Руни и Дерби - најконтроверзнији трансфер у новијој историји!

Овнови су отворено изиграли прописе ФФП-а како би довели ветерана из МЛС лиге!

Фудбал 06.08.2019 | 00:00
Руни и Дерби - најконтроверзнији трансфер у новијој историји!
Рука је пружена, одлука је пала. Вејн Руни (33) враћа се после две године у енглески фудбал и то у редове друголигаша Дербија којем ће покушати да помогне у намери да се врати у Премијер лигу.

Легендарни Енглез ће белу опрему на Прајд парку задужити теко од јануара 2019. када се заврши сезона у америчкој МЛС лиги где с успехом носи дрес Ди Си Јунајтеда, а зарађиваће 100.000 фунти недељно (нешто више од 100.000 евра). Према плану који је изложен на данашњој званичној промоцији, Руни ће поред играчке улоге имати и улогу тренера првог тима и асистента Холанђанину Филипу Кокуу. 

Ипак, оно што посебно упада у очи је контроверза која прати овај трансфер и отворена побуна осталих клубова из Чемпионшипа против скупоцене инвестиције Овнова.

Наиме, Дерби не би могао да доведе ово појачање без екстра новца који је обезбедио у буџету и то на начин који се не поклапа са одредбама финансијског фер-плеја. У Чемпионшипу је он ригорозан (за разлику од Премијер лиге), уосталом Бирмингему је због оваквих послова и неконтролисаног трошења прошле сезоне већ одузето девет бодова, а остали клубови се после тога труде да испоштују прописе и избегну казну.

Међутим, Дерби је током лета извео малу превару. Његов власник Мел Морис продао је стадион компанији у његовом власништву, а то се у фудбалу зове "финансијски допинг" и слично је као када Етихад (компанија у власништву Арапа који воде Манчестер Сити) уплаћује Грађанима колико хоће на име уговора о спонзорству.

Остали клубови из Чемпионшипа, међу којима је Лидс предводник, отворено су дигли глас против довођења Рунија па ће бити јако занимљиво на наредном састанку функционера лиге где ће се покренути питање Дербијевог пословања. Уосталом, управо је Лидс овог лета био приморан да прода чак тројицу истакнутих играча из прошле сезоне (Кемар Руф, Џек Кларк и Понтус Јансон) како би избегао одузимање бодова због кршења ФФП-а.

Зато се сада буне и налазе на челу колоне клубова који ће захтевати казну за Дерби.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар