Канада: Покренут портал за истину о ратовима у еx-YУ

У Канади је покренут портал цанадианверитас. ца за истину о ратовима у бившој Југославији. Објашњавајући разлоге за оснивање портала названог по богињи истине Веритас, творци те својеврсне интернет осматрачнице наводе да је током и послије рата у бившој Југославији 60. 000 канадских војника служило у мисијама УН и НАТО.

Свијет 06.08.2019 | 21:01
Канада: Покренут портал за истину о ратовима у еx-YУ
Канађани, творци и сарадници „портала истине” убијеђени су да „изградњом” интернет осматрачнице цанадианверитас.ца „ниједан човек, ниједна истина, ниједна прича неће бити занемарени”, а портал је доступан и на Твитеру.

Текстови се објављују енглеском или француском, као званичним језицима у Канади, а пишу их угледни Канађани који су били учесници трагичних збивања на Балкану.



Ово теренско возило канадских „унпрофораца” данас се чува у музеју.

Почасни уредници портала су генерал у пензији, својевремено командант сектора Сарајево мирових снага УН у БиХ, Луис Мекензи, професор емеритус Отава универзитета и економски експерт светског ранга Мишел Шосудовски и посљедњи канадски амбасадор у бившој Југославији Џемс Бисет.

Такође, почасни уредници су и професор историје Колин Кембел и војни аналитичар и издавач војног магазина „Еспри д кор” Скот Тејлор.

У дјелу посвећеном Србији и Косову између осталих објављена су свједочења о НАТО бомбардовању 1999. као и чланак „Рат у Југославији 20 година касније - први НАТО хуманитарни рат”.

Посебна пажња посвећена је „трговини људским органима” на Косову и у Албанији и дата је „анатомија тог злочина”. „Осматрачница истине” има и текстове о рату у Босни и Херцеговини, а истиче се онај који пледира да доноси „Праву причу о Сребреници”.

Неки канадски „осматрачи” ове теме тврде да „Србија није крива за геноцид” и да је то била „ужасна трагедија, али не и геноцид” како је утврђено пресудама међународног суда.

У „осматрању” рата у Хрватској истиче се улога канадских чувара мира који су зауставили етничко чишћење (Срба) током битке у Медачком џепу. Портал такође објављује да су „Срби у Хрватској грађани другог реда” и да „Хрватска није заштитила српске избјеглице”, преноси Бета.

(Политика.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Таква ти је истина

06.08.2019 20:35

Нису ни срби безгрешани, али далеко мање од свих других. Ма само истину. Вријеме је да свијет зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тешко

07.08.2019 05:34

Да ће они рећи истину! Више пута смо се увјерили какви су нам Канађани пријатељи!

Name

Јоја

06.08.2019 20:39

нема истине док Рус не додје на балкан , до тада цемо робовати западу ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2019 06:32

Сви Славени, па тако и Срби, од давних дана робови (од досељавања Нијемаца), и не видим на који начин се можемо ослободити тог ропства!