ЛШ: Ајакс осјећа одласке - само реми у Грчкој!

Прошлогодишњи полуфиналисти најјачег европског клупског такмичења мучили су се на гостовању црно-белима, Азери изненадили Апоел на Кипру! Није исто без Де Лихта и Де Јонга: Ајакс стрепео на Тумби, ПАОК сам себи дао два гола! Карабаг шокирао АПОЕЛ! У Солуну 2:2, у Никозији 0:2.

Фудбал 06.08.2019 | 21:11
ЛШ: Ајакс осјећа одласке - само реми у Грчкој!
ПАОК и Ајакс ремизирали су у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу шампиона у Солуну резултатом 2:2.

Холанђани су боље ушли у сусрет, од првог минута су показали да су са разлогом фаворити и није им требало много времена да дођу до предности.

Теренску иницијативу коју су имали материјализовали су већ у десетом минуту. Хаким Зијех је из прекида са десног бока убацио лопту у шеснаестерац, сви играчи гостију су је промашили, али је везиста ПАОК-а Димитрис Јанулис послао лопту у сопствену мрежу.

Након тога, Амстердамерси су нападали још неко време, да би средином полувремена домаћи кренули одлучније и дошли до своје игре. Нападали су Грци, ређали опасне нападе и "отерали" противника у нервозу, па су убрзо дошли и до изједначења.

Ајаксова одбрана је деловала збуњено, правили су доста грешака у том периоду, а црно-бели су знали како да их искористе.

У 32. минуту ПАОК је извео добру акцију, Јанулис је добио лопту унутар казненог простора, вратио повратну лопту на пенал где је био Чуба Акпом који ју је без већих проблема послао иза леђа Андреа Онане.

Гости су били "ошамућени", минут после гола, Петер Бос је направио прву измену, увео Класа-Јана Хунтелара уместо Каспера Долберга, а свега шест минута након првог гола Грци су постигли и други и потпуно преокренули резултат.

Дијего Бисесвар је извео прекид на сличан начин попут Зијеха код првог поготка на мечу, највиши у шеснаестерцу Ајакса био је Лео Матош и донео предност свом тиму.

До одмора су домаћи наставили са офанзивом, њихови противници су деловали сметено, али су сачували мрежу и других 45 минута почели на сасвим другачији начин. Од самог старта другог дела игре поново су били бољи ривал, ређали опасне нападе и прилике, а затим после 12 минута игре у наставку и вратили утакмицу у егал.

Хунтелар је био стрелац комичног гола, Холанђани су дуго опседали казнени простор противника да би на крају постигли погодак тако што је ПАОК-ов дефанзивац напуцао искусног нападача од којег се лопта одбила преко линије гола.

Наставили су Босови изабраници са нападима, али нису успели да промене резултат, па се у Амстердам враћају само са предношћу голова у гостима.

Осетило се на гостима да им недостају играчи који су напустили клуб, али се и приметило да могу да се пласирају у такмичење у којем су били полуфиналисти прошле године, поготово уколико задрже Донија ван де Бека и Хакима Зијеха, који су заједно са Душаном Тадићем били најбољи појединци утакмице у Солуну.

Екипу која је прошле сезоне играла полуфинале Лиге шампиона напустила су само двојица играча, али вечерас се јасно видело колико су Френки Де Јонг и посебно Матијс Де Лихт значили за Ајаксову игру. Шампион Холандије поштено се намучио на гостовању код ПАОК-а у треће колу квалификација за елитно европско такмичење и само захваљујући две кардиналне грешке домаћег тима стигао до више него повољних, а свакако незаслужених 2:2 пред реванш у Амстердаму.

Јесу Копљаници повели већ после 10 минута игре када је Димитрис Јанулис лоше проценио ситуацију после оштрог центаршута Хакима Зијеха и главом преварио голмана грчког представника Александроса Паскалакиса за вођство Холанђана од 1:1, али до краја полувремена на терену је постојао само један тим, а он је играо у црно-белим дресовима.

Просто је невероватно колико су се изабраници Ерика тен Хага погубили после водећег гола. И да је ПАОК био мало концетрисанији у завршници могао је сигурно да до паузе стекне два или три гола предности. Међутим, на крају су погађали само Чуба Акпом, некада велика нада Арсенала, те Лео Матос, који је на асистенцију Дијега Бисесвара преокренуо резултат на 2:1 за Грке.

У тим тренуцима Ајакс није успевао ни да задржи лопту у ногама, камоли да с њом уради нешто паметно. Кидисали су Грци са свих страна, Копљаници су се клатили на конопцима. Изгледали као у финишу мајског реванша  са Тотенхемом. Само што ПАОК ипак није тај квалитет да уме да докрајчи ривала кад је нокдауну. Помиловали су Грци ривала, а Ајакс је то умео да искористи.

Иако очигледно не потпуно спреман, Ајакс је до ремија стигао на хладну главу и искуство. А вала и на срећу. У јеку напада домаћег тима, Душан Тадић је центрирао са леве стране, лопта је стигла до Донија ван де Бека – играо је упркос спекулацијама да ће овог лета напустити Амстердам – он ју је вратио на петерац, а Фернандо Варела је попут правог шептрље напуцао Клас-Јана Хунтелара, који је ни крив ни дужан погодио за 2:2.

Било је то све што је требало Ајаксу. Да умртви ритам меча, свестан да ће лакше до проласка у плеј-оф пред домаћом публиком у Амстердаму. А ПАОК је након два испаљена хица у сопствена колена изгубио сав елан у игри. Вероватно је и до физичке спреме, али она у оваквим мечевима не би смела да послужи као оправдање. На крају је Ајакс имао и две или три добре прилике да стигне до победе, али је Паскалакис био опрезан.

У другом мечу одиграном у исто време Карабаг је изненадио Апоел и славио 2:1 на гостујућем терену.

Тај сусрет је решен у 15 минута другог полувремена, Азери су повели преко Емрелија у 54. минуту, да би коначан резултат поставио Геј у 69, који је минут раније заменио управо стрелца првог гола. Домаћи су успели само да смање резултат када је Меркис у петом минуту надокнаде постигао гол наде за своју екипу. Андрија Павловић је одиграо свих 90 минута у дресу Кипрана, док је Урош Матић замењен у 65. минуту утакмице.

Ова победа је добрано приближила госте проласку у плеј-оф фазу квалификација, а наредни сусрети ових тимова, као и Ајакса и ПАОК-а, играју се за тачно седам дана.

Оправдање свакако не постоји за АПОЕЛ, који је на жребу за плеј-оф био носилац, али је вечерас у Никозији доживео бродолом. Карабаг је шокирао Кипране и головима Махира Мадатова и Магаја Геја стигао до сасвим неочекиваних 2:1!

А и тај је резултат одличан за Кипране, пошто су до утешног гола стигли преко Јоргоса Меркиса тек у петом минуту судијске надокнаде, таман кад се учинило да је овде све готово и да ће баш Карабаг сачекати бољег из двомеча Ајакса и ПАОК-а. Неверица на Кипру, вероватно да ни сами не могу да објасне како су уопште дошли у ту ситуацију.

Поменућемо само још да је Андрија Павловић одиграо свих 90 минута за АПОЕЛ, док је Урош Матић почео, али је измењен у 65. минуту.

Резултати: 

Апоел - Карабаг 1:2 (0:0)
/Меркис 95 - Емрели 54, Геј 69/

ПАОК - Ајакс 2:2 (2:1)
/Акпом 32, Матош 38 - Јанулис 10 а.г, Хунтелар 57/

Динамо Загреб - Ференцварош 1:0 - у току
/Олмо 7/

Црвена звезда - Копенхаген 0:0 - у току

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар