ИВАНИЋ О СПОРАЗУМУ: За НАТО нема средине - губитник је Додик или Изетбеговић

Почасни предсједник ПДП-а и бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић каже да не вјерује у могућност брзог формирања новог Савјета министара упркос јуче договореним Принципима о формирању власти на нивоу БиХ које су потписали Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић.

Босна и Херцеговина 06.08.2019 | 20:03
ИВАНИЋ О СПОРАЗУМУ: За НАТО нема средине - губитник је Додик или Изетбеговић
Иванић сматра да је кључно питање око којег потписници наведеног споразума још увијек нису дали одговор јесте то да ли ће БиХ наставити приближавање НАТО.

"Сам споразум је тако написан да ме подсјећа на ону причу кад је мајка савјетовала сина да не иде средином пута, јер би га нешто могло ударити, али да не иде ни поред пута јер би могао пасти у грмље. Савјетовала га је да иде "онако". То "онако" у овом случају није могуће. Заиста се поставља питање да ли у том споразуму има Годишњег националног плана (АНП) или га нема. Ако га има, Додик је дефинитивно губитник. Мислим да је то ствар око које се и даље све врти, јер ако не буде АНП-а онда је огроман губитник Изетбеговић и он то сигурно не може издржати ни у својој странци, а посебно не у јавности. Ако АНП-а има, онда је највећи губитник Додик", каже Иванић за Инсајдер.

Он, између осталог, истиче да ће у наредних неколико дана бити познато да ли споразум који су потписали лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ-а представља "само мртво слово на папиру", које је, према Иванићевим ријечима, у једном тренутку требало да задовољи и одређене међународне факторе.

"Испало је да су сви као фини, а сад ће вјероватно у покушају имплементације тог споразума свако сваког почети да оптужује и мислим да ће се сага око формирања власти наставити. Не мислим да су они спремни да то проведу, јер, понављам, остаје кључно питање, а то је АНП. Искрено, мени овај споразум само личи на неку врсту развлачења и да ће остати само мртво слово на папиру", наводи он.

Иванић, такође, сматра да је потпуно бесмислено то што је лидер СНСД-а Милорад Додик поставио рок од 30 дана да се на основу потписаних принципа формира нови Савјет министара БиХ.

"Ту нису потребни никакави рокови. Све је могуће ако то они желе. Како су се брзо договорили да СДА подржи четири делегата СНСД-а за Дом народа БиХ? Како су се договорили да изаберу руководство Представничког дома, или како су се договорили да изаберу руководство Дома народа? Све се они могу договорити ако хоће, али понављам да је овдје кључно питање око тога ко је губитник. Познајући општи амбијент, плашим се да би у томе губитник могао да буде Додик, али он у томе није толико важан колико је важна Република Српска и колико би то могло да личи на поигравање са политиком унутар Републике Српске. Као што сам већ раније говорио, Додику је очигледно најважније то да је његова странка на власти. Најава Мирка Шаровића да би он могао да формира власт на Додика је очигледно до те мјере утицала да је изгледа пристао и на реченицу да ће наставити да сарађује с НАТО, иако је упорно тврдио да неће", каже Иванић.

(СБ)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Скептик

06.08.2019 18:15

Добитници су обадвојица а народ је губитник. Додик ће лако убједити стадо да је,уствари, НАТО најбоља опција за Србе. Слијепо му овце вјерују све што каже. И очигледан пут у провалију он ће приказати као пут у срећу благостање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2019 19:14

СНСД-овце је лако убиједити, да није оно сто јесте, и да јесте оно сто није , јер они , ионако , не мисле својом главом. Има ко мисли за све њих.

Name

ВРС-РВИ

06.08.2019 20:28

Мирко Саровиц га је погодио као стрелм!!! Има она пијесма "Чобане врати се овце твоје немогу без тебе" !!! Баја је цобан , а сектаси који му сљепо вијерују су овце 100%!!! Вецерас слуцајно пебаци 1/1 и Марин хода по БЛ, све и једнога сектаса интервјуисе, питање одлазак млади??? Казе овај један дебил има пиљару, казе теско се зиви, али ова власт није крива сто млади одлазе, одлазили су и из титине дрзаве..,, аааааа мајко моја мила па гдије ми зивимо, па некад сам себи казем ,ко нас води? и ко га подрзава нисмо боље ни заслузили!!! Па дали им је сад јасно да це РС прије Србије у НАТО, дали це бити референдум који је најављивао о придрузивању натоу??? Све он и Радмановиц потписали, али ста се цудимо кад га је нато и довео на власт!!!

Name

Дзоо

07.08.2019 05:13

А засто би неко био губитник зар то није лепо да кренемо скупа ка побољсању сигурности да не страхујемо оцwли нека будала изоровоцирати сукоб.Зар неби лепо било да крене економски процват

Name

Директ

07.08.2019 22:04

Са НАТО-ом цемо само јос висе бити на мети радикалних исламиста.

Name

Милан

06.08.2019 18:24

Г - дине Иваниц, мислим да овим потписом ( споразумом) можда једини, али сигурно највећи је губитник народ Републике Српске, али тражили сте гледајте. Ето ко и како брани интересе Републике Српске у Сарајеву. Црно на бијело - јуче виђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.08.2019 19:16

Добро си написао , јуце се бас ЦРНО ЗЛО видјело на дјелу.

Name

А

06.08.2019 18:42

Моје је мишљење нешто другачије. Ја мислим да је добио и Додик и Бакир али да смо ми тотални губитници.(ово ми мислум на народ, а не твој ПДП)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

06.08.2019 18:44

То је тачно. БиХ је од 2005-е у програму парнерства за мир у којем су уосталом све европске земље, и Русија и Србија, и то је више него довољна сарадња са НАТО-ом. Овдје је битан АНП, први годишњи национални програм за НАТО и који би требало усвојити. Ту је та резолуција НС наше отаџбине о војној неутралности која је обавезујуће за све из Српске. Самим тим било какво усвајање АНП не долази у обзир јер би то било кршење резолуције НС Српске. Пиши пропало. Нико није губитник, на ово питање треба ставити тачку, од пута ка злочиначкој алијанси НАТО нема ништа, и окренути се важним питањима за грађане Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

06.08.2019 19:17

" Ту је та резолуција НС наше отаџбине о војној неутралности која је обавезујуће за све из Српске" xаxxаxаxxаxаxxааа резолуција је необавезујућа, о чему ти брабоњаш, уставни суд Републике Српске јер ту резолуцију прогласио необавезујућим документом.

Name

Робин Худ

06.08.2019 18:47

Бојим се да смо ми сви губитници,али још увијек жваћемо ваше жваке...неки увјерени да су паметне,а ту ништа паметно,државотворном национално,грађанско,друштвено нема,нема јер су све ваше одлуке истражене до патологије...погледајте само изјаве од Додика,Мајкићке,Стевандића и других који као да се обраћају најгорим злотворима,а не сународњацима! То су особине људи који болесно желе владати,памети ати и бити мудри...карактерне особине "сељачко,малограђанске" које су неспремне чути,саслушати,уважити,промислити....то је патолошка особност шизофреничара и људи који мрзе,а стално желе бити најбољи и стално "неком" желе показати своју "велику бригу" и љубав које нема...јер кад су сами са собом невоље никог него само себе и једино о себи брину.....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

06.08.2019 19:25

Народ вјерује Мили. Ако казе да треба да идемо у НАТО, ицемо, сви око нас су усли. Ста ако смо ратовали, помирили смо се и идемо даље. Доста смо се курцили па увјек најебемо. Зна Миле ста је за народ добро и народ га је изабрао да га води. Радио је то до сада успјесно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данило

06.08.2019 19:45

Слазем се. Да је Иваниц рекаи да се иде у НАТО, а да је Додик рекао да то није добро, Иваниц би испао издајник. Овако ста год Додик уради народ га подрзава јер му вјерује. То је опозицији теско разумјети али је тако и сваки избори то доказују. Није лако доносити теске одлуке и ту нема калкулисања. Ја му вјерујем па макар и гријесио.

Name

Виго

06.08.2019 20:37

Дефиниси ста је то успјех? Ово сто сад имамо?

Name

Његос

06.08.2019 20:55

Успјех Додика је да РС има 700.000 становника , Сарајево има толико становника само, од цега три пута висе регистровани аута него сто Б.лука и Лактаси имају становника, о будзету Сарајева да не говорим који је дупло веци од будзета РС, а гдје су други веци градови у Федерацији. Додик је успио да нам зла уцини висе него сви ратови у задњи 100 година, да нас расели трајно без повратка, да народ изолује , да нас сви мрзе, заобилазе. Од Требиња до Зворника нема ни 100.000 становника. О привреди да не прицамо. Унистио је овај народ , а тај исти НАТО и Америка су га на тенковима поставили на власт. Никола Попласен је цијели рат носио пуску, а Додик сверцовао Ронхил и нафту. И он борац за РС?? Ооојј земљо црна отвори се

Name

Ре њЕГОШ

07.08.2019 15:38

Кантон Сарајево (има 9 општина Центар Хаџићи Илиџа Илијаш Нови Град Ново Сарајево Стари Град Трново Вогошћа)по задњем попису 2013 године имао је 413 593 становника, Бања Лука је на попису од 2013 године имала 185 042 становника.

Name

Његос зе Ре

07.08.2019 20:40

Сарајево је веце посље рата 3 пута уздуз и попријеко, до рата 650.000 становника имао, а данас с обзиром да се цијели сандјак , и цијела БиХ слила у Са.онда је та бројка много веца. Радим.у Са.и јако добро знам податке.

Name

Округло Па На Цосак

06.08.2019 19:30

Додик мозе да убједи народ да је нато ок али народ је небитан.Он треба да убједи Русе и Русе из Београда који га дрзе да испуњава њихово.То је проблем за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

06.08.2019 19:38

У овој проклетој авлији губитниси су сви постени људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боy

07.08.2019 20:16

Љепо рецено.

Name

Родјо

06.08.2019 19:41

'94те,реце један велики цовјек,додик немозе да буде у врс. Ти су људи,реце он,посебна религија,нација!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

06.08.2019 19:51

Ја губитник нисам...био сам 25 година губитник. ..никад висе. ..моја породица је моја република и моја држава. . ЗБОГОМ ЗОХАРИ. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и олош

06.08.2019 19:53

Док се сви ви политичари изредате на народу као на последњој к***и...нестаде народа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

слика говори висе него хиљаду ријеци

06.08.2019 20:11

Ко је добитник а ко губитник овим споразумом теско је реци . Мозда је довољно погледати фаце насих паметних вода код заједницке изјаве на РТРс да се да закљуцити . Једна слика висе говори него хиљаду ријеци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабел

06.08.2019 20:22

Сви смо ми губитници , јос од 92 - е..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све Је Јасно

07.08.2019 06:12

Србија ћути, нема никакве реакције-Вучић!!!???!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика

07.08.2019 07:31

Па ко је довео Вуцица на власт...и Николица из ,,постеље" дигли да ураде посао...Све су њих странци поставили за своје циљеве...па и Милорада..

Name

БОБА

07.08.2019 06:26

ДЈЕЛА СУ БИТНА А НЕ ПРИНЦИПИ.КОЛИКО ПРИНЦИПА ИМА НА ПАПИРУ МОЈ ПРОФЕСОРЕ ПА ШТА НАМ ВРИЈЕДИ.ПАПИР ЈЕ ТУ ДА МОЖЕМО ПО ЊЕМУ ПИСАТИ СВЕ И СВАШТА.ШТА ЈЕ ПРИНЦИПИЈЕЛАН ЧОВИЈЕК И ШТА ЈЕ ТО ПРИНЦИП КОЈИ СТАВЕ НЕ ПРИНЦИПИЈЕЛНЕ ОСОБЕ.ПОЗДРАВ ЗА ВАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наси

07.08.2019 07:45

Политицари ко дјеца,гледају неке емоције,осјецаје умјесто интересе и да се прикључити Нату и зауставити даље сукобе и ратове да нам дјеца љепсе зиве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сергије

07.08.2019 15:29

Било би интересантно да се Ви Г дине Иванићу експлицитно изјасните за коју опцију сте Ви. Имајући у виту ваше везе са Уједињеним Краљевством као и то шта Српски народ мисли о томе. Иначе мишљења сам да ће свако ко подржи екдплицитно НАТО пут проћи благо речено ко бос пи трњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

теслицан

08.08.2019 09:55

Па колико знам скупстина је народ

Name

образ

08.08.2019 08:18

Неважно је шта мисле наши опозициони политичари, све и једног важног су инсталирали странци-НАТО. У овом моменту није битно ни шта мисли Додик, њега су исти странци инсталирали. Окренуо је причу прије десетак година због опстанка на власти и очувања басноловних пара, те бјежања од одговорности за пљачку народа. Сад је Додику проблем како са Русима, то није проблем него проблемчина која превазилази све локалне и регионалне играче. Другим ријечима, Иванић је вјероватно у праву,Додик неће смјети јавно пристати на АНП, а неће проћи ни ово тајно преко припципа. што је најгоре по све нас, знају тачно у Сарајеву и НАТО у каквим је говнима Додик.

ОДГОВОРИТЕ