LŠ: Ajaks osjeća odlaske - samo remi u Grčkoj!

Prošlogodišnji polufinalisti najjačeg evropskog klupskog takmičenja mučili su se na gostovanju crno-belima, Azeri iznenadili Apoel na Kipru! Nije isto bez De Lihta i De Jonga: Ajaks strepeo na Tumbi, PAOK sam sebi dao dva gola! Karabag šokirao APOEL! U Solunu 2:2, u Nikoziji 0:2.

Fudbal 06.08.2019 | 21:11
LŠ: Ajaks osjeća odlaske - samo remi u Grčkoj!
PAOK i Ajaks remizirali su u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona u Solunu rezultatom 2:2.

Holanđani su bolje ušli u susret, od prvog minuta su pokazali da su sa razlogom favoriti i nije im trebalo mnogo vremena da dođu do prednosti.

Terensku inicijativu koju su imali materijalizovali su već u desetom minutu. Hakim Zijeh je iz prekida sa desnog boka ubacio loptu u šesnaesterac, svi igrači gostiju su je promašili, ali je vezista PAOK-a Dimitris Janulis poslao loptu u sopstvenu mrežu.

Nakon toga, Amsterdamersi su napadali još neko vreme, da bi sredinom poluvremena domaći krenuli odlučnije i došli do svoje igre. Napadali su Grci, ređali opasne napade i "oterali" protivnika u nervozu, pa su ubrzo došli i do izjednačenja.

Ajaksova odbrana je delovala zbunjeno, pravili su dosta grešaka u tom periodu, a crno-beli su znali kako da ih iskoriste.

U 32. minutu PAOK je izveo dobru akciju, Janulis je dobio loptu unutar kaznenog prostora, vratio povratnu loptu na penal gde je bio Čuba Akpom koji ju je bez većih problema poslao iza leđa Andrea Onane.

Gosti su bili "ošamućeni", minut posle gola, Peter Bos je napravio prvu izmenu, uveo Klasa-Jana Huntelara umesto Kaspera Dolberga, a svega šest minuta nakon prvog gola Grci su postigli i drugi i potpuno preokrenuli rezultat.

Dijego Bisesvar je izveo prekid na sličan način poput Zijeha kod prvog pogotka na meču, najviši u šesnaestercu Ajaksa bio je Leo Matoš i doneo prednost svom timu.

Do odmora su domaći nastavili sa ofanzivom, njihovi protivnici su delovali smeteno, ali su sačuvali mrežu i drugih 45 minuta počeli na sasvim drugačiji način. Od samog starta drugog dela igre ponovo su bili bolji rival, ređali opasne napade i prilike, a zatim posle 12 minuta igre u nastavku i vratili utakmicu u egal.

Huntelar je bio strelac komičnog gola, Holanđani su dugo opsedali kazneni prostor protivnika da bi na kraju postigli pogodak tako što je PAOK-ov defanzivac napucao iskusnog napadača od kojeg se lopta odbila preko linije gola.

Nastavili su Bosovi izabranici sa napadima, ali nisu uspeli da promene rezultat, pa se u Amsterdam vraćaju samo sa prednošću golova u gostima.

Osetilo se na gostima da im nedostaju igrači koji su napustili klub, ali se i primetilo da mogu da se plasiraju u takmičenje u kojem su bili polufinalisti prošle godine, pogotovo ukoliko zadrže Donija van de Beka i Hakima Zijeha, koji su zajedno sa Dušanom Tadićem bili najbolji pojedinci utakmice u Solunu.

Ekipu koja je prošle sezone igrala polufinale Lige šampiona napustila su samo dvojica igrača, ali večeras se jasno videlo koliko su Frenki De Jong i posebno Matijs De Liht značili za Ajaksovu igru. Šampion Holandije pošteno se namučio na gostovanju kod PAOK-a u treće kolu kvalifikacija za elitno evropsko takmičenje i samo zahvaljujući dve kardinalne greške domaćeg tima stigao do više nego povoljnih, a svakako nezasluženih 2:2 pred revanš u Amsterdamu.

Jesu Kopljanici poveli već posle 10 minuta igre kada je Dimitris Janulis loše procenio situaciju posle oštrog centaršuta Hakima Zijeha i glavom prevario golmana grčkog predstavnika Aleksandrosa Paskalakisa za vođstvo Holanđana od 1:1, ali do kraja poluvremena na terenu je postojao samo jedan tim, a on je igrao u crno-belim dresovima.

Prosto je neverovatno koliko su se izabranici Erika ten Haga pogubili posle vodećeg gola. I da je PAOK bio malo koncetrisaniji u završnici mogao je sigurno da do pauze stekne dva ili tri gola prednosti. Međutim, na kraju su pogađali samo Čuba Akpom, nekada velika nada Arsenala, te Leo Matos, koji je na asistenciju Dijega Bisesvara preokrenuo rezultat na 2:1 za Grke.

U tim trenucima Ajaks nije uspevao ni da zadrži loptu u nogama, kamoli da s njom uradi nešto pametno. Kidisali su Grci sa svih strana, Kopljanici su se klatili na konopcima. Izgledali kao u finišu majskog revanša  sa Totenhemom. Samo što PAOK ipak nije taj kvalitet da ume da dokrajči rivala kad je nokdaunu. Pomilovali su Grci rivala, a Ajaks je to umeo da iskoristi.

Iako očigledno ne potpuno spreman, Ajaks je do remija stigao na hladnu glavu i iskustvo. A vala i na sreću. U jeku napada domaćeg tima, Dušan Tadić je centrirao sa leve strane, lopta je stigla do Donija van de Beka – igrao je uprkos spekulacijama da će ovog leta napustiti Amsterdam – on ju je vratio na peterac, a Fernando Varela je poput pravog šeptrlje napucao Klas-Jana Huntelara, koji je ni kriv ni dužan pogodio za 2:2.

Bilo je to sve što je trebalo Ajaksu. Da umrtvi ritam meča, svestan da će lakše do prolaska u plej-of pred domaćom publikom u Amsterdamu. A PAOK je nakon dva ispaljena hica u sopstvena kolena izgubio sav elan u igri. Verovatno je i do fizičke spreme, ali ona u ovakvim mečevima ne bi smela da posluži kao opravdanje. Na kraju je Ajaks imao i dve ili tri dobre prilike da stigne do pobede, ali je Paskalakis bio oprezan.

U drugom meču odigranom u isto vreme Karabag je iznenadio Apoel i slavio 2:1 na gostujućem terenu.

Taj susret je rešen u 15 minuta drugog poluvremena, Azeri su poveli preko Emrelija u 54. minutu, da bi konačan rezultat postavio Gej u 69, koji je minut ranije zamenio upravo strelca prvog gola. Domaći su uspeli samo da smanje rezultat kada je Merkis u petom minutu nadoknade postigao gol nade za svoju ekipu. Andrija Pavlović je odigrao svih 90 minuta u dresu Kiprana, dok je Uroš Matić zamenjen u 65. minutu utakmice.

Ova pobeda je dobrano približila goste prolasku u plej-of fazu kvalifikacija, a naredni susreti ovih timova, kao i Ajaksa i PAOK-a, igraju se za tačno sedam dana.

Opravdanje svakako ne postoji za APOEL, koji je na žrebu za plej-of bio nosilac, ali je večeras u Nikoziji doživeo brodolom. Karabag je šokirao Kiprane i golovima Mahira Madatova i Magaja Geja stigao do sasvim neočekivanih 2:1!

A i taj je rezultat odličan za Kiprane, pošto su do utešnog gola stigli preko Jorgosa Merkisa tek u petom minutu sudijske nadoknade, taman kad se učinilo da je ovde sve gotovo i da će baš Karabag sačekati boljeg iz dvomeča Ajaksa i PAOK-a. Neverica na Kipru, verovatno da ni sami ne mogu da objasne kako su uopšte došli u tu situaciju.

Pomenućemo samo još da je Andrija Pavlović odigrao svih 90 minuta za APOEL, dok je Uroš Matić počeo, ali je izmenjen u 65. minutu.

Rezultati: 

Apoel - Karabag 1:2 (0:0)
/Merkis 95 - Emreli 54, Gej 69/

PAOK - Ajaks 2:2 (2:1)
/Akpom 32, Matoš 38 - Janulis 10 a.g, Huntelar 57/

Dinamo Zagreb - Ferencvaroš 1:0 - u toku
/Olmo 7/

Crvena zvezda - Kopenhagen 0:0 - u toku

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar