Runi i Derbi - najkontroverzniji transfer u novijoj istoriji!

Ovnovi su otvoreno izigrali propise FFP-a kako bi doveli veterana iz MLS lige!

Fudbal 06.08.2019 | 00:00
Runi i Derbi - najkontroverzniji transfer u novijoj istoriji!
Ruka je pružena, odluka je pala. Vejn Runi (33) vraća se posle dve godine u engleski fudbal i to u redove drugoligaša Derbija kojem će pokušati da pomogne u nameri da se vrati u Premijer ligu.

Legendarni Englez će belu opremu na Prajd parku zadužiti teko od januara 2019. kada se završi sezona u američkoj MLS ligi gde s uspehom nosi dres Di Si Junajteda, a zarađivaće 100.000 funti nedeljno (nešto više od 100.000 evra). Prema planu koji je izložen na današnjoj zvaničnoj promociji, Runi će pored igračke uloge imati i ulogu trenera prvog tima i asistenta Holanđaninu Filipu Kokuu. 

Ipak, ono što posebno upada u oči je kontroverza koja prati ovaj transfer i otvorena pobuna ostalih klubova iz Čempionšipa protiv skupocene investicije Ovnova.

Naime, Derbi ne bi mogao da dovede ovo pojačanje bez ekstra novca koji je obezbedio u budžetu i to na način koji se ne poklapa sa odredbama finansijskog fer-pleja. U Čempionšipu je on rigorozan (za razliku od Premijer lige), uostalom Birmingemu je zbog ovakvih poslova i nekontrolisanog trošenja prošle sezone već oduzeto devet bodova, a ostali klubovi se posle toga trude da ispoštuju propise i izbegnu kaznu.

Međutim, Derbi je tokom leta izveo malu prevaru. Njegov vlasnik Mel Moris prodao je stadion kompaniji u njegovom vlasništvu, a to se u fudbalu zove "finansijski doping" i slično je kao kada Etihad (kompanija u vlasništvu Arapa koji vode Mančester Siti) uplaćuje Građanima koliko hoće na ime ugovora o sponzorstvu.

Ostali klubovi iz Čempionšipa, među kojima je Lids predvodnik, otvoreno su digli glas protiv dovođenja Runija pa će biti jako zanimljivo na narednom sastanku funkcionera lige gde će se pokrenuti pitanje Derbijevog poslovanja. Uostalom, upravo je Lids ovog leta bio primoran da proda čak trojicu istaknutih igrača iz prošle sezone (Kemar Ruf, Džek Klark i Pontus Janson) kako bi izbegao oduzimanje bodova zbog kršenja FFP-a.

Zato se sada bune i nalaze na čelu kolone klubova koji će zahtevati kaznu za Derbi.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar