu na krilima maestralnog Marina opasno pretili iz kontranapada.

Međutim, šest minuta pre kraja Kopenhagen stiže do izjednačenja iz sumnjivog penala. Dancima se donekle već isplatilo 5.000.000 evra uloženih u Pepa Biela.

Najskuplje pojačanje u istoriji danskog kluba je posle dosta sreće prihvatio loptu u kaznenom prostoru Zvezde, a onda teatralno pao posle duela sa Jovančićem

Sudija Tijago Martins iz Portugala je na razočaranje igrača i navijača Zvezde pokazao na belu tačku. Mladi napadač Jonas Vind povlači hrabar potez i vara Milana Borjana "panenkom" za muk na tribinama.

Revanš meč je za sedam dana u Kopenhegenu.

Pobednik ovog dvomeča će u plej-ofu za LŠ igrati protiv šampiona Švajcarske Jang Bojsa iz Berna. Poraženi ide u plej-of za Ligu Evrope na boljeg iz duela između Helsinkija i Rige.

Najavili su navijači Crvene zvezde i stvarno je tako bilo - LAV, simbol Kopenhagena, zaista se nije snašao u "njihovoj džungli" pred 43.312 bučnih navijača!

Crvena zvezda je odigrala veoma dobru utakmicu i pripremljeni plan Vladana Milojevića pretvorila u delo, ali na kraju ipak nije uspela da ostvari pobedu nego je sebi zakomplikovala situaciju pred revanš za sedam dana u prestonici Danske.

U 86. minutu, pri vođstvu od 1:0 golom Milana Pavkova, dosuđen je jedanaesterac za goste posle teatralnog pada Pepa Bijela, doduše uz blagi kontakt Dušana Jovančića.

Do tada nevidljivi Vind je preuzeo odgovornost i poravnao rezultat "panenkom", za opšte nezadovoljstvo na tribinama zbog suđenja Tijaga Martinsa iz Portugala, koji se navijačima "zamerio" uz još nekoliko spornih odluka uz blago neujednačeni kriterijum.

I zbog njih su igrači postajali nervozniji i nervozniji, a to će morati da zaborave i ostvare pobedu u Kopenhagenu, ili remi uz više golova, kako bi prošli u plej-of na megdan Jang Bojsu.

CRVENA ZVEZDA - KOPENHAGEN 1:1 (1:0)
/Pavkov 44 - Vind 86p/

Odluka trenera Milojevića da Vukanović počne meč činila se opravdanom i dobrom već posle uvodnih nekoliko minuta kada je doskorašnji napadač Napretka vrebao "druge lopte" posle skokova sjajnog Pavkova - igrača koji je pravio najveću razliku na terenu.

Izvlačio je štopere, dobijao skok duele, odlagao loptu za vezne igrače i aktivno učestvovao u igri, a u više situacija se pokazao opasan i u kaznenom prostoru.

Gledali smo veliki broj centaršuteva Zvezde sa obe strane terena, aktivni su bili Rodić i Gobeljić, što je značilo "punjenje" prostora oko 11 metara gde su Ivanić, Pavkov i Vukanović pokušavali da naprave prednost u odnosu na nešto slabije štopere Kopenhagena.

Nije im to uspevalo sve do 44. minuta kada se isplatila upornost Ivanića i "smaknuta" lopta za Pavkova, a heroj navijača Zvezde razgalio je ceo stadion udarcem za vođstvo.

Već na poluvremenu je međutim morao iz igre zbog povrede, zbog povrede zadnje lože koju je zaradio još u drugom minutu meča, zamenio ga je Ričmond Boaći - i brzo ušao u šansu posle "lob" centaršuta Marina i spore lopte koju je napadač iz Gane nekako ukrotio glavom.

Sve više i više je Zvezda "prepuštala" teren Kopenhagenu i čekala kontre, koje su možda bolje mogli da završe Marin i Ivanić, a onda je nažalost stigla i kazna.

Duga akcija Kopenhagena završila se padom novajlije Pepa Bijela uz blagi kontakt Dušana Jovančića, a sudija iz Portugala pokazao je na "belu tačku" što je u gol pretvorio Vind, do tada gotovo "odsečen" iz igre svog tima.

Zvezdi će dakle biti potrebna i bolja partija od ove, koja je bila veoma dobra, da bi prošla u plej-of za Ligu šampiona. U suprotnom, idu u Ligu Evrope protiv Rige ili Helsinkija.

Crvena zvezda je imala dragocenu prednost u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Kopenhagena, ali je danski šampion sa stadiona "Rajko Mitić" odneo nezasluženu, ali kapitalnu zalihu pred revanš za sedam dana, zahvaljujući pogotku Jonasa Vinda iz jedanaesterca u 84. minutu. Bio je to jedan jedini udarac Kopenhagena u okvir Zvezdinog gola. Crveno-beli su vodili od finiša prvog poluvremena zahvaljujući golu Milana Pavkova, tokom drugog poluvremena su imali nekoliko odličnih prilika da dupliraju prednost, ali nisu uspeli, što su na kraju gosti uz mnogo sreće uspeli da kazne – 1:1 (1:0).

Portugalski arbitar Bruno Martins, koji je tokom čitave utakmice nervirao Zvezdinu publiku, sankcionisaonisao je tada start Jovančića nad Bijelom kao prekršaj za najstrožu kaznu, što nije učinio samo nekoliko minuta kasnije kada je u šesnaestercu gostiju pao Ben.

Svejedno, crveno-beli posle svega prikazanog večeras imaju razloga da budu nezadovoljni samo rezultatom, dok igra svakako može da bude ogromna motivacija za revanš meč u Danskoj.

Utakmica je od samog starta meča dobila nešto brži ritam nego što se očekivalo. Za to je između ostalog zaslužna Crvena zvezda, koja je bez respekta jurnula ka golu rivala. Aleksa Vukanović je bio taj koji je očigledno bio iznenađenje za Stalea Solbakena. Odmah je "seo na kičmu“ znatno nižem Brajanu Ovjedu, pa mu se već u drugom minut iskrao iza leđa i iznudio slobodan udarac sa idealne pozicije od oko 18-19 metara udaljenosti. Marin je pokušao da iznenadi Gritebusta, gađavši u njegov ugao pod prečku, ali je od svega bio samo korner za domaćina. Ti uvodni trenuci meča probudili su i goste, koji su, takođe, bili rešeni da odgovore, ali nisu uspeli jer su u potpunosti izgubili bitku na sredini terena.

Ono što je odmah bilo primetno jeste da je Crvena zvezda energetski u daleko boljem stanju nego u prethodna četiri meča na evrosceni. To je bilo posebno vidljivo u defanzivnim pokrivanjima ekipe Vladana Milojevića, koja je pritisak na protivnika pravila već na 25 metara od Kopenhagenovog gola. Taj presing je s vremena na vreme pravio probleme odbrani rivala, za koju je bilo više nego vidljivo da ima brojne mane.

Zvezda se nametnula na terenu pre svega tom kvalitetnijom igrom na sredini od protivnika. Tu je prednjačio Dušan Jovančić, koji je zaličio na onog igrača iz jeseni prošle sezone, zatim Marko Marinkojem se otvorilo znatno više prostora. Pomagao je dosta i Mirko Ivanić, koji je bio miran na lopti, pa donekle i Hose Kanjas za kojeg je jasno da mu je potrebno još nekoliko utakmica da prodiše na oba plućna krila. Španac je u nekoliko navrata previše oklevao, zbog čega ga je u par navrata zasluženo "častila“ publika sa istočne tribine stadiona Rajko Mitić.

Glavni kreator Karlos Zeka je tokom čitave utakmice ofanzivno bio u potpunisti onesposobljen, pa je više morao da vodi računa više o defanzivi, nego o organizaciji napada svog tima. Marko Gobeljić nije bio previše aktivan u napadu, ali je u odbrani uspeo u potpunosti da anulira tehnički najnadarenijeg igrača protivničkog tima Viktora Fišera. 

Zvezdin kvalitet na terenu krunisan je pogotkom taličnog Milana Pavkova u poslednjim trenucima prvog poluvrmena. Polovinu posla tada je odradio Ivanić, ali je ponovo bio ključan taj golgeterski instikt golgetera iz Begeča. Kao i svaki put probao je da šutne iz prve, odmah iz okreta, lopta je zakačila Viktora Nelson, koji ga je još u prvom napadu prilično grubo potkačio sa leđa i povredio, ali je Pavkov izdržao do kraja, što mu se vratilo dragocenim pogotkom.

Crveno-beli su u drugom poluvremenu bili osuđeni na život bez Pavkova. Boaći je dobio nezahvalnu ulogu da ga odmeni u nastavku i primoravao je protivničku odbranu da se privikava na drugačiji tip napadača.

Milojevićev tim je u drugom poluvremenu povukao linije za korak unazad. Zvezda je svesno, možda pomalo i nesvesno, prepustila loptu rivalu i opredelila se na kontre. Iako je možda mogao da se iskoristi i taj psihološki pad Solbakenovog tima i ekspresno pojuri drugi gol. Ipak, u takvoj igri se otvorilo dosta prostora između linija danskog tima, koje srpski šampion nažalost nije uspeo da iskoristi. Kopenhagen se nudio, ali kako je meč odmicao nedostajalo je svežine i brzine u Zvezdinoj navali.

Komplikacije Milojeviću napravio je i izlazak nezamenjivog Rodića, pa je na teren u poslednjih 25 minuta prinudno morao Žander. Tako je stručnom štabu domaćina kao jedina opcija na klupi za rezervne igrače ostao roviti Mohamed el Fardu Ben. Napadač sa Komora je u poslednjih 15 minuta na terenu zamenio Vukanovića. Ostaće žal i za šansom iz 80. minuta kada je odlično probio Marko Marin i na pravom mestu pronašao Ričmonda Boaćija, koji je sa šest-sedam metara gađao preko prečke. Samo minut kasnije sledila se krv u venama i navijača Crvene zvezde. Prvi put na meču domaćoj odbrani je pobegao snažni Ndoje, ali srećom ni on nije bio precizan.

Ali, onda kada je delovalo da će uslediti miran finiš, dogodio se kobni prodor Pepa Bjela i trenutak koji je izazvao ogromno nezadovoljstvo kod Zvezdine publike ove fenomenalne večeri na najvećem srpskom stadionu.

CRVENA ZVEZDA – KOPENHAGEN 1:1 (1:0)
/Pavkov 44 - Vind 83 penal/

Stadion: Rajko Mitić;
Gledalaca: 40.812;
Sudija: Tijago Martins (Portugalija).

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić (od 65. Žander) – Kanjas, Jovančić – Ivanić, Marin, Vukanović (od 76. Ben) – Pavkov (od 46. Boaći). Na klupi: Popović, Pankov, Boaći, Babić, Žander, Simić, Ben.

KOPENHAGEN (4-4-2): Gritebust – Varela, Papajanopulos, Nelson, Ovijedo (od 72. Bengtson) – Holse (od 88’ Bartolec), Zeka, Stage, Fišer (od 64. Biel) – Vind, Ndoje. Na klupi: Jonson, Bengtson, Tomsen, Sotiriju, Darami, Biel, Bartolec.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar