Забринути: Траже оставку министра због медвједа

Синдикат словеначких сељака затражио је оставку министра за животну околину и простор Симона Зајца, кога сматрају објективно одговорним за велику штету коју пољопривредницима наносе медвједи и вукови.  

Свијет 06.08.2019 | 15:57
Забринути: Траже оставку министра због медвједа
Синдикат Зајца окривљује за посљедњи напад вучјег чопора на туристичко пољопривредно имање близу Пивке, кад су вукови у једној ноћи заклали 12 оваца и то на пашњаку заштићеном електричним пастиром и псима чуварима, али и за цјелокупно нерегулисано стање управљања дивљим животињама.

– Очување толиког броја дивљих животиња у Словенији није одрживо. Држава би требало да одреди максималан број медвједа и вукова које наше шуме могу да поднесу јер за оволики број једноставно нема хране – рекао је за мариборски лист Вечер Флорјан Петернељ из сељачког синдиката, у који су учлањени пољопривредници и власници шума.

Према истраживањима на која се позвао, у Словенији би могло да преживи само око стотину смеђих медвједа, преноси Индеx. 

– Стање је алармантно јер неки њихов број процјењују и на хиљаду – додао је Петернељ.

– Кад је о вуковима ријеч, у шумама би могла опстати само два вучја чопора, док их је сада знатно више – процјењује се да их је више од стотину – рекао је он.

Словеначка влада је прољетос посебном уредбом одредила одстријел скоро 200 смеђих медвједа и 11 вукова, чему се противе невладине организације које се баве заштитом дивљих животиња заштићених законом јер квоте одстријела за ову и сљедећу годину сматрају превисокима.

(Индеx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Каскада

06.08.2019 14:37

Саљите их у Босну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

06.08.2019 15:46

Може и у Србију.

Name

Ре

06.08.2019 17:10

Немој у босну, овдје има медједа и слицних паприкарских зивотиња и превисе....

Name

ПЕ ПУНА ЈЕ БИХ МЕЂЕДА

06.08.2019 21:56

Кад сам пријавио у надлежној општинској служби провалу међеда у пчелињак и штету уништења друштава схватио сам да су већи међеди у општини него ови што нападају пчеле. Код нас ће међеди подносити оставке због министара. Или је то исто.

Name

Гоогл

06.08.2019 16:28

они тразе оставке због МЕДЕ хахах а у РС и за убиства се ненапуста фотеља а да је медо у питању њега би министар у гулас стрпао

ОДГОВОРИТЕ