Kanada: Pokrenut portal za istinu o ratovima u ex-YU

U Kanadi je pokrenut portal canadianveritas. ca za istinu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Objašnjavajući razloge za osnivanje portala nazvanog po boginji istine Veritas, tvorci te svojevrsne internet osmatračnice navode da je tokom i poslije rata u bivšoj Jugoslaviji 60. 000 kanadskih vojnika služilo u misijama UN i NATO.

  • Vijesti
  • Svijet


Kanađani, tvorci i saradnici „portala istine” ubijeđeni su da „izgradnjom” internet osmatračnice canadianveritas.ca „nijedan čovek, nijedna istina, nijedna priča neće biti zanemareni”, a portal je dostupan i na Tviteru.

Tekstovi se objavljuju engleskom ili francuskom, kao zvaničnim jezicima u Kanadi, a pišu ih ugledni Kanađani koji su bili učesnici tragičnih zbivanja na Balkanu.Ovo terensko vozilo kanadskih „unproforaca” danas se čuva u muzeju.

Počasni urednici portala su general u penziji, svojevremeno komandant sektora Sarajevo mirovih snaga UN u BiH, Luis Mekenzi, profesor emeritus Otava univerziteta i ekonomski ekspert svetskog ranga Mišel Šosudovski i posljednji kanadski ambasador u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset.

Takođe, počasni urednici su i profesor istorije Kolin Kembel i vojni analitičar i izdavač vojnog magazina „Espri d kor” Skot Tejlor.

U djelu posvećenom Srbiji i Kosovu između ostalih objavljena su svjedočenja o NATO bombardovanju 1999. kao i članak „Rat u Jugoslaviji 20 godina kasnije - prvi NATO humanitarni rat”.

Posebna pažnja posvećena je „trgovini ljudskim organima” na Kosovu i u Albaniji i data je „anatomija tog zločina”. „Osmatračnica istine” ima i tekstove o ratu u Bosni i Hercegovini, a ističe se onaj koji pledira da donosi „Pravu priču o Srebrenici”.

Neki kanadski „osmatrači” ove teme tvrde da „Srbija nije kriva za genocid” i da je to bila „užasna tragedija, ali ne i genocid” kako je utvrđeno presudama međunarodnog suda.

U „osmatranju” rata u Hrvatskoj ističe se uloga kanadskih čuvara mira koji su zaustavili etničko čišćenje (Srba) tokom bitke u Medačkom džepu. Portal takođe objavljuje da su „Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda” i da „Hrvatska nije zaštitila srpske izbjeglice”, prenosi Beta.

(Politika.rs)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Takva ti je istina

06.08.2019 22:35

Nisu ni srbi bezgrešani, ali daleko manje od svih drugih. Ma samo istinu. Vrijeme je da svijet zna.

Da će oni reći istinu! Više puta smo se uvjerili kakvi su nam Kanađani prijatelji!

Teško

07.08.2019 07:34

Joja

06.08.2019 22:39

nema istine dok Rus ne dodje na balkan , do tada cemo robovati zapadu ...

Svi Slaveni, pa tako i Srbi, od davnih dana robovi (od doseljavanja Nijemaca), i ne vidim na koji način se možemo osloboditi tog ropstva!

Re

07.08.2019 08:32

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.